Bästa badbaljan 2022 – Välj den bästa badbaljan för baby!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Bonti, Babyland och Babyshop
Det första bebisbadet glömmer du aldrig! När du kommer hem från BB blir det snart dags att använda en badbalja för baby och då är det inte dumt om du har valt den bästa badbaljan 2022 som gör det hela enklare för dig. Med ett gott stöd och en form som ger säkerhet blir det roligt och mysigt att bada bebis!

 1. Bästa badbaljan Stokke Flexi Bath
  Stokke Flexi Bath
 2. Skip Hop Moby badbalja
  Skip Hop Moby
 3. Badbalja Kaxholmen Star
  Kaxholmen Star
 4. BabyDan hopfällbar badbalja
  BabyDan (hopfällbar)

Här ska vi se på bästa badbaljorna just nu och vad det är som gör att de är så populära. Ett tips är att välja den som du tror kommer att passa dig och din bebis allra bäst!

Varför behöver du badbalja för baby? 

Det är väl bara att bada i badkaret eller med tvättlappar på skötbordet. Så är det lätt att tänka innan barnet kommer. Men när bebisen väl har kommit hem och det blir dags för bad inser du att det inte är så dumt med en riktigt bra badbalja för baby.

Fördelar med badbaljan är:

 • Den rymmer bara det vatten som faktiskt behövs för det lilla barnet.
 • Den står stadigt direkt på golvet eller på badbalja stativ.
 • Badbaljan kan vara utformad för att minska risken för att halka.
 • Den erbjuder säkerhet när du med hala händer ska tvåla in och tvätta av bebisen.
 • Har du inget badkar är badbaljan en superbra lösning.
 • Den kan användas vidare för vattenlek då barnet blir lite större.

En badbalja är praktiskt och faktiskt också något som du kan använda rätt så länge. Även när barnet kan sitta kan det kännas skönt att ha badbaljan för duschar och bad i badrummet. Barnet tycker också att det är mysigt med det lilla badet som är varmt.

Stokke Flexi Bath – Bästa badbaljan 2022

Stokke är bra på allt för bebisar och deras Flexi Bath är en smart uppfinning. Den har utsetts till badbalja bäst i test 2022 både av experter och föräldrar som köpt baljan. Redan 2012 vann Stokke Flexi Bath Red Dot utmärkelsen som bästa badbaljan det året.

Bästa badbaljan Stokke

Det som är så unikt är att denna badbalja är ihopfällbar. När det har badats klart kan du vika badbaljan till en platt form. Därefter kan den enkelt stuvas undan i badrummet eller på annat plats. Det är något som många föräldrar uppskattar då det inte alltid finns oändligt mycket plats för utrustningen för bebis.

Undersidan av badbaljan är halkfri och därmed står den stadigt. Det går också att använda ett stativ för Flexi Bath för att få upp det på höjden. I botten finns en propp så tömning är enkelt. Här får du ergonomi och flexibilitet. Ska ni övernatta på annan plats är det ju bara att vika ihop badbaljan och ta den med!

Plus
Flexibel
Stadig
Säker

Minus
Dyrare

Unika egenskaper

 • 0-4 år
 • 66 x 24 x 35 cm
 • 63 x 24 x 10 cm hopvikt
 • Med spädbarnsinsats
 • Väger 1.3 kg
 • PP och TPE material

Skip Hop Moby badbalja bäst i test av användare!

Här har vi en badbalja som uppskattas av dess användare. Det är så många som väljer Skip Hop Moby badbalja att den ofta säljs slut i butikerna. Beställ den om du hittar ett exemplar! Det här är en badbalja med design som är gjord för ett växande barn.

Badbalja Skip Hop Moby

Det finns en insats som är gjort av nät-tyg som är mjukt och säkert att använda. Detta tyg kan du ställa i två olika lägen. Det första läget är för spädbarnet som kommer att ligga ner då du badar det. När barnet börjar sitta kan du vinkla stödet.

Till sist plockar du bort nät-tyget så att barnet kan sitta i baljan och bada. Det här är ett smart system som ger enkla badstunder från första dagen. Dessutom kan du hänga upp badbaljan med en krok så att den kommer ur vägen då du inte använder den.

Insidan av badbaljan är halkfri och det finns en propp som du plockar ur för att släppa ut vattnet då badet är klart. Skip Hop Moby har en fin och smart design som kan tänkas passa de allra flesta. Det enda som kan ses som ett större minus är att baljan är lite dyrare än andra modeller i samma klass.

Plus
Flexibel användning
Halkfri
Med krok

Minus
Ofta slutsåld
Dyrare

Unika egenskaper

 • 29 x 70 cm
 • Med insats för spädbarn
 • Propp
 • Halkfri insida
 • PVC och ftalater fri

Kaxholmen Star badbalja

Från Kaxholmen kommer en riktigt prisvärd badbalja. Baljan är väl tilltagen och enkel att använda. Du kan släppa ut vattnet från botten och det är enkelt att få till en bekväm badposition för dig och barnet.

Vit badbalja med stjärna

Det går att köpa Kaxholmen som ett paket med badbalja och badstativ. Det kan det vara värt. Inte bara för att du får ett attraktivt paketpris. Med stativet får du en ergonomisk position då du ska stå och bada ditt barn.

Baljan kommer inte med spädbarnsinlägg men det kan du ju köpa till. Formen är väl genomtänkt och baljan är gjord av hård plats som bör hålla väl för många bad. Det går inte att säga att det skulle vara något särskilt med denna badbalja men kvalitén talar för sig själv. Det här är en bra badbalja med klassisk design som gör jobbet helt enkelt!

Plus
Bra form
Bra pris
Bra ergonomi

Minus
Inget spädbarnsinlägg

Unika egenskaper

 • 51 x 21 cm botten
 • 30 x 86 x 47 cm
 • PVC fri plast
 • Propp
 • Finns med stativ

BabyDan hopfällbar badbalja 30 liter

För dig som vill ha ihopfällbar badbalja är BabyDan något att se närmre på. Det här är en mindre badbalja som gör det möjligt att vara sparsam med vatten samtidigt som barnet får en bekväm position. Något som imponerar är den smarta proppen. Den ändrar färg när vattnet når en temperatur på 37 grader!

Ihopfällbar badbalja

Vik ihop när du är klar och lägg undan. Eller ta baljan med för bad på annan plats. Mycket smart och enkelt. Notera att badbaljan har inbyggt stöd för att stå stadigt på golvet. Men den är inte gjord för de stativ som du kan köpa och använda för badbaljor med klassisk design.

Plus
Vikbar
Praktiskt
Smart badpropp

Minus
Inget stativ

Unika egenskaper

 • 84 x 52 cm botten
 • Klarar 15 kg
 • Med propp
 • Ftalater fri

Glöm inte stativ om du bara köper badbaljan!

När du ser på bästa badbaljan för baby ska du inte glömma bort att se om det finns ett stativ till den. Det går ofta bra att använda badbaljor direkt på badrumsgolvet men det här är inte alltid så bekvämt. Om du inte tänker bada barnet i baljan direkt i badkaret bör du beakta stativ som en bra lösning i varje fall tills barnet sitter stadigt.

Ibland kan du få stativ som en del av ett paket och då kan du spara pengar på att köpa badbalja med stativ. Ibland kan du välja ett billigt stativ som är gjort för att passa alla badbaljor med klassisk design.

15 frågor och svar om badbaljor för bebisar

Här är några mycket vanliga frågor om badbaljor samt svaren som kan vara bra att ha innan du köper en badbalja till din bebis.

Hur länge behöver man en badbalja för baby?

Det är ganska vanligt att använda badbalja som mest mellan 0 och 6 månader. Därefter kan det fortsatt vara så att barnet badas i balja i sittande position. Särskilt om det finns en önskan om att spara på vatten och inte fylla ett badkar för varje bad.

Badbaljan kan användas upp till 12-18 månader men därefter är det sällan så att man fortsätter med baljan. Den kan möjligen komma fram för lek om den inte läggs undan för kommande syskon eller ges bort till vänner som just fått bebis.

Vilken badbalja är bäst?

Det finns flera badbaljor som kvalificerar sig som bästa badbaljan 2022 och vilken som är bäst för dig beror lite på vad du är ute efter. Stokkes badbalja är ett säkert val om du vill få en ihopfällbar badbalja.

Du kan också välja en klassisk badbalja som inte går att vika ihop och som ger en stadig och trygg badupplevelse. För att hitta bästa badbaljan ska du tänka lite på vad du är ute efter. Ta reda på om det finns propp för tömning och om det går att ställa baljan på ett stativ så att du kan stå upp när du badar ditt barn.

Är det säkert med badbalja?

Om du använder en badbalja på rätt sätt är det säkert. Det är viktigt att inte lämna ett barn ensamt i badet. Inte i badkar och inte i badbalja. Dessutom ska du tänka på hur varmt vattnet du badar barnet i. Små barn kan vara mycket känsliga för hett vatten och till och med brännas trots att det inte känns så varmt när du rör vid det.

Använd en termometer eller en propp som visar temperatur för att inte ta onödiga risker. Tänk också på att badbaljan ska stå stadigt för att det ska vara säkert att använda den. Även små barn kan sparka och röra sig i baljan och det ska inte leda till att den börjar svaja på ett stativ.

Kan jag använda badbalja i duschen?

Det är smart att använda en badbalja i duschen. Då kan du lätt använda duschslangen för att tvätta bort tvål och schampo. Dessutom är det ju enkelt att tömma baljan direkt i duschutrymmet utan risk för att det svämmar över och läcker ut på golv där du inte vill ha vatten.

Det enda som kan vara lite krångligt i duschen är att få plats med ett stativ. Om du inte kan använda stativ får du böja dig eller stå på huk för att bada barnet vilket inte kan anses vara så ergonomiskt.

Måste badbaljan användas i badrummet?

Det finns ingen regel som säger att du måste använda badbaljan i badrummet men många gör ändå det. Det kan bli en hel del stänk omkring baljan och då är det skönt att vara i ett rum som tål vatten.

Fast en solig varm sommardag är det klart att du kan ta badbaljan ut på balkongen eller kanske till trädgården för att ge barnet en härlig badstund utomhus. De flesta badbaljor gör det enkelt att välja rum där du badar barnet.

Kan jag ta med badbalja på resan?

Om du köper en ihopfällbar badbalja är det enkelt att ta den med på resan. Tänk bara på att den bör få plats i din packning. Om du ska flyga får du kanske checka in badbaljan som separat bagage. I bilen bör det inte vara några problem att få in en vikbar badbalja i bagageutrymmet.

Hur mycket vatten ska jag ha i badbaljan?

Badbaljan rymmer ett visst antal liter men du behöver inte fylla den hela vägen upp. Det handlar mest om att få vatten omkring bebisens kropp som värmer. Sedan kan du skopa upp vatten som du tvättar och sköljer av med.

När barnet blir lite större kan det eventuellt vara läge att använda en badbalja som rymmer mer vatten. Detta eftersom barnet då kanske vill sitta kvar en stund i badet. Då är det skönt om det finns mer vatten som täcker mer av kroppen och värmer den.

Hur kan jag lägga bebis säkert i badbalja?

Det är enklast att bada en bebis i badbalja på ett säkert vis om det finns ett spädbarnsinlägg. Vissa badbaljor har inbyggt inlägg som du kan justera efter barnets ålder och storlek. I en klassisk badbalja kan du lägga ett inlägg som har en standardform.

Inlägget bör komma med sugproppar som gör att det står stadigt i baljan. När du använder inlägg för att bada det lilla barnet är det viktigt att du alltid har en hand på barnet så att det inte snurrar runt eller på något vis fastnar i inlägget.

Hur länge håller en badbalja?

Det beror lite på hur du hanterar den. Men om du köper en klassisk badbalja och använder den på ett normalt sätt bör du kunna använda samma balja till fler syskon. Undvik att repa plasten och håll baljan ren från mögel och smuts.

Ihopfällbara badbaljor bör också hålla länge men de bjuder av naturliga skäl på fler platser för smuts att få fäste. Det kan leda till att du kanske inte vill behålla den vikbara badbaljan lika länge. Återigen, det här beror på hur väl du har skött den.

Var kan jag köpa badbalja?

Badbaljor säljs i samma butiker som säljer andra babyprodukter som barnstolar, bärselar och sidosängar. Nu kan det förstås vara så att din lokala butik inte har mer än en eller två varianter att erbjuda dig.

Det kan vara klokt att köpa badbalja till bebis online. I webbutiker får du fler alternativ och det är inte svårt att ta reda på vad andra som köpt tycker om baljan. Dessutom kan det bli billigare att köpa badbalja på nätet.

Är en billig badbalja bra?

En billig badbalja kan vara bra men den kan också vara för enkel. Det kan vara så att den är utan propp och då får du använda din muskelkraft till att få ur vattnet efter varje bad. Det kanske inte gör något men det är väl värt att tänka på.

Billiga badbaljor kanske är mindre i storlek och då kan det också vara svårt att hitta ett stativ som passar. Tänk alltid på vad du får för pengarna innan du bestämmer dig för en viss badbalja.

Hur rengör jag en badbalja?

Efter varje bad är det viktigt att skölja ur ordentligt och få bort tvålrester. Någon gång i veckan kan det också vara smart att använda ett rengöringsmedel som inte förstör plast men som får bort kalkrester. Om du vill att baljan ska se ny ut kan du också torka av den ordentligt efter varje användning.

Hur får jag ut vattnet ur badbaljan?

Om det finns en propp använder du den och låter vattnet rinna ur av sig själv. Om du inte kan göra det för att du har baljan i ett rum där det inte går att hälla ut på detta vis kan du ställa en hink under öppningen och fylla den några gånger.

När det inte finns någon propp får du ösa ur vattnet ur baljan tills den blir så pass lätt att du kan bära den eller vinkla så att allt vatten rinner ur.

Behöver jag stativ till badbaljan?

Om du tycker att det är jobbigt att böja dig över badbaljan kan det vara klokt med stativ. Det ska du tänka på redan när du köper badbalja till baby eftersom inte varje modell är gjord för att användas med stativ. Om du ska använda badbaljan direkt i badkaret behöver du inget stativ.

Hur mycket kostar en badbalja?

Det finns billiga badbaljor för omkring 200 kronor men om du vill ha baljan med stativ kan det blir det dubbla. Bättre badbaljor kostar omkring 500 kronor och det kan vara värt att betala lite mer för att få finesser som gör det så mycket enklare att bada det lilla barnet.

Lämna en kommentar