Bästa e-Stroller 2022 – vilken eldriven barnvagn är bäst?

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyshop
Vi har köpt en e-Stroller! I det här inlägget förklarar jag vad en e-Stroller är, varför vi valde att köpa en och vilka olika alternativ vi tittade på. Längre ner i inlägget avslöjar jag också vilken vagn vi till slut köpte. 

Vad är en e-Stroller?

En e-Stroller är en barnvagn utrustad med elmotorer till för att göra det enkelt för dig att köra barnvagnen i olika typer av terräng. Den kan assistera dig genom att rulla vagnen enklare i uppförsbacke eller bromsa den i nedförsbacke. Allt för att minska belastningen för dig som kör. En e-Stroller känner automatiskt av när det krävs extra assistans och du behöver inte själv göra något för att motorn ska assistera.

För mig som är en nörd var det lite av en besvikelse att få veta att det inte, vilket jag hade trott, går att styra vagnen själv via exempelvis en app. Det beror såklart på säkerheten vilket för oss, som för alla andra föräldrar är det viktigaste av allt. Jag som hade sett framför mig hur jag skulle få bygga en egen app eller programmera om en fjärrkontroll för att kunna styra vagnen får fundera på andra roliga saker att bygga istället. 

Varför behöver man en barnvagn med elmotor?

Det är en rimlig fråga att ställa sig. Utbudet av e-Strollers är i dagsläget inte så stort och priset på de som finns är bra mycket högre än samma variant utan motor. Den vi tillslut köpte kostade ca 5000 kr mer än exakt samma vagn utan motor. 

Varför vår familj valde att köpa en e-Stroller.

Det finns såklart flera saker att tänka på när man ska välja rätt barnvagn. Att valet föll just på en e-stroller har egentligen två förklaringar. Den officiella, rimliga förklaringen och den faktiska, kanske inte fullt lika rimliga förklaringen.

Den officiella förklaringen: Vår lilla familj bor i ett område i Stockholm där det är väldigt backigt. Vi hoppas kunna vara ute och gå mycket och tycker därför att den minskade ansträningen som en eldriven barnvagn innebär är värd att betala extra för. Efter en lång tur med vagnen vill vi ha energi kvar att leka med den lilla, ju. Det är väl rimligt?

Den egentliga förklaringen: Jag älskar ny teknik. Jag är väl medveten om att det i alla tider har gått bra att köra barnvagn utan elmotor men nörden i mig bara måste ha det senaste. Jag menar, hur ofta köper man en barnvagn? Klart den ska vara eldriven då!

De olika alternativen av e-Stroller

Som tidigare nämnt finns det i dagsläget inget större utbud av eldrivna barnvagnar. Det finns egentligen bara de två följande alternativen att välja på. 

Cybex e-PRIAM

Cybex e-PRIAM är den första e-Strollern framtagen av Cybex, som sedan tidigare är kända för sina lyxigt designade barnvagnar. De tre fördelarna med e-PRIAM som Cybex själva lyfter fram är 

2 st barnvagnar, Cybex e-Stroller e-PRIAM
  • Stöd i uppförsbacke
  • Stöd vid ojämnt underlag
  • Broms i nedförsbacke

e-PRIAM känner automatiskt av trycket på handtaget och kan därmed assistera dig så att en normalt sett tung uppförsbacke inte kommer kännas mer än en vanlig tur längs med en jämn väg. 

 e-PRIAM chassi

Det finns fyra olika färger på chassi till e-PRIAM. Roséguld, mattsvart, krom med svarta detaljer och krom med bruna detaljer. Handtaget är justerbart och kan anpassas efter längden på den som kör. Det går att montera sittdel, liggdel och babyskydd på samma chassi. Det babyskydd från Cybex som går att montera på chassit kan fällas till liggande vilket vi såg som en stor fördel då man exempelvis tagit bilen för att gå in och handla lite snabbt.

e-Stroller ramar i olika färger

Storlek och vikt

e-PRIAM väger enligt Cybex 15.3 kg vilket är 2.4 kg tyngre än en vanlig PRIAM utan elmotor. Vagnen är 94.5 cm lång, 60 cm bred och 115 cm hög när den är uppställd. Det är enkelt att fälla ihop vagnen med en hand. Det är bara att hålla in den stora knappen på handtaget, trycka ner teleskophandtaget i botten och lyfta chassit rakt upp. Ihopfälld är vagnen 88 cm lång, 51 cm bred och 33 cm hög. 

Batteri, räckvidd och laddning

Batteriet sitter under bromspedalen och kan enkelt monteras bort och laddas separat om det är knepigt att ladda det på samma ställe där vagnen parkerats. Räckvidden varierar mellan 8-45 km beroende på externa faktorer som terräng och väder. Svår terräng och låg temperatur bidrar till att batteriet laddas ur snabbare. Värt att notera är att vagnen fungerar som en vanlig vagn utan motor då batteriet är urladdat. Det tar ca 3.5 timme att ladda batteriet fullt.

Sittdel och liggdel

Cybex e-PRIAM finns som duovagn vilket innebär att man får med både en sittdel och en liggdel. Tyget till vagnen finns i ett par olika standardfärger som svart, grå, blå samt några av Cybex lyxiga fashion collections vilkas olika mönster på blommor och djur är väldigt fina. 

Var kan man prova och köpa en Cybex e-PRIAM?

Cybex e-PRIAM finns både på nätet och i flera fysiska butiker. Vi har själva testat den inne på en av Babyworld-butikerna i Stockholm.

Emmaljunga NXT90e

En eldriven barnvagn Emmaljunga e-Stroller NXT90e

Emmaljungas första e-Stroller bygger på den populära barnvagnen Emmaljunga NXT90 som är utrustad med två stycken elmotorer utvecklade av Bosch. Ansluter man sig till smartphone-appen kan Emmaljunga NXT90e likt e-PRIAM assistera i uppförsbackar och bromsa i nedförsbackar. Det verkar vara ett krav att ansluta till appen via Bluetooth® för att elmotorerna ska fungera. Det ser jag som en nackdel samtidigt som jag gillar att det på så vis tvingar fram statistik för allt användande. Det går även via appen att ställa in hur mycket stöd man vill att motorerna ska ge. 

Batteri, räckvidd och laddning

Batteriet från Bosch är ett 18V litiumbatteri som är av samma typ som de batterier som används för Bosch verktyg, ex borrmaskiner. Batteriet är återuppladdningsbart med hjälp av den laddare som följer med köpet. Räckvidden är upp till 15 km men beror på externa faktorer som väder och terräng.

Sittdel och liggdel

Det går att använda NXT liggdelar och sittdelar till det nya NXT90e chassit. Tyget finns i flera olika basfärger som svart, beige, grå och blå. 

Var kan man prova och köpa en Emmaljunga NXT90e?

Emmaljunga NXT90e kommer finnas tillgänglig via emmaljunga.com och specialutbildade återförsäljare. Dock har Covid-19 försenat lanseringen av den nya e-Strollern och den finns därför i dagsläget inte att beställa. 

Vårt val av e-Stroller

Med tanke på att det för närvarande bara finns en e-Stroller på marknaden att köpa blev vårt val tillslut inte så svårt. Vi har köpt en Cybex e-PRIAM med chassi i roséguld och svart tyg till både liggdel och sittdel. Trots att vi gillade de blommiga tygerna bland Cybex fashion collections så fegade vi ur och valde en svart i tron om att det kommer vara enklare att sälja vidare den dagen då vi inte behöver vagnen längre. Utan att ha haft möjlighet att testa Emmaljunga-vagnen tror jag ändå att vi skulle ha valt Cybex då den känns betydligt lyxigare och har många smarta funktioner som vi gillar.

Eldriven barnvagn Cybex e-PRIAM med liggdel.

2 tankar på “Bästa e-Stroller 2022 – vilken eldriven barnvagn är bäst?”

  1. Hej!

    Tack för en bra recension!
    Vi har också kollat på den här vagnen men tyckte handtaget var lite obekvämt, är det något ni lagt märke till/ tänkt på?
    Hur tycker ni att den funkar så här ett tag efter, funkar funktionen bra? Är ni nöjda?

    //Nathalie

    Svara
    • Hej Nathalie!

      Handtaget är ingenting som vi har reagerat på alls. Vi är överlag väldigt nöjda med vagnen. Om det är något som vi inte är helt nöjda med så är det att det inte går att dra fram suffletten så långt som man skulle önska. Vi har löst det med att köpa till ett solskydd som man kan fästa runt vagnen. I övrigt är vi otroligt nöjda 🙂

      Allt gott

      Svara

Lämna en kommentar