Mimos kudde recension – Ska du köpa Mimos kudden?

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Bonti och Babyland
Platt huvud på bebis är vanligt då barnet ligger ned på ryggen ofta och länge. Många föräldrar känner oro då de ser att baksidan på barnets huvud inte är runt utan istället avlångt platt. Innan vi ser lite närmre på Mimos kudden är det viktigt att säga att du absolut inte behöver känna panik för att barnets huvud tycks formas platt under de första veckorna och månaderna.

Mimos kudde recension

Barn växer och huvudet får en rundare form helt naturligt när barnet ligger ned mindre och rör på sig mer i liggande läge. Samtidigt kan det vara bra att veta att det går att göra något mot platt huvud på bebis utan att ta till drastiska åtgärder som hjälm som både känns och ser konstigt ut.

Mimos kudden är ett exempel på en mild metod som många föräldrar har sett fina resultat från. Kudden är utformade av specialister som sjukgymnaster och neurokirurger för att dra ner på trycket mot barnets huvud då det ligger ner.

 1. Bonti Mimos kudde
  Mimos kudde hos Bonti
 2. Babyland Mimos kudde
  Mimos kudde hos Babyland

Mimos kudde då huvudet redan börjar se platt ut

Det är inte försent att börja med Mimos kudde då du redan ser en platt form på din bebis bakhuvud. Föräldrar som har börjat använda kudden när huvudet redan har börjat anta en platt form har sett skillnad med regelbunden användning inom några veckors tid.

Är Mimos kudde för dig och ditt barn?

Om din bebis ännu inte är äldre än 6 månader kan Mimos kudde mot platt huvud vara ett bra val. När barnet är äldre än 6 månader är det inte säkert att den här metoden kommer att vara särskilt effektiv. Det här beror på att kudden i första hand fungerar förebyggande och inte korrigerande. Dessutom är det svårare att få äldre barn att ligga med huvudet på kudden natten lång.

Om du är gravid och vet att du antagligen inte kommer att bära ditt barn så mycket kan du redan nu skaffa Mimos kudden. Om du använder den från start är chansen att du lyckas förebygga platthuvud på bebis med den mycket större.

Om du tycker att ditt barns platta huvud ser konstigt ut är det viktigt att du pratar med barnläkare om detta. Det kan vara så att det kommer att krävas fysioterapi tillsammans med kudden för att det ska ge resultat.

Så om ditt barn redan nu har en mildare variant av platthuvud kan du välja Mimos för att korrigera. Om barnet inte har platthuvud, det kanske inte ens är fött ännu, kan du använda kudden i förebyggande syfte.

Kom ihåg att den här kudden är till för ryggläge. Om du mot rekommendationer planerar att låta ditt barn sova på mage är Mimos kudden inte så relevant för dig.

Mimos kudde viktiga egenskaper

Låt oss ta en titt på vilka unika egenskaper Mimos kudden har:

 • Tyget är OEKO Tex 100 klass 1 för barn. Det betyder att det är säkert att använda direkt mot bebisens hud. Det är mjukt och behagligt.
 • Designen är gjord för att dra ner på trycket med 400% och det är det som kan hjälpa och motverka platt huvud på bebis på kort tid.
 • Kudden kan användas från dag ett och är relevant upp till cirka 6 månaders ålder.
 • TUV-certifikatet betyder att kudden tryggar andning till 100%. Oavsett hur bebisen kommer att ligga på kudden kan du lita på att barnet får luft genom den.
 • Kudden är gjord för att inte skapa statisk elektricitet och den innehåller inte BPA, latex, ftalater eller bly.
 • Det går att tvätta kudden i tvättmaskin.
 • Kudden har en kylande effekt.

Viktiga fördelar med Mimos kudden

Det finns många fördelar med Mimos kudden. Några av de främsta är:

 1. Kudden kan hjälpa barn med stelhet i nacken samtidigt som den förebygger och behandlar platt huvud.
 2. Barnet kan röra sig på ett naturligt sätt på kudden.
 3. Konstruktionen är kliniskt testad så du kan lita på att den fungerar och är säker.
 4. Du kan använda Mimos för nattsömnen såväl som då det vilas på dagen.
 5. Den är lätt att hålla kudden ren med maskintvätt.
 6. Tyget ser till att barnet har en torr och sval känsla mot huvud och hud vilket är mycket bra under varma dagar.
 7. Tyget motverkar också allergier då kvalster och annat som kan orsaka allergi inte trivs i tyget.

Finns det några nackdelar med Mimos?

Det är viktigt att även se på några möjliga nackdelar med Mimos som du bör vara medveten om innan du köper den.

Tänk på att:

 • Mimos inte är gjord för barn över 6 månaders ålder.
 • Mimos kostar ganska mycket för att vara en kudde.
 • Mimos inte kan användas i kuvöser.

Det är också viktigt att du lär dig hur du ska använda Mimos på rätt sätt. Det är till exempel så att du kan vända på den från sida till sida men inte upp och ner. För att säkra dig om att du gör detta på rätt sätt ska du hålla ett öga på etiketten som alltid ska vara läsbar.

Rätt storlek för din bebis

Det här är inte en one size fits all kudde. Du måste mäta huvudomfång på bebis för att ta reda på vilken storlek som kommer att passa bäst.

 • Barn medhuvudomfång på under 37 cm bör använda Mimos XS. Denna storlek passar mycket bra för förtidigt födda barn.
 • Barn med huvudomfång mellan 36 och 46 cm bör använda Mimos X.
 • Barn med huvudomfång på mellan 42 och 49 cm bör använda Mimos S.
 • Barn med huvudomfång som är större än 49 cm bör använda Mimos L.

Vad säger de som har köpt Mimos om kudden?

Det är viktigt att se på vad föräldrar som köpt Mimos kudde tycker om den. Det visar sig att den här kudden får väldigt höga betyg av användare. Framförallt handlar det om att den faktiskt tycks göra skillnad, och det på kort tid.

Föräldrar som trots att de försöker se till att barnet får mycket tid på magen ser att huvudet antar en platt form känner frustration. Med Mimos har många sett att det blir en förändring och det känns mycket lugnare att låta barnet ligga på rygg så mycket som passar barn och förälder.

Det finns användarrecensioner som berättar att föräldrar redan efter två veckors användning började se skillnad. Även föräldrar som börjat med denna kudde i lite äldre ålder omkring 3 månader har sett stor skillnad.

Vissa föräldrar har känt oro för att lägga denna kudde i sängen med tanke på kvävningsrisk. Men kudden andas ju till 100% och en del har testat genom att försöka kväva sig själva med den. Det lyckades inte!

En titt på recensioner på sajter som Amazon visar också med bilder vad kudden kan göra. Bilder säger inte sällan mer än tusen ord och det finns gott om dokumentation på bebisar som först har en platt baksida eller sida på huvudet och sedan får en jämnare form då de får ligga på denna kudde.

Många klagar på det höga priset men säger också att omkring 800 kronor för en Mimos kudde bleknar i jämförelse med hur många tusen kronor en korrigerande hjälm kostar. Det kan ses som en ganska liten investering för huvudformen som sedan förblir jämn, rund och fin.

Användarguide för kudden från Mimos

När du får kudden kan du tvätta den på låg temperatur i maskin om du tycker att det känns bra men det är inte ett måste. Det går också att genast placera kudden i barnets säng eller i vagnen för att låta det vila och sova med stödet.

Kudden ska placeras med etiketten uppåt så att den är läsbar. Om du inte ser texten på etiketten ska du vända kudden. Du kan vrida kudden åt olika håll om du vill så länge som texten på etiketten syns.

Barnet ska placeras på rygg mot kudden. Den har en ihålighet som är perfekt anpassad för barnets huvud. Detta oavsett om barnet ligger lite åt sidan eller platt bakåt mot bakhuvudet.

Det händer att barn rör sig i sömnen och lämnar kudden. Det är inte farligt. Du kan alltid sticka in kudden under barnets huvud igen. Det viktigaste är att du försöker använda kudden så ofta som du kan i kombination med annat som kan minska trycket mot barnets huvud och därmed också minska risken för att platthuvud ska utvecklas.

Tänk på att barnet ansikte alltid ska peka bort från kudden. Även om den är gjord för att släppa igenom luft till 100% ska du inte lägga barnet med ansiktet mot kudden.

Några tips för att få riktigt goda resultat av kudden

Det är viktigt att du använder kudden från Mimos på rätt sätt för att se goda resultat från den. Här är några tips som kan vara bra att tänka på:

 • Håll kudden ren och fräsch. Tvätta i maskin med jämna mellanrum och lufttorka.
 • Använd kudden regelbundet för att se resultat från den. Använd så mycket som du kan både då barnet vilar och då det sover.
 • Lägg ingen annan kudde under Mimos kudde. Det är den enda kudden som behövs i barnsängen, i baby nest eller i barnvagnen där bebisen ligger på rygg.
 • Tänk på att mäta huvudomfång på bebis för att välja rätt storlek. Använd ett måttband. Gissa inte på hur mycket huvudet har växt sedan sista besöket på barnavårdscentralen.
 • Följ instruktionerna noga för att säkra dig om att du använder och tar hand om kudden på rätt sätt.
 1. Bonti Mimos kudde
  Mimos kudde hos Bonti
 2. Babyland Mimos kudde
  Mimos kudde hos Babyland

Vad kan jag göra i kombination med kudden mot platt huvud på bebis?

Det främsta rådet för barn som utvecklar platthuvud är att minska tiden barnet ligger mot bakhuvudet eller den sida som har plattats till. Mimos kudde är fantastisk på så vis att den drar ner på trycket med 400 procent. 

Utöver att använda denna smarta kudde kan du vara lite extra noga med att:

 • Ge barnet mycket tid på magen. Lek på magen innebär ju att huvudets baksida är fritt mot luften.
 • Bära barnet i bärsele. Om du inte själv orkar eller kan bära ditt barn kanske det finns personer i din omgivning som inte har något emot att låta bebisen sitta på deras mage i en bärsele med jämna mellanrum
 • Lek och öva på att lyfta huvudet vid flera tillfällen per dag. När barnet växer och utvecklar musklerna i nacken kan det vara klokt att använda babysitter och barnvagn för att få en mer sittande position från vilken barnet kan lyfta huvudet och röra det åt olika håll.
 • Använd babygunga för att låta barnet ha sitt huvud fritt.

15 frågor och svar om Mimos kudde

Här är några mycket vanliga frågor om Mimos kudde samt svaren som du bör ta en titt på innan du bestämmer dig för att köpa Mimos för att korrigera platt huvud på bebis.

Vad kostar en Mimos kudde?

Det beror på var du köper den och när. Men räkna med omkring 800 kronor i webbutik. Om du kan få någon rabatt kan det kanske bli lite mindre.

Var är Mimos tillverkad?

Det här är en spansk produkt, Made in Spain. Kudden är godkänd enligt de tuffaste myndighetskraven i Spanien.

Var kan jag köpa Mimos?

Du kan köpa Mimos online. Vissa babybutiker kan ha den och så går det förstås att beställa från utländska butiker. Tänk bara på att om du köper Mimos från en utländsk webbutik får du inte samma konsumentskydd som då du köper från en svensk butik online.

Passar Mimos för alla huvuden?

För att välja rätt ska du mäta huvudomfång på bebis och sedan ta den Mimos kudde storlek som stämmer överens med barnets huvudstorlek.

När kan jag börja med Mimos?

Du kan börja med Mimos kudden från dag ett och sedan upp till 6 månader för att behandla platt huvud på bebis. Dock inte i kuvös.

Mitt barn har ett stort huvud över 49 cm vilken storlek blir bäst?

Här bör du välja Mimos kudde storlek L för att få en god passform.

Är Mimos kudden säker för barnet?

Ja, den har TUV-certifikat vilket betyder att barnet inte kan kvävas om kudden hamnar ovanpå ansiktet. Luften tar sig genom kudden till 100 procent.

Behövs det örngott till kudden?

Nej, du kan använda denna kudde utan något örngott eller överdrag. Det går dock att köpa till ett överdrag om du tycker att det är fräschare än att låta barnet ligga direkt mot kudden. Det ska dock sägas att kuddens tyg just är gjort för att vara mjukt och säkert för barnets hud.

Är inte kuddar farliga för barn?

Jo, det kan de vara och vi måste göra det tydligt att Mimos inte är en traditionell kudde. Den är framtagen specifikt för att förebygga och behandla platt huvud. Även om ett barn skulle lyckas rulla runt och ligga med ansiktet mot kudden kan de inte kvävas helt enkelt för att den släpper igenom luft till 100%.

Rekommenderas Mimos av experter?

Ja, det finns gott om experter som ger tummen upp till Mimos. Du kan till och med hitta kommentarer från osteopater om att Mimos kudde är ett bättre val än andra fabrikat. Detta på grund av att den inte är gjord av memory foam som kan vara farligt för ett barn då det inte andas på samma sätt som materialet i Mimos gör.

Tycker barn om Mimos kudden?

Barn tycks gilla Mimos kuddar även om det ska sägas att de kanske inte tänker så mycket på saken då de mest sover på dem. Men det kan också bli så att ditt barn tycker om att leka med Mimos kudden för att den har en så lätt form som är lätt att hantera även för ett litet barn.

Är det försent att börja med Mimos vid 5 månader?

Nej, det är inte försent att börja med Mimos vid fem månaders ålder. Det kan göra skillnad men det är förstås mycket viktigt att ta reda på om det behövs mer än en kudde för att motverka och korrigera ett huvud som formats platt under fem månaders tid.

Fungerar kudden även i en babygunga eller babysitter?

Det kan fungera men tänk på att den här kudden är mycket lättviktig. Då den ligger på en yta som inte är helt platt blir det lättare för bebisen att röra på kudden och få den att hamna på annan plats. Med detta sagt kan du alltid testa. Kudden är säker även i babysitter eller gunga.

Är det verkligen kudden som gör skillnaden?

Det kan vara så att barnets naturliga fysiska utveckling gör att huvudet blir mindre platt. Därmed kan du undra om det verkligen var kudden eller helt enkelt det att barnet växte som gjorde huvudet runt igen. Samtidigt ska det sägas att många föräldrar faktiskt intygar att de ser skillnad på bara 2 veckors tid vilket bör vara på grund av kuddens fina egenskaper.

Vad skiljer Mimos från andra kuddar för platt huvud på bebis?

Mimos är inte ensamma på marknaden men de är rätt så unika. Utöver att den här kudden är väldigt effektiv när du vill minska på trycket mot barnets huvud så släpper den igenom luft till 100%. Dessutom är det här en kudde som du kan börja använda från dag ett så är det inte med alla kuddar som är till för platta bebishuvuden.

Kudden är också väl anpassad för platta partier på olika ställen på huvudet. Den är med andra ord ett mycket bra val oavsett var ditt barns huvud har plattats till. Börjar du med kudden tidigt kan du förvänta dig resultat som är mycket bättre än många andra kuddar som har samma syfte.

Lämna en kommentar