Bästa blöjorna 2022 – Läs detta innan du köper blöjor!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyland
Din baby behöver blöjor men vilka ska du välja? Med tiden kommer du att inse vilket märke som fungerar bäst för ditt barn. Här ska vi se närmre på bästa blöjorna 2022 som har fått höga betyg av föräldrar och som testats i experttester. Läs och ta en titt på plus och minus innan du väljer blöjor till nyfödd eller byter från det märke du hittills har använt.

  1. Ett paket blöjor Libero Touch
    Libero Touch
  2. Ett paket blöjor Pampers new baby
    Pampers New Baby

Spelar det någon roll vilka blöjor du använder?

En blöja från Libero eller en blöja från Pampers kan tyckas vara sak samma för den som ännu inte har börjat byta blöjor på en bebis och ett större barn. Faktum är att valet av blöja kan få stor betydelse. Med de bästa blöjorna får du ett fint stöd.

Bra blöjor kommer att:

  • Fungera mot läckage. Du får sova på natten!
  • Visa att blöjan är full med en liten linje som blir färgad. Perfekt under spädbarnstiden!
  • Vara milda mot barnets hud. Mycket viktigt!
  • Vara enkla att sätta på, ibland med en hand på en sprattlande bebis!

Slit och släng blöjor eller tygblöjor

Det finns god anledning att se på tygblöjor om du tänker att det vore fint att slå ett slag för miljön med mindre avfall. Samtidigt ska du veta att det inte är antingen eller. Många som använder sig av tygblöjor använder också vanliga blöjor för tillfällen då det blir svårt att lägga undan en smutsig blöja för att tvätta senare.

Tygblöjorna är ekonomiska då du kan använda samma blöja om och om igen. Om du är nyfiken på hur tygblöjor fungerar bör du köpa hem några exemplar och testa samtidigt som du har vanliga blöjor som backup om du känner att det där med att tvätta blöjor inte är något för dig och din bebis.

Bästa blöjorna 2022 – Engångsblöjor som håller måttet!

Nu ska vi se närmre på bästa blöjorna 2022 som har gjort väl ifrån sig i test av blöjor och som får fina recensioner av användare. Det står som vanligt mellan två välkända märken, Libero och Pampers.

Libero Touch – Bästa blöjan för nyfödd!

När du väljer blöjor för nyfödd är det otroligt viktigt att tänka på det lilla barnets känsliga hud. Libero Touch har inte bara korats som vinnare i blöjor test av experter. Det här är en blöja som Astma och Allergi Förbundet rekommenderar.

Blöjan är mycket mjuk och följsam. Omlott-fästningen gör det mycket enkelt att sätta på blöjan på barnet. Det känns tryggt för en ny förälder som måste vänja sig vid att byta blöja på ett barn som inte alltid ligger stilla.

Bästa blöjorna Libero Touch

Den här blöjan har en fuktindikator. Det är en linje på utsidan av blöjan som visar när den är blöt. På så vis vet du om bebisen har kissat eller bajsat och då vet du också att det är dags att byta. När barnet blir äldre blir det inte lika viktigt att byta varje gång det blir lite vått i blöjan. Men för det nyfödda barnets känsliga hud är det här ett system som rekommenderas.

En absorberande kärna och läckagebarriärer gör att du slipper byta kläder på den nyfödda på grund av spill. Dessutom är Libero ett svenskt märke som tillverkas i Falkenberg. Kortare transportsträcka är bra för miljön och för ditt samvete!

Plus
God passform
Bra för huden
Fuktindikator

Minus
Bara 22 ex i paket

Unika egenskaper

  • Omlott-fästning
  • Fuktindikator
  • För bebisar 2-5 kg
  • 22 blöjor i förpackningen
  • Med läckagebarriärer
  • Miljömärkt

Pampers New Baby – Fantastisk uppsugningsförmåga!

Det här är Pampers och många föräldrar kan inte tänka sig ett annat märke. Det beror kanske på att märket är känt för riktigt god uppsugningsförmåga. New Baby blöjorna är inget undantag.

Pampers New Baby har en fuktindikator samt en unik teknik som kallas för Absorb Away. Det är ett lager som suger till sig den mjuka avföringen bort från bebins hud. Det gör att blöjan fungerar mycket bra för att hålla barnet torrt och fritt från utslag på grund av kontakt med avföring och kiss. Mycket bra om ni sitter i bilen och inte kan stanna och byta blöja så snabbt som du hade önskat.

Bästa blöjorna från Pampers, new baby.

Här har vi blöjor som uppskattas av dess användare. Många kommenterar att priset är mycket bra. Om du köper en box med 240 stycken kommer du ner på omkring 1,45 kronor per blöja. Passformen är god och det här är ett säkert val för dig som vill ha hög kvalitet till ett bra pris.

Plus
God uppsugningsförmåga
Fuktindikator
Bra pris

Minus
Krävs box för bra pris

Unika egenskaper

  • Fuktindikator
  • Absorb Away lager
  • Finns i storpack
  • För 3-6 kg
  • God passform

15 frågor och svar om blöjor

Nu ska vi ta en titt på vanliga frågor om blöjor och svaren som kan hjälpa dig att välja rätt.

Hur många blöjor går åt per dag?

Det beror på barnets ålder och givetvis också vad barnet äter. Det är inte ovanligt att ett barn i ettårsåldern lämnar avföring i blöjan 2-3 gånger per dag. Det nyfödda barnet bajsar som regel efter varje amning. Om vi säger att du i genomsnitt ammar barnet var tredje timma så behöver du alltså 8-10 blöjor för nyfödd per dygn.

För ett större barn kan den siffran gå ner till 2-4 blöjor per dag. Det kan bli ännu mindre om du pott tränar tidigt och bara behöver blöja för natten. Då blir det 1 blöja per dygn.

Hur många blöjor för nyfödd?

För ett nyfött barn får du räkna med minst 8 blöjor per dygn. Det kan bli det dubbla under den första tiden. När du fortfarande försöker vänja dig vid barnets kroppsrytm är det inte sällan så att du byter blöjan lite för tidigt. Då går det år fler exemplar.

Hur många blöjor behövs till BB?

Till BB borde det räcka bra med 1-2 paket blöjor för nyfödd. Ett tips är att ta med ett paket och om det behövs mer be de som kommer på besök om att ta med detta.

Vad kostar blöjor för ett barn?

När du ser på kostnad för blöjor ska du räkna per blöja. I och med att olika förpackningar har olika antal blöjor går det inte att jämföra priserna per paket. Räkna med att blöjorna utgör en stor kostnad under det första året och sedan vidare tills ni pott tränar.

2 kronor per blöja är inte ovanligt men det går att få ner priset till nära 1 krona per blöja om du använder dig av rabatter och beställer stora paket med pressat pris.

Vad kostar blöjor i Norge?

Redan 2012 rapporterades det om svenskar som åkte till Norge för att köpa billiga blöjor. Kända märken kan fås till hälften av priset i vårt grannland och då kan det vara värt att åka och storshoppa. Idag är prisskillnaden mindre än för några år sedan och det är bara vid riktigt stora köp som det här kan löna sig.

Om du inte har planer om att åka till Norge av andra skäl kan det vara klokare att beställa online för ett lägre per styck pris. Alternativt kan du se på riktiga lågprismärken som förvisso inte ger samma kvalitet men gör en viss del av jobbet.

Var ska jag slänga blöjor?

Blöjor klassas som restavfall och därmed kan de placeras direkt i din soppåse därhemma. Men det är förstås smart att ha en blöjhink som tar bort lukten och som kan placeras där du normalt sett byter på barnet.

Var tillverkas blöjor?

Det beror på märke. Libero driver blöjfabrik i Falkenberg så det här är svenskproducerade blöjor. Märken kan ha flera olika fabriker i olika länder. På påsen ser du var blöjorna du köper har tillverkats.

Vilken storlek på blöja för nyfödd?

För nyfödd väljer du antingen paket med märkningen 1 eller 2 eller så ser du på kiloangivelse. Den kan gå från 2 eller 3 kg. De första dagarna kan blöjor för nyfödda verka mycket stora. Men du ska veta att det går snabbt och snart behöver du använda blöjpaket med märkning 3 och 4.

Luktar tygblöjor illa?

Tygblöjor som inte tvättas ordentligt kommer att börja lukta illa. När du ser på tygblöjor ska du alltid kontrollera hur blöjan ska tvättas och se om det kan tänkas fungera för dig.

Irriteras huden av tygblöjor?

Om tygblöjan är fuktig kommer huden som den sitter mot att irriteras. Det kan bli lite mer jobb med att hålla torrt med tygblöjor. Om du inte får in en god rutin finns risken för rodnad hud och kanske till och med sår som måste behandlas.

Vilka blöjor är billigast?

För kvalitet får du räkna med ett pris på omkring 1,5 kronor per blöja. Om du kan tänka dig de billigaste blöjorna kan du komma ner på ett styckepris på omkring 1,2 kronor. Men det finns också särskilda rabatter som gör att du kan komma närmre en krona per blöja, kanske lägre. Det gäller att hålla utkik och handla blöjor på ett smart sätt för att få riktigt billiga blöjor.

Får man blöjor på BB?

Det beror på var du föder. Det går att välja BB där du får betala för både mat och blöjor och slipper ta med detta. Ta reda på vad som gäller där du planerar föda så att du vet om du behöver ta med dig blöjor i din BB väska.

Hur många blöjor behövs till blöjtårta?

Du kommer att behöva omkring 70 blöjor för att göra en blöjtårta i flera våningar till babyshowern.

Hur många blöjor är det i ett paket?

Det beror på märke. Blöjor för nyfödda kommer som regel med omkring 20 blöjor per paket. När det rör sig om blöjor för lite större barn brukar det ligga omkring 30 blöjor i varje paket.

Hur ofta ska jag byta blöjan?

Det här beror på barnets ålder och hur det fungerar hos er. Det finns inget exakt nummer för antal blöjbyten per dag. Det blir fler för mindre barn och så kan det ju vara så att du väljer luftning utan blöja ofta och då kanske du kommer att byta blöja med större mellanrum.

15 fakta om blöjor

Här är några intressanta fakta om blöjor som du kanske inte kände till sedan tidigare.

  1. Kan användas för att förlänga blommors livstid
    Visste du att innehållet i blöjan är perfekt att lägga i en blomstervas? Du kan använda det för att få vattnet i vasen att hålla sig längre. En del häller också i lite färg för att få effekt. Blöjans innehåll ser ut som en slags gelé-kulor och det kan ge en riktigt häftig effekt.

  2. Blöjtårtan är mycket populär
    När det ordnas med babyshower kan det också vara tillfälle att göra en blöjtårta. En blöjtårta är en tårta i flera våningar som görs med hoprullade blöjor. I tårtan finns det också leksaker och annat kul för föräldrar och barn. Det går givetvis inte att äta tårtan trots att den påminner om en riktig tårta.

  3. SCA är stora blöjtillverkare i Sverige
    I Sverige är SCA störst på blöjor år 2004 och det är de som ligger bakom märket Libero. Men blöjor är inte SCAs stora produkt. Blöjtillverkningen står bara för några enstaka procent av deras omsättning. Libero säljs över hela Norden och tillverkas i en fabrik i Falkenberg.

  4. Okänt vem som uppfann blöjan
    Blöjan är en uppfinning men vem står bakom den? Det är svårt att säga. I vissa kulturer använder man inte blöjor så det är inte nödvändigtvis så att blöjan har funnits lika länge som bebisar har funnits. Det sägs att mödrar under andra världskriget kom på ny design för blöjan då det inte fanns tillräckligt med bomull och att detta kan ha varit den moderna blöjans vagga.

    Den första engångsblöjan skapades av Marion Donovan år 1950. Hon använde sig av duschdraperi för utsidan och lager av näsdukar för absorbering på insidan. Sedan dess har blöjan utvecklats till vad den är i dag med ett stycke blöja som du enkelt fäster på barnet.

  5. Blöjor är dyra
    Du vet att det kostar på med barn. Det är något vi lever med då barnen är vår framtid och personerna som vi älskar mest i livet. Blöjor är inte billiga. Det är ingen hemlighet. Även om du satsar på billiga blöjor av lägre kvalitet kommer du med största sannolikhet att lägga omkring 2000 kronor per år på blöjorna. Det kan lätt bli det dubbla med bättre märken.

  6. Tygblöjor kan dra ner på kostnader
    Det är ett fakta att det blir billigare med tygblöjor. Ett sätt att dra ner på kostnaderna är att använda tygblöjor när du är hemma. 

  7. Du bör spola ner innehållet
    När innehållet i den fulla blöjan är fast bör du faktiskt spola ner det i toaletten. Det här är rådet som du får om du läser det finstilta på blöjpaketet. Det är dock få som följer detta råd. De flesta rullar helt enkelt ihop blöjan med sitt innehåll och kastar den i blöjhinken som den är.

  8. Det mesta hamnar på soptippen
    Det finns beräkningar som gör gällande att omkring 92% av allt blöjavfall hamnar på soptippen. De resterande 8 procenten är från personer som faktiskt bryr sig om att spola ner innehållet och inte kasta allting som ett paket i soporna.

  9. Mer än en livstid att brytas ner
    Eftersom en vanlig engångsblöja tar cirka 250 år på sig att brytas ner är det ingen som har sett detta ske i sin livstid. Det betyder med andra ord att du med engångsblöjor lämnar skräp som kommer att finnas kvar på jorden långt efter att du och din bebis har lämnat den!

  10. Hälften av hushållsavfall är blöjor!
    Blöjorna tar upp stor plats i våra sopor. De sorteras som restavfall och beräknas utgöra hälften av alla hushållssopor som skickas till soptippar.

  11. När du behöver en ispåse
    Det händer förhoppningsvis inte för ofta men ibland behövs det en ispåse för att ta hand om en bula. Du kan hälla på lite alkohol i en blöja och sedan blöta ner den. Lägg i frysen och ha en is-packe som fungerar perfekt när någon har slagit sig.

  12. Engångsblöjor kräver mer vatten vid tillverkning
    Om vi jämför tillverkningen av engångsblöjor och tillverkning av tygblöjor kan vi se att engångsblöjorna kräver över 2 gånger så mycket vatten för att produceras. Dessutom ingår det resurser som trä, klor och givetvis olja för att framställa blöjorna.

  13. När vi ändå är inne på vatten
    Blöjor är hejare på att suga upp vatten. Faktum är att de till och med har kommit till användning under regnstormar då folk har fått in en massa vatten i sina hem. Någon smart person upptäckte att det går bra att täta under dörren med blöjor för att hålla huset torrt!

  14. Och så lite mer vatten-fakta
    Om du, eller kanske din älskling, spiller i boken som du sitter och läser kan du snabbt rädda sidan med hjälp av en blöja. Det är bara att vika ut en blöja över spillet och vänta på att den drar till sig allt vått. Om du vill att detta ska bli riktigt effektivt ska du lägga blöjan och boken framför en fläkt eller på en solig plats.

    Gelen i blöjan kommer att dra till sig vattnet, eller juicen, som du spillt och bokens sidor räddas!

  15. Blöjor för hästar
    Ett roligt fakta om blöjor är att de faktiskt används av hästuppfödare. När hästar drabbas av hovinfektion är det enklare att behandla med ett bandage som är lätt att fästa. Det bandaget är en blöja som sluter om hoven på ett smart sätt.

Lämna en kommentar