Bästa bedside crib 2022 – Välj den bästa sidosängen till din bebis!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Bonti, Babyland och Babyshop
För dig som vill sova alldeles invid din nyfödda bebis men inte på samma madrass är en bedside crib en perfekt lösning. Idag finns det riktigt fina modeller som kan användas flexibelt och säkert för bättre nattsömn. Vi har sett närmre på flera olika modeller som har fått höga betyg i tester och användarrecensioner.

 1. Bästa bedside crib Troll
  Troll
 2. Babybay bedside crib
  Babybay
 3. Bedside crib Carena Väddö
  Carena Väddö
 4. Hauck Face to Me Bedside crib
  Hauck Face to Me

Här kan du läsa mer om sidosängarna som har utmärkts sig som bästa bedside crib 2022 och som kan vara ett bra val för dig och din bebis.

Behöver du en sidosäng? 

De allra flesta har stor nytta av en bedside crib. Det här är inget nytt koncept och heller inte något som utesluter användandet av vanlig spjälsäng. Faktum är att du antagligen vill se till att du har bästa bedside criben såväl som spjälsäng bäst i test för tiden då bebisen sover längre stunder för sig själv.

Med en sidosäng kommer du att:

 • Vara alldeles invid barnet när ni sover.
 • Lätt kunna plocka eller skjuta barnet till dig för att amma under nattetid.
 • Undvika risken för att klämma barnet i sömnen.
 • Känna dig säker då du är så nära att du hör barnet andas i sömnen.

Sidosängen är inte en lösning för mer än några månaders tid. För dig som känner att det vore skönt att ha barnet i din säng fast inte på samma madrass är det här en mycket bra lösning. Den kan få dig att slappna av och uppleva att de första veckorna blir mycket lättare då du får vila och sova mer.

Nu ska vi ta en titt på bästa bedside crib och det finns faktiskt flera som kan ta titeln det bästa bedside crib 2022. Se på egenskaperna och välj den som du tycker passar dina specifika behov och din budget bäst!

Troll Bedside Crib – Bästa bedside crib 2022!

Från Troll kommer en väldigt fin och stabil sidosäng som passar både som bedside crib och som spjälsäng. Den ena långsidan på sängen går att fälla ner på ett sätt som gör det möjligt att sätta fast sidosängen i din säng.

Bästa bedside crib Troll

Det här ger en egen säng för bebis men med direkt kontakt med dig där du ligger i din säng. Formen är perfekt för nattamning och dessutom går det ju bra att fortsätta använda samma säng ett bra tag till. Det är bara att stänga till öppningen för att använda den som separat bebissäng i ett annat rum.

Något som är ett stort plus med Troll sidosäng är att den faktiskt kan användas som mer än bedside crib och spjälsäng. När barnet har vuxit ur sängen kan den användas som en liten soffa för mys i barnrummet. Sidosängen håller mycket hög kvalitet och är enkel att montera. 

Tänk bara på att du måste köpa till madrass såväl som sängkläder och spjälskydd för denna bedside crib.

Plus
Smart form
Stadig
Fin design

Minus
Kommer inte med madrass

Unika egenskaper

 • 82 x 95 x 46 cm
 • Bäddmått 40 x 89 cm
 • Höjd 48 till 66 cm
 • Björkträ 

Babybay Original – Bedside crib bäst i test av användare!

När vi ser på Babybay Original är det bara att konstatera att det här är en bedside crib bäst i test 2022 av användare. På Amazon finns det många fina recensioner och det särskilt från tyska föräldrar som är verifierade köpare av sängen.

Vit bedside crib

Designen är både vacker och bekväm. Då sidosängen är gjord av robust bokträ känns den stabil och massiv. Det ska sägas att det inte är helt enkelt att läsa instruktionerna för montering men trots detta bör det inte vara alltför svårt att klara av monteringen på egen hand.

När barnet har vuxit ur sängen kan den användas som en liten bänk och det är bra. Det gör Babybay prisvärd och till en möbel som kan få ett långt liv i barnrummet. Om du vill beställa till delar går det faktiskt att göra lekhage eller barnstol av sängen. Den justerbara höjden gör att du lätt passar ihop sängen med din egen säng.

Det ska sägas att det här är en ganska liten sidosäng och om barnet är lite längre kan det kännas trångt redan efter några månader. Annars är det här en av de bästa bedside crib sängar du kan hitta med ett mycket rimligt pris.

Plus
Stadig
Vacker design
Mångsidig

Minus
Lite luddig monteringsanvisning
Liten storlek

Unika egenskaper

 • 87 x 46 x 79 cm
 • Väger 11 kg
 • Rundade hörn
 • Bokträ

Carena Väddö Bedside spjälsäng

Den vita sidosängen från Carena är också en av de bästa bedside cribs du kan hitta just nu. Designen är både vacker och funktionell. Här får du dessutom hjul på benen och det är ju inte dumt när du vill flytta omkring på sidosängen.

Carena bedside crib

När barnet inte längre behöver sängen som bebissäng går den att använda som en liten soffa för barn i barnrum eller lekrum. Formatet på sidosängen passar bra för barn som fortfarande inte kan sitta själva. Var dock vaksam om att barn som kan ta tag i spjälor och dra sig upp inte kommer att sova säkert i denna säng som sidosäng.

Designen är vacker och därmed är det här också en möbel som fungerar som fin inredning. Både då du använder den vid din säng och då du flyttar in den i ett barnrum för att använda till exempel som en liten soffa.

Plus
Enkel montering
Stadig och slitstark
Med hjul

Minus
Madrass ingår inte

Unika egenskaper

 • 81.4 x 94.6 x 45.6 cm
 • Madrass storlek 38 x 89 cm
 • Trä
 • Justerbar höjd

Hauck Face to Me bedside säng

Här har vi en renodlad sidosäng som har en söt design. Det går att fälla ihop Hauck-sängen och det kan ju vara bra när du vill spara den för att eventuellt använda igen för ett syskon. Dessutom är det inte så svårt att ta den med sig just för att det går att fälla ihop sängen.

Bedside crib tyg

Det här är en justerbar sidosäng som kommer med en mjuk madrass. Den passar för sängar som är upp till 70 cm höga. Du kan använda denna bedside crib tills barnet väger 9 kg. Det gäller dock att vara uppmärksam om när barnet börja sitta och klättra för att inte ta onödiga risker med sängen.

Det ska sägas att det här inte är en säng som du sedan använder som spjälsäng och vidare som soffa. Det betyder inte att den inte kan ses som bästa sidosängen. Det gäller bara att du är väl medveten om vad du kan få ut av den. Dessutom känns den inte riktigt lika solid som trävarianterna.

Plus
Kommer med madrass
Hopfällbar
Enkel användning

Minus
Lite plastig
Inte spjälsäng

Unika egenskaper

 • Upp till 9 kg
 • Väger 11,3 kg
 • 92 x 56 x 85 cm
 • Liggmått 85 x 50 cm
 • Hopfällbar

15 frågor och svar om bedside cribs

Nu ska vi ta en titt på några av de vanligaste frågorna om bedside cribs och svaren som du kan behöva när du funderar på om du borde investera i en sidosäng för bebisen.

Hur länge sover barnet i bedside crib?

En sidosäng kan vara bra att ha under de första månaderna. Hur länge barnet kommer att sova i en bedside crib är svårt att säga. Det finns barn som bara använder detta under de första veckorna och andra som kommer att sova på detta vis under det första året.

Det hela beror en hel del på hur föräldrarna upplever sängen. Om det fungerar mycket bra att sova på detta vis finns det ju inget som säger att man måste sluta med sidosäng bara för att barnet har nått en viss ålder. Så länge som det förblir säkert är det ett bra val.

Hur kan jag fästa bedside crib i sängen?

För det mesta kommer sidosängen att ställas på ett sätt som gör att den står stadigt invid din säng. Den kommer inte att röra på sig och är därmed som en extra säng som står bredvid din säng.

Det kan finnas hakar eller andra funktioner i sidosängen som är till för att koppla ihop den med din säng. Dessutom ska du ta en titt på om det finns hjul och hur du i sådant fall låser dem så att du inte riskerar att bedside sängen glider åt sidan under natten.

Behövs det spjälskydd för bedside crib?

Visst kan det behövas spjälskydd för bedside crib. Om den har spjälor som en spjälsäng är det ju samma situation. Barnets huvud kan rulla mot spjälorna och då känns det bättre om det finns ett mjukt spjälskydd som tar emot.

Spjälskyddet kommer också att ge ett visst skydd mot drag som kan kännas bra. Om det kommer luft mot sängen i sidosängens riktning kan det ju blåsa in över barnet på ett sätt som inte känns så bra.

Behövs det madrass i bedside crib?

Ja, för det mesta är det så att du måste köpa till en madrass till din sidosäng. Då är det viktigt att du har tagit reda på måtten för madrassen. En del tycker att det är irriterande att upptäcka att det inte är standardmått som gäller. Då kan det bli svårt att hitta en lämplig madrass till sängen.

Innan du köper en sidosäng ska du kontrollera om den kommer med en madrass. Om den inte gör det bör du räkna på priset på den madrass som du får köpa till för att komma fram till vad det hela kommer att kosta.

Vad kostar en sidosäng?

Det beror på modell men du får räkna med omkring 2000 kronor och kanske mer för en bra modell. Ibland kan du få en billig bedside crib tack vare en rabatt. Ett tips är att köpa sängen online där du lättare kan jämföra priser och få mer information innan du köper.

Återigen, om madrassen inte ingår är det här en utgift som tillkommer. Den bör du ta med i beräkningen när du ser på sidosäng pris för att få en korrekt bild av kostnaden. Tänk också på att det kan tillkomma frakt och det särskilt om du köper sängen från utlandet.

Vilken bedside crib är bäst?

Det är den som passar dina behov bäst. Det går inte att säga att det finns en bästa sidosäng helt enkelt för att det finns så många olika behov. Om du vill ha något som är stabilt och prisvärt kan en bedside crib från Troll vara det bästa valet.

Men om du vill ha något som är lite enklare att hantera och som går att fälla ihop kanske det blir bättre för dig med en Carena modell som går att vika ihop. Du bör alltså ta reda på vad du är ute efter för att sedan se på bedside crib bäst i test modeller och välja den som har rätt egenskaper för dig och ditt barn.

Var kan jag köpa bedside crib?

Det är enklast att köpa bedside crib från butiker online. Det finns gott om butiker som säljer babyprodukter och som har varierade sortiment. Lokalt kanske du hittar en bra butik men den kommer att få svårt att slå priserna du finner online.

Tänk också på att du får leverans hem när du handlar din sidosäng online. Då slipper du bära eller tänka på hur du ska få in sängen i lastutrymmet i din bil. Om du inte har bil är det helt klart smidigast att köpa sidosängen online.

Kan det vara farligt med sidosäng?

Ja, om du använder sidosängen på fel sätt kan det bli farligt. Det är till exempel mycket viktigt att den monteras ihop på rätt sätt. Du vill inte riskera att den välter eller går sönder av barnets vikt. Ta alltså en titt på hur många kg den kommer att klara av.

Ta också reda på hur länge du kan använda en viss modell. Om den inte är gjord för att användas som spjälsäng under längre tid ska du inte göra det. Då finns risken för att sängen inte klarar av barnets motoriska utveckling och då kan det bli farligt.

Kan jag bygga en egen sidosäng?

Det går att bygga en egen sidosäng och en del gör det genom att ta en gammal spjälsäng och plocka av ena sidan. Problemet med hembyggen är att de inte alltid är så säkra. Beroende på hur du lyckas surra fast sidosängen i din säng kan den stå mer eller mindre stadigt.

Det kan vara klokare att köpa en bedside crib som är gjord för den här typen av användning. Då slipper du gissa på att det kommer att hålla och vara säkert. Dessutom är det inte säkert att hembyggen blir så snygga.

Kan man amma i sidosäng?

Det kan ta lite tid att lära sig att amma liggandes, särskilt med det första barnet. Men när du väl fått in tekniken går det alldeles utmärkt att amma barnet som ligger i sin sidosäng där det sedan kan fortsätta sova. Själv kan du rulla åt sidan i din egen säng och fånga lite ordentlig sömn!

Hur kan man använda bedside crib när barnet är större?

Det kan vara möjligt att använda en bedside crib som spjälsäng. Dessutom är det inte ovanligt med modeller som går att göra om till små soffor. De blir till trämöbler som du använder i barnets rum. Det kan till och med vara möjligt att göra en stol av sängen men det gäller bara för vissa specifika märken som ger dig delarna för detta om du beställer dem.

Kan man ha sidosäng och strunta i spjälsäng?

Det finns familjer som enbart använder sig av sidosäng för att sedan låta barnet sova i samma säng som föräldrarna eller i en stor säng som ställs invid föräldrarnas säng. Det här är ju helt valfritt och det viktigaste är att barnet sover säkert och på ett sätt som är bra för dess ergonomi.

Det ska dock sägas att spjälsängar och juniorsängar har den fördelen att de tar mindre plats och gör det lättare för barnet att från ung ålder ta sig i och ur sängen själv. Det kan vara en anledning till att fortsätta med spjälsäng och barnsäng efter sidosängen.

Hur vet jag om det kommer att fungera med sidosäng?

Det vet du inte förrän du prövar! Men för de allra flesta är det här ett alternativ som fungerar mycket bra och det särskilt under de första veckorna då du fortfarande kommer att amma flera gånger på natten. Då är det skönt att slippa kliva ur sängen oavsett om du fortsatt tänker sova tillsammans med ditt barn eller inte.

Går det att ta med en sidosäng på resan?

Om du har en hopfällbar sidosäng kan du kanske ta den med dig. Du måste kika lite på hur stor den kommer att vara då den är hopfälld. Om den går att få in i bilen med annan packning kan det fungera. Om du ska flyga får du checka in sängen som extra bagage och det kan förstås kosta mer.

Kan man vinkla en sidosäng?

Det kan vara möjligt att vinkla en bedside crib lite men det här är inget du bör försöka mixtra med. Om du vinklar för mycket kan det vara farligt för barnet. Dessutom kan det vara så att konstruktionen inte är lika stabil om du på något vis har vinklat den. 

Använd din sidosäng i enlighet med dess konstruktion och användarinstruktioner så håller du dig på den säkra sidan!

Lämna en kommentar