Bäst babysitter 2022 – Köp inte innan du läser detta!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babybjörn och Babyshop
Med en babysitter får du fria armar samtidigt som din baby kan vara precis där du är. Välj den bästa babysittern med alla funktioner för att göra livet som förälder lättare. Moderna modeller är inte bara avlastningsplatser. De är gjorda för att stimulera alla sinnen hos din bebis.

Här ska vi kika närmre på bästa babysitter 2022 som är en Babybjörn Bliss 3D Jersey. Men vi passar också på att se på konkurrenterna så att du får en bra bild av de val du har just nu.

Varför ska du använda en babysitter?

En riktigt bra babysitter är inte bara en plats att lägga undan bebin på när du behöver dina händer och armar för annat. Babysitters rekommenderas ofta för barn med kolik för att de fungerar på ett lugnande sätt och ger en god position för barnet efter amning eller flaskmatning.

Tillsammans med barnvagnen är babysittern ett mycket viktigt redskap i vardagen med bebisen. Även om du kanske inte kommer att använda den under mer än 2 års tid så kan du få väldigt stor användning av den. Ponera att du kan skapa lugn och ro, flera gånger om dagen, och du inser att det här är något du bör ha hemma från dag ett!

Fördelar som den bästa babysittern kan ge är:

 • Gott stöd för bebins nacke och rygg.
 • Möjlighet för barnet att se vad som händer i rummet.
 • God position efter mat och minskad risk för uppstötningar.
 • Hjälp med kolik.
 • En naturlig position för lek, vila och sömn.
 • Längre vilostunder med vaggande rörelse.

Bästa babysitter 2022 är en Babybjörn

Det är svårt att inte vara partisk när det gäller Babybjörns produkter. Många är vi som har burits omkring i företagets olika selar och loggan signalerar god svensk kvalitet. Inte så konstigt att Babybjörn Babysitter Bliss 3D Jersey kan koras som den bästa babysittern 2022!

Babysitter bäst i test - Babybjörn Bliss 3D

Det här är en mjuk och gungig konstruktion som erbjuder din bebis en trygg sittplats nära dig. Du kan använda babysittern för nyfödd såväl som för äldre barn. När barnet väger mer än 9 kg går det bra att vända på tygsitsen för att få en barnstol som fungerar bra för barn som väger upp till 13 kg.

Om du vill ha hög kvalitet, mjuk och naturlig gungrörelse och en konstruktion som är enkel att hantera är Babybjörn rätt val för dig. Att den inte är eldriven betyder att du slipper hålla på med batterier men är förstås också anledningen till att det inte finns någon inbyggd musik, vibrationer och liknande.

Säkerheten är hög. Utöver säkerhetslåset som ser till att bebisen sitter i samma position oavsett hur mycket det gungar har du anti-slip lister i delen som ligger mot golvet. Därmed kommer denna babysitter att stå still även på ett mycket halt golv. Perfekt när du vill ta en snabb dusch och vill ta med bebisen in i badrummet.

Framförallt ska det sägas att det här är en babysitter som är mycket uppskattad av föräldrar. Den får mycket höga betyg av de som har köpt den. Det är ju något av det viktigaste att se på när du ska välja babysitter till ditt barn!

Plus
Naturlig gungning
Lätt vikt
Behövs inga batterier

Minus
Inte eldriven
Ingen musik

Unika egenskaper

 • Finns i tre färger
 • Tyg-sits a 3D jersey
 • Går att fälla ihop
 • Upp till 2 år
 • Är också barnstol

Stokke Steps Bouncer – För alla som älskar Stokke!

Här har vi ytterligare ett märke som är synonymt med kvalitet och säkerhet. Det här är en smart modell som kan vara ett självklart val för dig som har Stokkes Steps mat-stol. Det går nämligen att fästa babysittern Stocke Steps Bouncer på matstolen för att på så vis få en sittplats för det lite större barnet.

Stokke Steps Babysitter i rosa utförande

Modellen är gjord med ett spädbarnsinlägg så att du kan använda den i liggposition direkt efter födseln. Därefter kan du vinkla i fyra olika positioner för att hitta det bästa läget för ditt barns utveckling.

Det mest upprätta sitt-läget är det som ger störst gungeffekt för barnet. Här behöver du inga batterier. Det är barnet som gungar igång stolen med sin egen vikt och motorik. Det här är en premiummodell som kostar lite mer. Den är väl värd pengarna och särskilt när du tänker använda den vidare med din Stokke mat-stol.

Det här är en ganska bred babysitter men den går att fälla ihop vilket gör det enklare att ta den med till andra platser. Dessutom finns det ett litet gummispänne som säkrar att den inte vecklas upp av misstag då du greppar tag i den. 

Plus
Passar med Stokkes mat-stol
Stabil och säker
Med spädbarnsinlägg

Minus
Ganska enkel design
Högre pris

Unika egenskaper

 • Går att tvätta tyget
 • Hopfällbar babysitter
 • 4 positioner
 • Upp till 13 kg
 • Kommer med leksaksbåge

Tiny Love 3-in-1 Rocker Napper Luxe – En storfavorit!

Om du är ute efter en babysitter elektrisk är Tiny Love 3-in1 ett bra val. Det här är en av de bästa elektriska babysitters som du kan få tag i. Den har fått goda betyg i olika tester och förblir det första valet för många.

Tiny Love kombinerad stol och vagga

Du kan använda denna babysitter för spädbarnet som kan ligga i liggläget i den. Sedan går det att alternera mellan 3 olika positioner för att låta det äldre barnet se världen omkring sig. Stolen kommer med en arm med leksaker som är mycket populär. Den bjuder nämligen både på musik och på ljus.

Du behöver en skruvmejsel för att säkra basen på denna babysitter och det tar omkring 15 minuter att sätta ihop alla delar. Det är inte svårt och resultatet är en mycket bra stol både för vila och lek.

Plus
Lyxig modell
Trygg användnin
Med musik och vibration

Minus
Fler delar att sätta ihop
Lite skramlig
Plastig känsla

Unika egenskaper

 • Går att tvätta klädseln
 • Med musik och vibrationsleksak
 • 3 positioner
 • Upp till 18 kg
 • Från nyfödd

Nuna Leaf babysitter – Premiumvalet

Här har vi en elektrisk babysitter som även kan fungera utan motor. Nuna Leaf är en premiumstol som barnet vaggas i fram och tillbaka i sidled. Du kan putta på manuellt för att få ut upp till två minuters mjukt vaggande. 

Bästa Babysitter Nuna Leaf

Med en motor kan denna rörelse pågå hur länge som helst. Barnet sitter bekvämt men det finns inget liggläge. Det finns bara ett sitt-läge men det är väl valt. Barnet sitter bekvämt och de som har köpt denna babysitter rapporterar att den används flitigt.

Att stolen är stor är bra för den är stadig. Ingen risk för att den skulle välta! Samtidigt är det så att du inte kan vika ihop den för att ta med dig till andra platser. Det blir för tungt och otympligt att bära iväg med Nuna Leaf så den är enbart till för användning hemma.

Plus
Lyxig modell
Trygg användning
Med musik och vibration

Minus
Går inte att fälla ihop
Kostar mer
Inget liggläge

Unika egenskaper

 • Med leksaker
 • Har musik och vibrationsleksak
 • Med eller utan motor
 • Upp till 26 kg
 • Från nyfödd

Vilken babysitter ska du välja?

Vilken babysitter du bör välja beror givetvis på de preferenser du har. Men om vi bara kan välja en är Babybjörns babysitter ett bra val. Här behöver du inte fundera så mycket på babysitter ålder och du får en funktion som inte kräver någon ström. Dessutom vet du att du får högsta kvalitet.

Det är klart att du kan se på recensioner av olika babysitters för att hitta en bra modell. Men kom ihåg att en babysitter elektrisk inte är samma sak som en klassisk variant. Dina behov och krav kommer i slutändan vara det som avgör vad som blir bäst för dig och ditt barn.

Oavsett vad du väljer ska det alltid vara en säker babysitter som är godkänd i Sverige. Köp alltså från svenska butiker där du också får garanti för produkten!

15 frågor och svar om babysitters

Här är några mycket vanliga frågor om babysitters med svaren som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Kan jag ställa babysittern på ett bord eller på diskbänken?

Det bör du inte göra! Barnet kommer att gunga i denna stol och rörelsen bör vara säker så länge den sker i golvnivå. Om barnet sitter på en diskbänk och en fyrbent (eller tvåbent) familjemedlem hoppar upp för att nosa kan det bli riktigt farligt trots att du står alldeles bredvid.

Hur länge kan bebisen sitta i babysitter?

Rekommendationen är att börja med en kvart åt gången. Ett spädbarn behöver vänja sig vid babysittern. Till sist hittar du en rutin och du vet precis när och hur länge barnet ska sitta i stolen. Lyssna alltid på barnet. Om det är färdiglekt med leksakerna och dessutom färdigvilat är det kanske dags för något annat. Det kommer barnet att signalera om med ett språk du snart lär dig, skarpa skrik kan betyda blöjbyte…

Vad är en bra babysitter ålder?

Det finns ingen satt babysitter ålder eftersom det här beror på den modell du väljer och ditt barn. Men barn omkring 3 månader och äldre brukar tycka att det är riktigt kul att sitta i babysittern. Så 3 månader är en bra babysitter ålder!

Vad kostar en babysitter?

Du får räkna med mellan 1500-2000 kronor för god kvalitet. Ibland kan det bli dyrare om babysittern har fler funktioner. Ibland blir det billigare för att du får rabatt.

Var kan jag köpa babysitter?

Butiker som säljer babyprodukter har också babysitterstolar. Om du vill ha ett specifikt märke som Babybjörn kan du köpa direkt i deras webbutik eller från en återförsäljare. Ett tips är att köpa online för att få ett större utbud och bättre babysitter pris.

När går det att höja babysittern?

Omkring två månaders ålder bör du kunna höja babysittern till läge nummer två så att barnet sitter eller ligger i sittposition. Det här beror lite på vilken modell du har och vad din baby behöver. Ju mer barnet börjar ta in synintryck, ju roligare blir det att sitta mer upprätt och se allt som händer i rummet.

Är det farligt med babysitter?

Om du använder den på rätt sätt är det inte farligt med babysitter!

Fungerar babysitter på natten?

Babysittern fungerar dygnet runt men återigen är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Det här är inte en säng men om barnet somnar och sover gott finns det ingen regel som säger att du måste plocka upp och lägga bebisen i barnsängen innan det blir dags för matning igen. En del upplever att babysittern faktiskt är en stor hjälp även på nätter under de första veckorna.

Ska spädbarn sova i babysitter?

Var spädbarn ska sova beror på spädbarnets föräldrar. Det kommer att sovas en hel del i babysittern och det är en av de viktiga funktioner den har. Samtidigt är det förstås viktigt att du som förälder tänker igenom hur du vill skapa bästa möjliga sov-miljö för ditt barn.

Vad är fördelarna med elektrisk babysitter?

Den kommer att ha flera stimulerande funktioner som vibrationer och ljud. Den kan till exempel spela upp så kallat vitt ljud som kan verka lugnande för barnet. Dessutom kan du se till att den elektriska babysittern fortsätter att gunga oavsett vad barnet gör. Det kan bidra med att barnet fortsätter sova lite som i en vagga.

Går det att tvätta babysittern?

Ja, med en riktigt bra babysitter ska det inte vara några problem att plocka av tyget och tvätta det i tvättmaskinen. Inte ens med en elektrisk babysitter vars batterier sitter på ett sätt som gör det möjligt att plocka av tyg och hålla det rent.

När ska man köpa babysitter?

Du kan köpa babysittern tillsammans med andra viktiga produkter som barnsäng, barnvagn och det du behöver för att bada babyn. Du kan också köpa den när du känner att det är svårt att klara av en baby som hela tiden vill hållas i famnen.

Kan babysitter skada barnets rygg?

Enligt Trygghansa kan barnets rygg ta skada om det sitter för mycket och för länge. Det är ju egentligen inte så märkligt. Ingen mår bra av att sitta i samma position för länge. Inte du och inte din bebis! Om du använder babysittern på ett vettigt sätt bör det inte finnas någon risk för att skada barnets rygg.

Kan jag fälla ihop en babysitter?

Det brukar gå bra. Men ta det inte för givet. Det finns modeller som utsetts som bästa babysitter som inte går att vika ihop och som inte alls lämpar sig för att ta med på resan.

Är en babysitter en bra present?

Ja, det här är en fantastiskt fin present till nyblivna föräldrar som inte redan har investerat i en. Om de har en som inte går att vika ihop kan du överraska med babysittern som kan tas med på resor.

15 fakta om babysitter stolar

Låt oss också se på några viktiga fakta om babysitters som kan vara bra för dig som funderar på vilken modell du bör välja till ditt barn.

 1. Viktigt att läsa produktbeskrivning
  Varje babysitter har en bruksanvisning och redan då du ser närmre på den i butik kan du undersöka vilken vikt och ålder den är gjord för. Just vikten är väldigt viktigt när du vill ha en säker babysitter för ditt barn.

 2. Roligt för barnet
  Glöm inte bort att det inte bara handlar om säkerhet, utveckling och fria händer för dig som förälder. Barn har det roligt i babysitter stolar. Den gungande rörelsen samt effekter som leksaker gör att barnet ser fram emot att få sitta i stolen.

 3. Babysitterstol på engelska
  På engelska kallas babysittern för en baby bouncer. En babysitter är en barnvakt på engelska.

 4. Fria händer är viktigt!
  Du behöver inte ha haft en bebis med kolik för att veta hur otroligt viktigt det är med fria händer under småbarnsperioden. Det här kan göra stor skillnad i hur er hemmiljö uppfattas av alla familjemedlemmar. Bara det att du hör vad någon annan säger när du inte håller i barnet kan vara guld värt!

 5. Alla modeller är inte säkra
  Det finns väldigt många babysitters på marknaden men alla är inte säkra. Det finns varianter som till och med innebär klämrisk för barnet. Ett gott råd är att köpa godkända babysitters från svenska butiker. Du kan också kontrollera med Konsumentverket om det finns några förbehåll för ett visst märke och modell.

 6. Elektriska babysitters
  Elektriska babysitterstolar har en inbyggd motor som kommer att gunga barnet i stolen. Det går för det mesta att ställa in hastighet, intensitet, djup på gungning och i vilken riktning det gungas. Samtidigt måste du förstås hantera batterier eller sladd och det måste du komma ihåg när du väljer den här typen av babysitterstol.

 7. Babysitter eller gunga?
  En babysitterstol kan kallas för babysitter då den i själva verket är en gunga som sitter i en större ram. Det här är inte samma sak även om den kan ha liknande effekter. En klassisk babysitter tar inte upp lika mycket plats som en babygunga gör.

 8. Klassisk babysitter utan batterier
  En klassisk modell av babysitter är utan batterier och den kommer att gunga av barnets egen rörelse. Det ger ett mer naturligt rörelsemönster som kan påminna mer om det som uppstår då du håller i och vaggar ditt barn.

 9. Med tanke på tyget
  Det är klart att det är viktigt med en mjuk och bekväm sittplats för barnet. Men det är inte bara mjukheten och följsamheten som får betydelse när du ser på tyget. Betänk att det kan bli väldigt svettigt för barnet att en het sommardag sitta länge mot syntetmaterial som inte andas. Undersök hur tyget andas och hur det är framtaget för att ge barnet en sittplats som inte är för varm.

 10. 3D-jersey
  Om du kikar på Babybjörns babysitters ser du att de erbjuder en modell med 3D-jersey tyg. Det här är ett tyg som har god stretch. Det inkluderar polyester, bomull och elastan och är mjukt och lent. Det här är ett exempel på syntettyg som är behagligt för det lilla barnet att sitta i. Babybjörn erbjuder också babysitters av eko-bomull.

 11. Inte bara hemma
  Babysitters kan användas precis överallt och inte bara på golven hemma. De kan tas med på utflykten, när ni hälsar på vänner och då ni reser bort. Då är det förstås mycket bra att ha en modell som går att vika ihop för att lägga under barnvagnen, i bilen eller med väskan på tåget.

 12. Varierande maxvikt
  Notera att olika babysitters kan ha varierande maxvikt. Det finns modeller som klarar upp mot 26 kg. Det här är förstås modeller som är till för lite större barn och som kan användas som barnstol.

 13. Ge inte upp!
  Ett vanligt misstag är att tro att babysittern är värdelös för att det nyfödda barnet inte tycker om den. Faktum är att de flesta barn gillar babysitterstolen som mest då de är mellan 3 och 6 månader. Har du vant barnet vid att ligga och sedan sitta i den i tidigare ålder kan du alltså se frukterna av detta omkring 3 månaders tid.

 14. Babysitter orsakar inte skakvåld!
  Det ska till mycket mer än gunget i en babysitter för att barnet ska utsättas för skakvåld. Med detta sagt är det förstås otroligt viktigt att du väljer en modell som ger barnets huvud och hals god support så att det inte blir för ryckigt.

 15. Viktigt att sova under uppsyn
  Det finns en senare studie som har visat att det inte är att rekommendera att låta barn sova permanent i bilbarnstol eller babysitter. Det tycks nämligen finnas ett samband mellan detta och plötslig spädbarnsdöd. När du låter ditt barn vila eller sova i babysittern är det viktigt att det sker när du finns i rummet. Sovstunder utan dig alldeles intill är bättre i vanlig babysäng med eller utan babyvakt.

2 tankar på “Bäst babysitter 2022 – Köp inte innan du läser detta!”

Lämna en kommentar