Bästa blöjhinken 2022 – Välj bästa blöjhinken!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyland
Den bästa blöjhinken kan du ha i sovrummet utan att ens tänka på vad som finns i den. Här ska vi se på några av de bästa blöjhinkarna för att hjälpa dig till den luktfria blöjhanteringen. Ska du ha baby, ska du ha en bra sophantering av blöjor!

  1. Korbell blöjhink
    Korbell
  2. Ubbi blöjhink
    Ubbi
  3. Sangenic Simplee blöjhink
    Tommee Tippee Sangenic Simplee

Varför ska du använda blöjhink?

Det allra främsta skälet är lukten. Hur gärna vi än vill tänka att bebisars blöjor inte är samma sak som äldre barns så kommer det att lukta. Och det luktar inte gott. Inte ens när du lägger blöjan i en plastpåse och försluter. Inte ens när du bara ammar.

Du ska köpa blöjhink om du vill:

  • Slippa lukten av gamla blöjor
  • Få enkel sophantering av blöjorna
  • Ha en estetisk tillbringare för blöjor

Bästa blöjhinken 2022

Bland blöjhinkarna finner vi några stjärnor som har tindrat klart i flera års tid nu. Men du måste inte välja den bästa blöjhinken och utesluta alla andra. Här ska vi se närmre på fler modeller som har klarat blöjhink test galant.

Ta en titt på egenskaperna och välj den som du tycker bäst om. Kom ihåg att det viktigaste är att du får en blöjhantering som du blir riktigt nöjd med!

Korbell – En prisvärd blöjhink

Med en Korbell blir det enkelt att byta blöja. Du placerar blöjhinken bredvid din skötstation och öppnar den med den stora fotpedalen. Droppa använd blöja i hinken och släpp pedalen. Nu kommer hinken att förslutas på ett sätt som gör att du slipper all lukt.

Bästa blöjhinken från Korbell

Utöver detta har Korbell tagit fram en design som gör det svårt för nyfikna barn att ta sig in i hinken. Du riskerar inte ett öppet lock med spritt innehåll över golvet. Samtidigt är det inte svårt för dig att öppna när du behöver det.

Om du är ute efter luktfri blöjhink som är enkel att hantera kan detta vara svaret. Korbell gillas både av experter och användare. Priset är bekvämt och du får en design som är riktigt snygg. Du kan fortsätta att använda hinken som vanlig sop-korg när blöjtiden är över.

Plus
Enkel användning
Luktfri
Barnsäker

Minus
Finns i en färg

Egenskaper

  • 29,5 x 52 cm
  • Väger 2,5 kg
  • 15 liter kapacitet
  • Skrapresistent ABS-plast
  • Stor fotpedal
  • Barnsäker knapp för topp
  • Säkerhetslås
  • Med blöjhink refill

Ubbi – En snygg blöjhink!

Om du vill ha en omtyckt blöjhink är det Ubbi du ska ha. Det här är en sop-korg för blöjor som heter duga. Den har fått priser som American Baby Best år 2014, Family Choice Award 2014, NAPPAGold 2014 och Top Choice Award 2012.

En prisbelönt blöjhink har givetvis de egenskaper som kräsna föräldrar är ute efter. Du slipper lukt och du får gott om plats. Cirka 35 blöjor går att få i utan att tömma. Perfekt under den första perioden då det kan bytas blöja var och varannan timme.

Blöjhink bäst i test från Ubbi

Med en smart gummiförslutning sitter locket på väl. Dessutom har hinken ett barnlås som gör det svårt för barn att ta sig in. Du kan välja bland flera olika färger för att matcha rätt i ditt hem. Designen är snygg men vi måste flagga för ett litet minus vilket är att det inte finns någon fotpedal att öppna hinken med.

Plus
Luktfri
Snygg design
Rymmer många blöjor

Minus
Ingen fotpedal
Dyrare

Unika egenskaper

  • 50 x 22 x 34 cm
  • Rymmer 35 blöjor
  • Barnlås
  • Av metall
  • Finns i flera färger
  • Behövs inga speciella påsar

Sangenic Simplee från Tommee Tippee – Billig blöjhink!

Här har vi en riktigt billig blöjhink som kan fungera alldeles utmärkt om du inte ställer höga krav på design och funktion. Den här hinken är gjord för att hålla undan dålig lukt. Tätningslocket blockerar all dålig lukt. Dessutom kommer plastfilmen som används ta bort 99% av alla bakterier.

Det här är en hygienisk lösning men märk att blöjhinken inte tillhör de största. Med plats för omkring 18 blöjor måste du byta ofta. Detta särskilt under de första veckorna då det blir många blöjbyten.

Det finns ingen fotpedal och du får fortsatt köpa till ny plastfilm för att hinken ska fungera som tänkt. När blöjtiden är över är det här inte ett praktisk val som vanlig sop-korg. Du sparar pengar på den men användningen blir begränsad. Om det kan fungera bra för dig kan du ha stor glädje av Sangenic Simplee.

Plus
Billig
Tätt förslutande lock
Dödar bakterier

Minus
Måste byta plastfilm
Ingen fotpedal
Bara 18 blöjors kapacitet

Unika egenskaper

  • Rymmer 18 blöjor
  • Flerskiktsplast
  • Kräver refill plastfilm
  • Plastfilm tar bort 99% av bakterier

15 frågor och svar om blöjhinkar

Här är några vanliga frågor om blöjhinkar. Ta en titt och se på svaren som hjälper dig att välja bästa blöjhinken för dig och ditt barn.

Hur fungerar en blöjhink?

Den fungerar med flera lager och en tät förslutning i locket. Det vanligaste är att du ska använda dig av påsar som sitter i hinken och som du tar ut och kastar med blöjorna. Med avancerade blöjhinkar har inbyggt refill system. 

Ta alltid en titt på exakt hur blöjhinken fungerar innan du köper den. Det är viktigt att användningen blir enkel. En enkel sak som pedal för din fot kan göra stor skillnad såväl som ett barnlås som ser till att det inte spills smutsiga blöjor över golvet som lek.

Måste jag byta påse i blöjhinken?

Ibland måste du det och ibland inte. Det beror lite på modell och design. Det ska dock sägas att det kan vara väldigt bekvämt att ha en modell med påsar. Den är lätt att använda och du slipper stå och stjälpa ut innehållet över en större soptunna.

Kan blöjhinken spilla?

Ja, om locket inte sitter på bra kan hinken spilla om den välter. Här ska du också tänka på hur stabil blöjhinken är. Det är svårare att välta en lite tyngre konstruktion. Barnlås är också bra mot spill på grund av nyfikna barn.

Vilken blöjhink är bäst?

Korbell är ett säkert val. Men samtidigt är det förstås så att du bör välja en modell som du tycker om. Design är inte mindre viktigt med tanke på estetik. En blöjhink som är bäst för dig kanske inte är lika perfekt för din granne. Välj alltid i enlighet med dina specifika behov.

Vad kostar en blöjhink?

Du får räkna med några hundralappar. De billigaste blöjhinkarna kostar mindre än 200 kronor men de är också mycket enkla. Om du vill få hög kvalitet och smarta funktioner får du betala omkring 500 kronor och upp för din blöjhink.

Var kan jag köpa blöjhink?

I butiker som säljer babyprodukter. Blöjhinkar finns i många olika butiker och det kan vara smart att jämföra priser för att få det bästa.

Var köper jag blöjhink refill?

I samma butik som du köpte blöjhinken från. Om du inte behöver blöjhink refill och kan använda vilken påse som helst kan du köpa påsar i matbutiken.

Kan jag lita på att blöjhinken är luktfri?

Det bör du kunna göra om blöjhinken uttryckligen är till för att eliminera bakterier och lukt. Samtidigt måste du tänka på att använda blöjhinken på rätt sätt. Om du stoppar den så full att locket inte täcker kommer det att lukta. Blöjor som får ligga länge luktar också mer än blöjor som har några timmar på nacken.

Hur många blöjor får plats i hinken?

Det beror på modell. En mindre blöjhink klarar omkring 10 blöjor, medium ska ta 18-20 blöjor och en större modell kan ha plats för upp till 40 blöjor. Men stort är inte alltid bäst. Om det tar lång tid att fylla hinken kommer risken för att det luktar bli större.

Går det att använda blöjhinkar för annat?

Ja, en bra blöjhink kan användas som vanlig sop-korg. Det blir förstås en väldigt lyxig sop-korg men det kan kännas bra att veta att hinken kommer till användning även då barnet inte längre behöver blöjor.

Är plasthinkar bättre än de av metall?

Det är en smaksak. Om du väljer plast bör du förstås välja kvalitetsplast med design som du tycker ser fin ut. Metallhinkarna kan vara lite tyngre vilket ökar stabiliteten.

Hur viktig är fotpedalen?

För många är den mycket viktig. Utan fotpedal får du ju böja dig och öppna locket med handen om hinken står på golvet. Även om den står på skötbordet kanske det inte känns så bekvämt att öppna med en hand och ha blöjan i den andra när barnet inte ligger stilla på skötbordet.

Hur många blöjhinkar behöver vi?

Det beror på hur många blöjbytestationer ni har i ert hem. Det kan vara smidigt med en blöjhink i badrummet och en på annan plats där det ofta blir blöjbyte. Men fler hinkar betyder också fler platser att tömma. Det är viktigt att komma ihåg. För många räcker det gott och väl med en hink som samlingsplats för alla blöjor.

Kan jag ta med hinken på resan?

Det kan du göra och då är det förstås bra med en mindre modell som inte tar så stor plats. Att slippa lukten på ett hotellrum är inte dumt.

Kan det fungera med blöjhink för tygblöjor?

Absolut! Du kan fylla blöjhinken med dina tygblöjor som du sedan tvättar istället för att kasta i sopen. Här kan det också vara bra med två system om du använder dig av rispapper och andra inlägg som du faktiskt slänger och inte spolar ner. Då kanske du vill ha en separat blöjhink för dessa för att slippa gå igenom och sortera innan du tvättar tygblöjorna.

11 fakta om blöjor och blöjhinkar

Låt oss ta en titt på några intressanta fakta om blöjor och blöjhinkar.

  1. Det blir många blöjor
    Det är svårt att se framför sig hur många blöjor det faktiskt blir på en vecka, en månad och ett år. Under sin blöj-tid förbrukar ett barn omkring 5000 blöjor. Ett nyfött barn använder otroligt många blöjor per dygn. Faktum är att de utgör över 50% av allt avfall som det lilla barnet står för.

    Det här kan få dig att fundera på om du kanske borde se på engångsblöjor. Men oavsett vilket är det uppenbart att en bra blöjhink är en god investering när det blir så många blöjor. Att lägga de i de vanliga soporna är att fylla upp vanliga sophinken snabbt!

  2. 90% använder engångsblöjor
    De allra flesta väljer engångsblöjor. Det finns siffror som gör gällande att bara omkring 10% av alla barn i västvärlden har tygblöjor. I utvecklingsländer ser statistiken annorlunda ut då man inte har samma tillgång till de massproducerade engångsblöjorna.

  3. Barn använder blöja länge
    Det går att bli blöjfri redan omkring ett års ålder. Vissa barn kan till och med vara utan blöja tidigare. Omkring 1,5 år kan barnet vara torrt men idag är det vanligaste att man kör potträning närmre 3 år. Det betyder att ni har upp till 3 år framför er med blöjbyten. 

    En riktigt bra blöjhink kommer att hålla hela vägen ut och vem vet, kanske kommer det ett syskon på vägen som också kommer att behöva en luktfri blöjhink…

  4. Blöjhink i förskolan
    Kommuner tillhandahåller inte blöjor i förskolor men de behöver givetvis bra blöjhinkar. Just i en förskola för yngre barn kan det vara otroligt viktigt med blöjhinkar som är stora och håller tätt. Det kan till och med bli hälsovådligt om bakterierna som finns i blöjorna hamnar på golvet.

  5. Kompostera blöjor
    Du kan inte gräva ner en blöja i din odling. Det kan vara möjligt att kompostera vissa delar av blöjan men det här är inte vanligt. Det finns undersökningar som visar att en vanlig blöja tar omkring 250 år på sig att lösas upp. Med den siffran är det faktiskt inte helt omöjligt att blöjorna som ligger på soptippar runtom i världen blir ett större miljöproblem under kommande år än vad vi någonsin kunnat föreställa oss.

  6. Hur många blöjor per dag?
    Ett medeltal för antal blöjor per dag ligger på 5-8 blöjor under ett dygn. För nyfödda blir det mycket mer och för äldre barn mindre. Det kan vara en riktlinje att hålla i åtanke när du vill välja kapacitet för din blöjhink. Den kanske måste tömmas oftare under de första veckorna men när barnet blir lite större bör det bli enklare att få in en normal tömningsrutin för hinken.

  7. Viktigt att byta blöja regelbundet
    Moderna blöjor är så duktiga på att suga åt sig vatten att de till och med anklagas för att motverka barnets naturliga pott träning. Det känns helt enkelt torrt trots att blöjan är full. Men det är viktigt att byta blöja ofta trots att det hade fungerar längre.

    För att göra det enklare att byta blöja även om den inte är full kan det verkligen vara klokt att investera i en blöjhink som gör processen enklare och som eliminerar dålig lukt. Se till att den står där du faktiskt kommer att byta blöjan. Om det är på soffan i vardagsrummet är det ju där den ska stå. Inte vid skötbordet på övervåningen som en vacker klenod!

  8. Barn utan blöjor pott tränas snabbare
    Barn som inte har blöja på sig kan vara pott tränade så tidigt som vid 6 månaders ålder. Det här är inte så vanligt i Sverige då de flesta använder sig av blöjor. Men man har sett att barn som använder färre blöjor och få gå utan oftare kan bli torra snabbare. 

    Faktum är att barn i blöja till och med kan ta upp till 5 års ålder på sig att bli helt blöjfria. Därmed inte sagt att du hindrar ditt barns utveckling med blöjorna. Men på sätt och vis kan det tyckas vara det värt att låta barnet vara utan så snart som det är möjligt.

  9. Spola ner innehållet
    Det finns rekommendationer om att spola ner innehållet i blöjan innan du kastar den. Det kan minska på avfallet och givetvis också ge dig mer plats i hinken. Om du har din blöjbytestation i badrummet alldeles vid en toalett kan det här vara något att anamma. Då slipper du tömma hinken så ofta.

  10. Glöm inte bort att lufta
    Det talades ofta om det där med att lufta baken för några decennier sedan. På senare år har föräldrar vant sig vid att barnet kan gå i blöja dygnet runt utan att det leder till några problem eller irritation. Därmed tycks vi också ha glömt rekommendationen om att lufta. 

    Nästa gång du byter en blöja och slänger i blöjhinken kan du gott vänta en stund med att sätta på nästa. Lite luftning är bra för huden och för barnets upplevelse av att vara utan blöjan vilket kan vara bra för snabbare pott träning när det väl blir dags för det.

  11. Det går alltid att testa tygblöjor
    För dig som tycker att det där med tygblöjor ändå verkar vara en bra sak kanske det känns lite svårt att byta rakt av. Särskilt när du har vant dig vid engångsblöjorna. Faktum är att de som använder tygblöjor ofta använder sig av engångsblöjor då det behövs.
    Du kan alltid testa tygblöjor och se om det kan fungera. Du fortsätter med engångsblöjor för dagar då du inte är hemma och när din station och blöjhink. Men ponera att det kan bli mindre avfall och snabbare blöjavvänjning om du använder dig av tygvarianten.

Lämna en kommentar