Bästa babynest 2022 – Välj bästa babynestet för din bebis!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Bonti och Babyshop
Den första tiden med det lilla barnet är underbar men när får man sova? Ett sätt att få lite mer sömn kan vara att använda ett babynest som är en smart sovplats för bebisen. En babynest madrass kan du enkelt flytta på så att barnet inte behöver vakna. Här ska vi se närmre på de bästa babynest 2022 för att hjälpa dig välja rätt modell för din bebis.

 1. Bästa babynest Liewood Gro
  Liewood Gro
 2. Dreamy Dots Cozy babynest
  Dreamy Dots Cozy
 3. Babynest Buddy & Hope Rosa
  Buddy & Hope Rosa

Varför behöver du babynest? 

Många väljer att använda babynest just för att de vill att barnet ska sova mer och ostört. Det är ganska vanligt att en bebis som somnar på en plats där de inte kan lämnas ensamma vaknar så snart som du försöker flytta till säkrare plats. 

När du har babynest med handtag är det enkelt att flytta det sovande barnet till den plats där du vill ha det. Det kan till exempel vara bredvid dig i sovrummet när du äntligen får dig en tupplur. Eller varför inte på golvet i köket så att du kan få något gjort med uppsikt över din bebis?

Babynests kan användas för att:

 • Säkra att barnet sover på ryggen med minskad risk för att rulla över.
 • Skapa en säker sovplats i föräldrarnas säng. Det blir svårare att rulla över bebin som ligger i en babynest mellan mamma och pappa.
 • Skapa en trygg plats som barnet vänjer sig vid vilket kan göra det lättare med sovstunder på dagtid.
 • Ha en trygg plats då du kanske måste resa med bebisen och vill ha med dig något som känns som hemma.

Nu ska vi se på de bästa babynest 2022. Det finns flera modeller som förtjänar att omnämnas och som kan vara mer eller mindre intressanta för dig beroende på dina specifika behov. 

Liewood Gro – Bästa babynest 2022

Liewood Gros babynest har en smart form. Det här är ett babynest med handtag vilket gör det mycket enkelt att flytta på. Samtidigt blir inte formen som en banan då bebisen ligger i babynesten som du lyfter. Det finns nämligen en träplatta i botten under madrassen och det ger en fin plan yta också då du flyttar barnet.

Bästa babynest Liewood Gro

Liewood Gro är kompakt och enkelt att hantera. Du kan tvätta överdraget men bara på 30 graders tvätt. Det betyder att det kan vara svårt att få bort fläckar om du råkar spilla på babynestet.

Materialet är 100% ekologisk bomull som känns mjuk mot barnets hud. Designen är fin och trevlig att se på. Det här är ett prisvärt babynest som lär passa bra för de allra flesta.

Plus
Bekväma handtag
Bra madrass
Kompakt form

Minus
Låg tvätt-temperatur

Unika egenskaper

 • Med träplatta i botten
 • 100% ekologisk bomull
 • Klarar 9 kg
 • 32 x 76 cm
 • Tvättas i 30 grader

Dreamy Dots Cozy Babynest Plus är prisvärt

Dreamy Dots kommer från danska Done by Deer som uppenbarligen har använt sig av en god dos fantasi då de designade denna babytest. Formen är väl genomtänkt och barnet ligger på ett tajt och tryggt sätt.

babynest dreamy dots

Namnet kan förvirra lite för även om denna babynest är väl tilltagen i storlek är liggytan för barnet inte så stor. Det här bör inte vara något problem såvida du inte vill ha maximal användning för madrassen upp till lite äldre ålder.

Det är ett plus att det går att maskintvätta överdraget och här faktiskt i lite högre temperaturer. Perfekt om du lyckas spilla lite av fredagsmyset direkt på din babynest! Men samtidigt är det så att det är olika gradantal som gäller för tyget på sidorna och på överdraget. Antingen får du välja lägre temperatur för alltihop eller köra två olika tvättar.

Tyget är Oeko-Tex vilket betyder att det är fritt från skadliga ämnen och det är ju verkligen viktigt med tanke på vem som ska ligga mot det. Yttertyget är av 100% bomull. Det här är en mycket säker produkt som med råge överträffar de säkerhetskrav som gäller för säkerhetsstandard EN 16890 och BS 4578.

Plus
Säkert tyg
Fin design
Maskintvätt

Minus
Mindre liggyta
Lite krånglig maskintvätt

Unika egenskaper

 • 70 x 27 cm liggyta
 • Bomull
 • Polyester
 • Maskintvätt

Buddy & Hope Rosa babynest – Stort babynest!

Buddy & Hopes babynest är riktigt gulligt. Det har en väl tilltagen storlek men du kan justera den med hjälp av knytningen som finns nedtill. Buddy & Hope är ett svenskt företag som satsar på babyprodukter av Oeko-Tex certifierade material.

rosa babynest med prickar

Om du vill ha babynest med handtag bör du se på en annan modell. Här får du skopa upp hela madrassen i famnen för att flytta på den sovande bebisen. Designen är fin att se på med volanger på sidorna. Den vadderade bottnen ger god komfort till det lilla barnet.

Det är en fördel att det går att plocka av tyget i maskin. 40 grader bör dessutom räcka gott och väl för de allra flesta fläckar som du eller bebisen lyckas utsätta babynestet för.

Plus
Fin volang
Bra storlek
Maskintvätt

Minus
Inga handtag

Unika egenskaper

 • 100 x 50 cm
 • Yttertyg bomull
 • Stoppning polyester
 • Maskintvätt 40 grader

15 frågor och svar om babynest

Här är några mycket vanliga frågor om babynest samt svaren som kan hjälpa dig att komma fram till om det här är en babyprodukt du skulle vilja ha.

Är det säkert med babynest i sängen?

Det kan bli säkrare att sova med det lilla barnet i föräldrarnas säng om barnet ligger i en babynest. Se bara till att placera babynest i höjd med föräldrars huvuden så att det inte hamnar under täcken och filtar.

Om ni ska sova tillsammans i samma säng kan det kännas tryggt att barnet ligger i sin egen lilla alkov. Det är svårare att rulla över ett barn som ligger i en babynest med kanter som tar emot föräldern som rör sig mot bebisen.

Går det att tvätta babynest?

Du kan tvätta babynest genom att plocka av tyget som finns på madrassen och underlaget. Om det är en babynest utan tyg som går att plocka av är det kanske inte lika enkelt. Då får du eventuellt se på handtvätt och hur du sedan ska torka madrassen.

Normalt sett är det dock så att du kan plocka av överdrag och tvätta babynest i maskin. Tvätta inte för varm. Du vill inte att överdraget ska tappa sin form och sedan inte sitta på bra. När det finns trä i botten på babynest ska du vara försiktigt med att inte blöta ner med vatten för att inte skada materialet.

Ska man ta med babynest till BB?

Det kan du göra men frågan är om du kommer att få så stor användning av det. På BB är det inte säkert att du får så mycket möjlighet att ligga ner och sova med din bebis då du kommer att ha fullt upp med att lära dig amma och annat.

I och med att babynest är rätt så enkla att hantera är det dock ingen större fara om du ändå har tagit det med och sedan märker att du inte behöver det. När du väl kommer hem kommer det att finnas mer tid att se hur ett babynest kan användas på bästa möjliga sätt i er vardag.

Var köper man babynest?

Du kan köpa babynest i babybutiker. Lokalt blir det kanske svårt att hitta mer än en variant, om ens det. Om du vill se på många olika modeller och jämföra priser kan det vara klokt att köpa babynest online. Då blir det också lättare att hitta babynest bäst i test till bästa pris.

Online kan du även läsa babynest tester från experter och recensioner av de som redan har köpt. Det ger dig ett säkrare köp. Du kan välja en modell som passar dina behov och som har ett pris som fungerar bra med tanke på din budget just nu.

Ska man ha babynest i spjälsäng?

Inte som regel. Tanken är mer att du kan flytta babynest från golv eller säng till spjälsäng där bebisen kan fortsätta sova. Om barnet kan somna direkt i spjälsängen utan babynest finns det ingen anledning till att lägga in en babynestmadrass först.

När du ofta har behov av att flytta barnet från annan plats till spjälsängen kan det vara klokt att ha babynest med handtag. Dessutom ska du säkra dig om att babynesten passar in rent storleksmässigt i spjälsängen så att du inte måste vika kanterna för att få plats.

Ska man tvätta babynest innan användning?

Om någon annan har använt det innan kan det vara klokt att tvätta babynest innan du låter din bebis ligga på det. När babynest kommer i en försluten förpackning behöver du knappast tvätta det innan användning.

Om du har tvättat bebiskläderna innan användning kanske du ändå känner att det är trevligt att tvätta först. Se då till att du är medveten om tvätt-instruktioner så att du inte krymper tyger varpå det blir svårt att få på det på madrassen igen.

Vad kostar babynest?

Babynest pris kan variera och det beror lite på vilket babynest och var du köper. Omkring tusenlappen är mycket vanligt. Ibland kan det bli billigare då du kan dra nytta av en rabatt. Ett tips är att köpa babynest online. Om du är ute efter billigt babynest är detta smart.

På nätet får du tillgång till många olika modeller. Köp från en svensk butik för att säkra dig om goda villkor. Ta också reda på om frakten ingår. Om den inte gör det kanske det blir ett helt annat pris och det ska du tänka på när du jämför priser på babynest i olika babyproduktbutiker online.

Är babynest säkert när barn vänder sig?

När barnet börjar vända sig är babynest inte farligare än en vanlig madrass på golvet. Det du givetvis måste tänka på är att inte lämna bebisen ensam på en hög säng i ett babynest. Då finns risken för att bebin som kan rulla runt också tar sig ur babynestmadrassen och vidare på sängen mot kanten.

Vad gäller själva kanten på babynest är det viktigt att madrassen ligger rakt. Om den är lutad finns det risk för att barnet rullar mot sidan och inte kan vända sig tillbaka. Det här är en säker produkt men liksom med många andra bebisprodukter är det viktigt att du använder den rätt och att du är uppmärksam om ditt barns fysiologiska utveckling.

Hur många babynest behöver jag?

De flesta klarar sig bra med ett babynest. Om det är så att ditt barn ofta kommer att vara hemma hos mor- eller farföräldrar kan det förstås vara skönt att ha ett babynest på plats. Det gör det lättare att låta barnet vila direkt på golvet eller på en säng i en miljö som det känner sig trygg i.

Beställ två av samma sort eller ta chansen att testa en ny modell när du vill ha ett babynest till att använda hos föräldrar eller kanske för en resa då du vill ha något mindre. Till att börja med bör det dock räcka långt med det bästa babynest du kan hitta.

Kan jag ha babynest i barnvagn?

Om du har ett babynest som får plats i din liggande barnvagn är det klart att du kan ha babynestet där. Det kan till och med vara en stor fördel då barnet ligger mer ombonat och därmed kan känna sig extra lugnt och tryggt.

Om du planerar att flytta sovande barn i babynest från golv till vagn ska du se till att välja rätt modell. Det är inte alla babynest som är tillräckligt smala för den här typen av användning. Det är inte meningen att du ska behöva vika in babynestmadrassen. Det kan rentav bli farligt om det blir för tätt omkring barnet.

Hur bäddar jag i babynest?

Du behöver ingen kudde eller täcke i ett babynest. Det är bara att lägga i barnet på madrassen som har kanter på sidorna. Om du tycker att det är lite kyligt kan du lägga en filt eller ett täcke över barnet. Här tänker du precis som i spjälsängen på att inte lägga täcket hela vägen upp till ansiktet.

Många gånger behövs det alls inget täcker i ett babynest men det kan förstås kännas mer ombonat för barnet om du till exempel lindar ett täcke om benen. Då kommer både ben och sidorna av kroppen att kännas varma och ombonade vilket kan leda till att barnet sover bättre.

Hur kan jag skydda botten på babynest?

Tänk på var du placerar ditt babynest. Om du lägger det direkt på marken i en park kan botten bli smutsig och skrapad. Även om den ger barnet skydd för att det till exempel finns gott om skumgummi och träskiva kan ju själva babynestet skadas.

Du kan lägga en filt under för att skydda ditt babynest. När du lägger det på golvet kan du tänka likadant. Även om golvet inte kan skada tyget på babynest kan det ju vara så att det är lite dammigt och smutsigt. Då är det smart med en filt eller ett lakan mellan golv och babynest.

Kan jag sy eget babynest?

Det går bra att sy ett eget babynest och om du har tid och lust att göra det kan du försöka. Det finns mallar och instruktioner online som du kan använda dig av. Tänk på att du tar ett större ansvar om du själv syr. Om du till exempel gör ett babynest med handtag kommer ju ingen oberoende organisation kontrollera att handtagen är starka nog.

Det finns dock viss frihet med att sy eget babynest. Du kan till exempel se till att anpassa det perfekt till den barnvagn som du har eller välja ett visst tyg som du tycker är finast. Om du inte är särskilt intresserad av att sy är det dock bättre att köpa ett färdigt babynest. 

Behöver jag lägga en kudde eller filt i botten av babynest?

Det ska vara tillräckligt mjukt för barnet i botten av ett babynest. Där ska finnas en madrass och kanske en botten av trä som ger ett fint stöd. Om du inte tycker att det är tillräckligt mjukt är det bättre att lägga till något under babynest, inte i det. 

Lägg en filt eller extra madrass under babynesten så blir det mjukare. Inuti vill du ha hela platsen för bebisen och inte för extra madrass eller kudde.

Finns det billiga babynest?

Det finns billiga babynest men det viktigaste är att du hittar en bra modell som du kommer att få stor användning för. Innan du köper ska du ta reda på varför priset är lågt. Om det beror på lägre kvalitet vad gäller tyg och tjocklek på madrass kan det vara bättre att lägga lite mer på bästa babynesten. Detta särskilt med tanke på att babynest som regel inte är särskilt dyra.

Lämna en kommentar