Bästa skötbordet 2022 – Välj det bästa skötbordet till din bebis!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Bonti och Babyshop
Letar du efter det bästa skötbordet? Då ska du läsa vidare. Här är bästa skötbordet 2022 med olika egenskaper och funktioner. Oavsett om du är ute efter en vacker möbel som kan användas som byrå framöver eller ett vägghängt skötbord som tar minimalt med plats bör du tänka på hur användningen kommer att se ut. Läs mer om unika egenskaper och välj skötbordet som kommer att passa dig och din bebis allra bäst.

 1. Bästa skötbord Troll
  Troll Lux
 2. Vitt skötbord Stokke Home Dresser
  Stokke Home Dresser
 3. Väggskötbord Troll
  Troll väggskötbord

Varför ska du köpa skötbord? 

Kan man inte bara byta blöjor på sängen eller direkt på golvet? Jo, det är klart att man kan göra det men alla föräldrar vet att det här inte är särskilt bekvämt. Med ett skötbord har du allt du behöver för blöjbyten på en plats. Barnet ligger säkert och du kommer åt.

Fördelar med skötbord är:

 • De är gjorda med tanke på din ergonomi.
 • De har plats för blöjor, våtservetter, kläder och mer som du behöver.
 • De har en fin design som passar in i rummet.
 • De kan vara portabla så att du kan byta blöjor med komfort överallt.

Det är sant att skötborden som är lite större med plats för allt från blöjor till kläder knappast är bästa skötbordet för dig som vill ta det med på utflykter och resor. För att hitta rätt måste du betänka hur du vill använda möbeln.

För vissa föräldrar kan det vara nödvändigt med ett vägghängt skötbord för hemmet och ett ihopfällbart skötbord för resor eller vistelse på landställe. Dessutom kan det vara klokt att se närmre på bra skötbädd att komplettera skötbordet med en bekväm bädd för bebisen.

Nu ska vi ta en titt på bästa skötbordet 2022 från flera kategorier så att du kan hitta det bästa valet för dig och din familj!

Troll Lux vitt bästa skötbordet 2022, standard format

Designen är vacker och en god anledning till att välja Troll skötbord. Det är gjort av vitlackerad björk som håller sig fin. Detaljer som lite extra höga kanter ger trygghet och bidrar också med vacker design.

Bästa skötbordet Troll Lux

Det finns hjul som du kan montera på och med dessa blir det enkelt att flytta på skötbordets plats. Det rör sig dock inte om ett skötbord som du tar med dig på resan. Det här är en möbel som du inreder med i ditt sovrum eller i barnets rum.

I lådorna finns det gott om plats för blöjor, tvättlappar såväl som lite kläder. Användningen är enkel och priset är bekvämt. Troll är det bästa skötbordet 2022 för dig som är ute efter standardformatet och inte kräver största möjliga förvaringsplats.

Plus
Extra höga kanter
Smart förvaringsplats
Bra pris

Minus
Inte största förvaringsutrymmet
Inte ihopfällbart

Unika egenskaper

 • 60.5 x 78 x 95-101 cm
 • Skötdel 55 x 75.5 cm
 • För barn upp till 15 kg
 • Låsbara hjul
 • Björkträ / MDF

Stokke Home Dresser – Fungerar som vanlig byrå!

För dig som känner att det är synd att köpa skötbord som enbart kan användas som skötbord kan Stokkes fina design passa perfekt. Stokke är också en av de bästa skötborden 2022 vilket inte förvånar då vi ser på detta företags bakgrund och utbud av kvalitetsmöbler för barn.

Vitt skötbord Stokke

Stokke Home Dresser har en skötbordsdel med sidor som skyddar samt en vadderad madrass där barnet ligger fint. Här får du dessutom en skötbädd med på köpet så du behöver inte hitta skötbädd bäst i test som matchar.

När det är över med blöjbyten går möbeln att användas som vanlig byrå och du kan ha den fortsatt i barnets rum eller i ett annat rum där du vill ha förvaring i en vacker byrå. Lådorna är mjukstängande vilket passar mycket bra vidare då du vill använda byrån för förvaring av leksaker eller kläder som barnet kommer åt.

Tänk på att det här är ett större skötbord. Det måste det vara för att kunna användas vidare som en klassisk byrå. Undersök att du har plats för Stokkes skötbord innan du beställer det!

Plus
Smart design
Vackert
Säkert

Minus
Dyrare
Stort

Unika egenskaper

 • 73 x 88 x 50 cm
 • Skötbädd ingår
 • Mjukstängande lådor
 • Skötbordsdel med skyddande sidor

Troll väggskötbord – När det inte finns plats!

Om det inte går att ställa ett skötbord på golvet kan ett vägghängt skötbord bli en bra lösning. Troll har tagit fram en design som är mycket smart. Det här är också ett billigt skötbord med hög kvalitet. Har du en mindre budget kanske du vill beakta denna lösning trots att du skulle kunna få in ett vanligt skötbord i rummet.

Väggskötbord Troll

Ett stort plus med detta väggskötbord är att det faktiskt kan få lite längre liv. Det går att hänga på en lägre höjd för att använda som skrivbord till barn. Då kan de två hyllorna som finns i bordet användas för pennor och block istället för blöjor och våtservetter.

Det här är det bästa skötbord du kan hitta om du föredrar en mindre och smidig design som inte kommer att ta upp plats på golvet. Tänk bara på att skötdynan inte ingår så du måste beställa en separat med rätt mått för skötbordet.

Plus
Vägghängt skötbord
Plats för förvaring
Kan fungera som skrivbord

Minus
Skötdyna ingår inte

Unika egenskaper

 • 79 x 68 x 22 cm
 • Skötdel 59 x 75 cm
 • För upp till 15 kg
 • Björk och MDF

Carena Tornö vikbart skötbord – bästa skötbordet för resor

Carena Tornö är verkligen valuta för pengarna. Det här är ett billigt skötbord som du enkelt viker ihop och tar med dig. Om badrummet är väldigt litet eller du behöver en bra lösning för blöjbyten på resan är Carena Tornö skötbord ett mycket bra val.

Hopfällbart skötbord

Säkerheten är god för du får höga kanter såväl som säkerhetsrem som skyddar barnet när du använder bordet. Tänk bara på att ställa det på en säker plats och att inte lämna barnet på skötbordet utan att du finns tätt intill.

Det här lilla vikbara skötbordet har även plats för förvaring. Under skötytan finns det plats för att lägga blöjor och våtservetter. Dessutom får du en förvaringsficka på sidan. Liksom helt vanliga skötbord klarar Tornö upp till 15 kg vikt på barnet. Materialen metall och polyester gör det enkelt att hålla skötbordet rent mellan användningar.

Plus
Ihopfällbart skötbord
Gott om plats
Lätt användning

Minus
Mindre förvaringsutrymme
Inte en vacker möbel

Unika egenskaper

 • Väger 6 kg
 • Klarar upp till 15 kg
 • 81 x 64 x 80 cm
 • Skötyta 41 x 73 cm
 • Metall och polyester

15 frågor och svar om skötbord

Här ska vi se på några vanliga frågor om skötbord samt svaren som kan hjälpa dig att välja bästa skötbordet för ditt hem!

Hur länge använder man ett skötbord?

Det vanligaste är att använda skötbord till åldern då barnet börjar stå och gå. En del använder skötbordet ända tills barnet lär sig gå på potta eller toalett. Men det ska sägas att det kan bli tungt att lyfta ett större barn upp på ett skötbord flera gånger per dag.

Om du väljer ett skötbord som kan användas som byrå eller annan möbel kan du få nytta av det länge. Då kan det ingå vidare som inredning i barnets rum. Tänk bara på att välja skötbord med lådor som är säkra för barn om du vill använda det som byrå för barn när det är slut på blöjbyten.

Är det viktigt med förvaring i skötbord?

Många upplever att förvaring är viktigt. Det allra viktigaste är att få plats med blöjor och våtservetter. Det kan också vara praktiskt att ha förvaring av kläder i skötbordet. Då blir det ju enklare att snabbt byta kläder som blivit smutsiga av läckande blöja.

Om du vill använda skötbordet som möbeln där du förvarar alla barnets kläder behöver du större lådor. Om förvaring är viktigt beror helt och hållet på hur du tänker använda dig av skötbordet och var.

Var ska skötbordet stå?

Den vanligaste platsen för skötbordet är barnets rum eller föräldrarnas rum. Under de första veckorna är det skönt att ha skötbordet nära sängen så att du slipper gå långt med det lilla barnet som behöver en ny blöja.

Skötbord kan också placeras i badrum eller tvättrum om du tycker att det är den naturliga platsen för blöjbyten och vill ha tillgång till rinnande vatten. Då måste du dock tänka på att välja det bästa skötbordet för våta miljöer så att det inte skadas av att stå i samma rum där det badas och duschas med jämna mellanrum.

Vad kostar skötbord?

Det beror på modell men räkna med allt från omkring 2000 kronor och upp. Om du köper ett ihopfällbart skötbord kostar det inte många hundralappar men då får du ju inte heller samma kvalitet och användning som när du köper ett större skötbord med klassisk design.

Var kan jag köpa skötbord?

Du kan köpa bra skötbord i butiker med babyprodukter. Det finns butiker av detta slag lokalt där du bor. Men det kan vara klokt att köpa skötbord online från en butik som ger dig bästa priserna och ett utbud med stor valmöjlighet.

Tänk på att det kan vara lättare att köpa skötbord online där du får leverans direkt hem till dig. Om du vill ha ett större skötbord som blir svårt att köra hem i en vanlig bil finns det fördelar med att köpa från butikerna på nätet.

Måste skötbordet matcha spjälsängen?

Det är en smakfråga. Många tycker att det är fint om möblerna för barnet är i samma stil. Det kan också finnas fördelar med att köpa ett set med spjälsäng och skötbord som kommer från samma företag.

Om du redan har en säng till barnet och inte känner att du vill ha ett skötbord från samma märke kan du givetvis välja något annat. Det går att hitta skötbord som går i klassiska färger och då är det inte så svårt att matcha.

Skötbord som du viker ihop behöver inte matcha annan inredning då det är uppenbart att de är gjorda för att vara praktiska och inte som inredning som ska se fin ut. Om du väljer ett skötbord som du vill använda vidare som byrå kan det förstås vara klokt att tänka på hur det matchar spjälsängen som också kommer att användas vidare som juniorsäng.

Hur mycket förvaring får jag i skötbordet?

Det beror på modell. De flesta skötbord har minst två hyllor. Dessutom kan det finnas en låda där du får plats med lite mer. Större skötbord ser ut som byråer och har flera lådor där du kan ha blöjor, våtservetter, kläder, filtar och mer.

Det är viktigt att tänka på förvaring då du väljer skötbord. Om det här är en möbel som ska rymma allt du behöver för din bebis ska det finnas gott om lådor för förvaring. Ta alltid en titt på detta innan du beställer möbeln!

Tål skötbordet vatten?

För att hålla skötbordet rent bör du kunna använda en fuktad trasa men du ska inte utsätta något skötbord för en massa vatten. Om du gör det finns risk för fuktskador. Både för trä och metall.

Om du hanterar skötbordet på ett normalt sätt kommer det att klara viss väta. Men att till exempel ställa in skötbordet i badrummet och duscha av det med jämna mellanrum är att be om problem med fuktskador. Även om du har ett skötbord av metall och plats kan metallen börja rosta om du inte håller det rimligt torrt.

Är skötbord farliga?

Ja, skötbord kan vara farliga för små barn om vuxna inte förstår hur de ska användas på rätt sätt. Det är verkligen viktigt att förstå att höga kanter inte är istället för din närvaro. Du ska aldrig lämna ett barn ensamt på ett skötbord. Rekommendationen är att du alltid ska ha kontakt med barnet med en hand.

Även små barn kan röra på sig plötsligt och det kan sluta trist om barnet lyckas rulla över kanten på skötbordet. Dessutom ska du undersöka hur modeller som du fäller ihop ska monteras för att stå stadigt. Följ instruktioner för hur ditt skötbord ska användas så kommer det att vara säkert för barnet!

Vad kan jag göra med skötbord när barnet är stort?

Då kan du ge bort det eller sälja om det är i mycket gott skick. Det finns helt klart en marknad för begagnade skötbord av hög kvalitet. Om du har valt ett skötbord som kan användas som vanlig byrå kan du fortsätta använda det på detta vis.

Ett klassiskt skötbord kan mycket väl fungera som byrå men det är inte säkert att det kommer att se så snyggt ut. Om du tar en titt på hur brett det kan vara inser du att det inte är säkert att du vill fortsätta använda skötbordet på detta vis.

Det finns vägghängda skötbord som kan användas vidare som vägghängt skrivbord för små barn. Det kan vara mycket smart och är också något som gör att skötbordet kan anses vara mycket prisvärt.

Vad ska man ha på ett skötbord?

På skötbordet behöver du en liten madrass eller skötbädd som är enkel att hålla ren från spill. Många tycker också att det är bekvämt att ha en handduk som är lätt att byta på denna skötbädd.

I de översta lådorna eller direkt på skötbordet bör du ha ny blöja och våtservetter redo. Det gör det mycket enklare att klara av blöjbyten med en hand på barnet som sprattlar. Det kan också vara klokt att låta en fin leksak finnas på skötbordet. Det ger barnet något att titta på vilket kan göra det lättare för dig att göra rent och få på by blöja och torra kläder.

Finns det skötbord på flygplan?

Det bör finnas någon form av skötbord på flygplanet men kanske inte på varje toalett. Fråga personalen om var du kan byta blöja på ditt barn. De har en plats avsedd för detta. Det är inte god ton att börja byta blöja på barnet i ditt knä. Detta kan uppfattas som otroligt störande av de som sitter omkring dig.

Kan man ha skötbord på tvättmaskin?

Det är klart att du kan placera skötbädd direkt på en tvättmaskin till exempel i tvättrummet. Vissa inreder tvättrum med ett extra vägghängt bord över tvätt- och torkmaskin för att kunna ha plats för blöjbyten på detta vis.

Det här är dock inte ett traditionellt skötbord och det betyder att du själv måste ordna med förvaring i form av lådor och hyllor omkring skötbordet. Har du en tvättmaskin som rör ordentligt på sig kan det också bli störande att försöka byta blöja på den då den är igång. 

I en bostad med mycket lite plats för bebisutrustning kan skötbord på tvättmaskinen bli en bra lösning. Har du plats åtminstone för ett vägghängt skötbord kan det här fungera bättre just med tanke på den rörelse och det oljud som en tvättmaskin kan stå för.

Vad heter skötbord på engelska?

På engelska kallas ett skötbord för changing table.

Går det bra utan skötbord?

Det går bra utan skötbord men det kan vara synd att hoppa över denna möbel med tanke på din ergonomi. Även då du har skötbord kommer det stunder då du byter blöja direkt på golvet eller på en säng. Då inser du hur skönt det är att ha tillgång till ett bord där du står upp och kan hantera blöjbytet på ett smidigt och tryggt sätt.

Hoppa inte över skötbordet för att du tror att det är onödigt. Det här är trots allt en möbel som kan göra livet bra mycket lättare för varje person som ska byta blöja på barnet!

Lämna en kommentar