Bästa barnstolen 2022 – Välj den bästa barnstolen

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Bonti och Babyshop
Den bästa barnstolen är stabil och du använder den på ett smidigt sätt. Men vilken stol ska du välja till ditt barn? Här kan du läsa mer om den bästa barnstolen 2022 såväl som modeller som förtjänas att nämnas bland de bästa. Välj en stol som passar ditt barn och ditt hem allra bäst och tänk på hur den kan användas även då barnet är för stort för att sitta fast med sele i stolen för att äta.

 1. Bästa barnstolen Stokke Tripp Trapp
  Stokke Tripp Trapp
 2. Barnstol Minla Maxi Cosi
  Minla Maxi Cosi
 3. Barnstol Carena Askö
  Carena Askö

Varför behöver du barnstol? 

Behöver du verkligen en barnstol? Det är en fråga som du absolut kan ställa dig. När du ammar barnet känns det ju inte så relevant och även om du börjar i tidig ålder med fast mat kanske du tycker att det fungerar lika bra när barnet sitter i ditt knä.

Det finns dock några fördelar med barnstol som du bör vara medveten om:

 • Barnet tränar sin motorik på ett helt annat sätt då det sitter i en stol och får en friare rörelsezon än då det sitter i ditt knä.
 • Det är lättare att ta hand om spill när barnet sitter i sin egen stol.
 • Barnet kan uppleva större gemenskap då det sitter i en barnstol runt ett bord tillsammans med andra i familjen.
 • När du har en barnstol får du fria händer vilket är guld värt då du ska mata din bebis och samtidigt känner att du gärna äter lite själv.

Barnstolen ångrar man sällan men det kan mycket väl bli så att du inser att du inte valde rätt modell. Om du drömmer om en Stokke Tripp Trapp Baby men drar dig för priset ska du tänka framåt. Det här är en av de bästa barnstolar du kan hitta just för att den kan användas långt efter att barnet är klart med haklapp och blöjor.

Nu ska vi se på den bästa barnstolen såväl som några andra riktigt bra modeller som kanske kan passa dig och din bebis perfekt.

Stokke Tripp Trapp Babystol – Bästa barnstolen 2022

Det här är stolen som har varit med sedan du var liten och kanske också då dina föräldrar satt i barnstol. Stokke är ett norskt märke som sedan 1972 har sålt över 10 miljoner exemplar av den populära barnstolen Tripp Trapp. Tripp Trapp är den bästa barnstolen 2022 helt enkelt för att den förblir lika pålitligt och vacker som den alltid har varit.

Bästa barnstolen Stokke Tripp Trapp

När du tänker framåt ska du tänka Stokke. Faktum är att den här stolen också kan användas av vuxna. Den är så pass stark och stadig. När alla barn är stora går det att ställa undan den fina Stokke barnstolen för att plocka fram den igen när barnbarnen kommer på besök.

Stokke Tripp Trapp Baby är ergonomisk för alla åldrar. Den har fotstöd som du kan höja och sänka. Då den klarar 85 kg är det verkligen en stol för de allra flesta. Med ett Baby Set som du köper separat kan du använda denna barnstol från 6 månader.

Stokke Tripp Trapp är inte till för de allra minsta. Om du vill använda stolen för nyfödd får du köpa till ett Stokke new born set. Det kan du montera på stolen för att få upp bebisen alldeles vid bordet. Med detta set kan du vagga och komma barnet nära samtidigt som du har fria händer.

Plus
Hög kvalitet
Lång användning
Bekväm

Minus
Inte för de allra minsta

Unika egenskaper

 • Klarar 85 kg
 • 49 x 79 x 76 cm
 • Justerbara fotstöd
 • Från 6 månader med babyset
 • Väger 7 kg

Maxi Cosi Minla Essential Graphite barnstol

Här har vi en barnstol med bord. Det går att plocka av brickan om du vill ställa Maxi Cosi barnstolen alldeles vid bordet. Det går också att använda stolen med ett spädbarnsinlägg för att få ut maximal användning av den från tidig ålder.

Barnstol Minla

Den mjuka klädseln kan ses som en fördel. Det här är en mysig barnstol som är lätt att hålla ren. Du får dock torka av avdraget som inte är väl lämpat för maskintvätt på högt gradantal och det innebär att du kanske inte upplever att det håller sig så fräscht. Dessutom kan känslan med denna barnstol beskrivas som lite plastig trots att den har delar av trä.

Användningen är mycket praktisk. Du kan fälla ihop barnstolen då du inte använder den. Det gör att den kan stuvas undan men också att det blir lättare att få med den till andra ställen som kanske till far- och morföräldrar.

Fotstöd såväl som bälte är justerbart och stolen har 9 olika höjdpositioner. I och med att brickan kan placeras i olika lägen är det lätt att passa stolen till barnets ålder. Komforten blir extra hög då stolen går att luta i flera olika lägen. Det här är den bästa barnstolen för dig som vill ha maximal komfort för det lilla barnet som börjar lära sig sitta.

Plus
Bekväm
Lutning
Går att fälla ihop

Minus
Maskintvätt på 30 grader
Plastig känsla

Unika egenskaper

 • 106 x 57.5 x 87
 • 0-6 år
 • Klarar maskintvätt 30 grader
 • Kommer med spädbarnsinlägg

Carena Askö babystol är en riktigt bra barnstol!

Carena utvecklar och tillverkar riktigt bra babyprodukter. Deras Askö babystol är inget undantag. Den kan se ganska enkel ut i sin form men är faktiskt en av de bästa barnstolar du kan hitta. Ett litet minus är att du först kan börja använda stolen omkring 6 månader då barnet börjar sitta upp. Därefter kan du se fram emot lång användning för Askö kan göras om till juniorstol.

Vit barnstol Carena

Brickan går att ta av om du vill sätta barnet tätt invid matbordet. Bältet är en fempunktssele vilket ökar tryggheten. För brickan har du ett brickskydd som gör det lättare att hålla det rent och hygieniskt.

Fotstödet har två positioner men det går också att plocka av om du föredrar att ha din babystol utan fotstöd. Brickan kan ställas i två olika positioner vilket ger bättre passform för det växande barnet.

Plus
Attraktivt pris
Lätt rengöring
Justerbar

Minus
Från 6 månader
Plastig

Unika egenskaper

 • Från 6 månader
 • Klarar 15 kg
 • 87 x 55 x 59 cm
 • Plast
 • 31 cm sitthöjd
 • 41 cm bricka
 • Avtagbar bricka

BabyBjörn matstol utan sele

Vi måste också ta med Babybjörns fina barnstol som är utan sele och som kan fällas ihop. Den kommer med en bricka och är gjord för barn som väger max 15 kg. Barnstolen ser ganska klassisk ut men har flera viktiga egenskaper som gör att den ändå skiljer sig en hel del från andra modeller.

Klicka på benen och så är stolen redo att användas. När den inte behövs är det bara att fälla ihop för smart förvaring eller då ni vill ta med den på en resa. Matbrickan har ett brickskydd av plast som ökar hygienen. 

Det som är unikt med Babybjörns barnstol är att den inte har någon sele. Det är matbrickan som fungerar som sele. Det finns ett vrede som låser och låser upp brickan och som också gör att barnet sitter tajt i stolen. Brickan kan justeras i tre läge i enlighet med barnets storlek och ålder.

Det här är en fin stol som dock känns lite liten. Den har en standardstorlek men det är något med designen som gör att den ändå upplevs som mindre än andra barnstolar av samma slag. Vid tre års ålder kommer stolen att vara för liten och då det inte går att montera bort brickan kommer det att bli nödvändigt med en annan variant. Med detta sagt är det här en av de bästa barnstolar du kan välja för yngre barn.

Plus
Skönt utan sele
Stadig och stabil
Enkel användning

Minus
Känns liten
För små barn

Unika egenskaper

 • Upp till 15 kg
 • Bricka
 • Hopfällbar
 • Fotstöd
 • Utan sele

15 frågor och svar om barnstolar

Här är några mycket vanliga frågor om barnstolar och svaren som du kan behöva kika på innan du väljer bästa barnstolen för ditt barn.

Hur länge använder man barnstol?

Det beror på den modell som du väljer. Det finns barnstolar som enbart är för de två första åren och som sedan kommer att vara för små för barnet. Om det inte går att plocka av bricka är det ju också svårt att fortsatt använda babystolen vid matbordet även om barnet får plats i den.

En barnstol kan användas för stora barn om den ser ut som Stokkes Tripp Trapp. Men tänk på att undersöka för vilken vikt barnstolen är gjord. Det kan i vissa fall vara mycket viktigare än att se på vilken ålder stolen är för.

När kan vi börja med barnstol?

Det finns barnstolar som kan användas för spädbarn. Det är klart att barnet inte kommer att sitta i stolen då det är nyfött. Men med inlägg och särskilt set går det faktiskt att använda barnstolen för att ha barnet vid matbordet på ett praktiskt sätt.

Normen är att man börjar med barnstol till maten omkring 6 månaders ålder. Det är då som barnet brukar sitta upp och därmed tycker om att sitta för sig själv och äta på detta vis. Det går förstås bra att börja med matstol senare en så. Det är valfritt!

Vad kostar en barnstol?

Det beror på modell och märke. Du kan lägga flera tusenlappar på en riktigt bra barnstol men det finns också mycket billiga barnstolar som kan fungera bra. Det du ska tänka på är vad du betalar för. 

Om du köper en billig barnstol som inte håller för mer än upp till ett års ålder är det ju rimligt att du inte har betalat för mycket för detta. Men om du vill ha en barnstol som kan följa med barnet upp i åldern kan ett högre pris ses som skäligt.

Tänk också på kvalitet när du jämför barnstol priser. En barnstol som håller så att du kan använda den till syskon och kanske också till barnbarn är en investering. Särskilt om den fortsatt ser fin ut trots att den används flitigt.

Var kan vi köpa babystol?

Barnstolar finns i butiker som säljer babyprodukter. Märken som Stokke brukar finnas i stort sett i varje välsorterad babybutik. Andra märken kan vara lite ovanligare. Om du vill ha god tillgång till ett stort sortiment ska du köpa babystol online.

I butiker online har du många modeller att välja från och du kan enkelt se om du kan lägga till med tillbehör som ger en smidigare användning. Det kan också vara så att du får bättre priser när du köper barnstol online.

Är det säkert med barnstol?

Det beror på hur du använder den. Det kan vara farligt med barnstol om barnet inte sitter ordentligt. Små barn som har börjat klättra men som ännu inte riktigt klarar av att ta sig upp och ned i en barnstol på egen hand måste sitta på ett sätt så att de inte kommer loss utan hjälp.

Det betyder att du bör justera stolen så att barnet sitter säkert. Sedan är det också så att ett barn som sitter med sele i en barnstol ska vara under uppsikt. Du bör inte lämna det ensamt på detta vis och särskilt inte tillsammans med andra lite äldre barn.

Hur gör vi rent i barnstolen?

Om det går att plocka loss tyget från stolen kan det vara bra att tvätta det i maskin. Bricka som går att plocka av går att diska med diskmedel. Stolarna som är gjorda av trä har ytbehandlats så att du kan torka av med fuktad trasa.

Bälten kan vara lite knepigare att hålla rena. Det kan fungera att lägga ner den främre delen av selen i en liten skål med vatten och rengöringsmedel för att sedan försöka skrubba och torka bort matrester. Stolar som är av plast är lättare att ta med till badrummet och duscha av.

Är det bäst med barnstol med bricka?

Det beror på smak och tycke. Många gillar att en barnstol har bricka som är i perfekt nivå för barnet. Det kan kännas som att det är lättare att hålla ordning på spill på detta vis. Brickan kan också användas som ett lekbord.

När barnet blir lite större är det dock ganska vanligt att det vill delta omkring bordet med andra i familjen. Då kan det vara ett plus om det går att plocka av brickan så att barnet kommer närmre bordet.

Kan barn klättra upp själva i barnstolen?

I en viss ålder kan de göra det. Hur tidigt beror på varje barns individuella motoriska utveckling. När ett barn kan klättra upp i en barnstol är det viktigt att den är stadig och klarar av denna påfrestning. Det kan vara något att tänka på då du ska välja modell. Stokke stolarna är ju särskilt lämpliga med tanke på detta.

Är plast bästa materialet för barnstol?

Det är många som tycker att plasten är bäst för att den gör det så lätt att hålla rent i stolen. Med en barnstol av plast kan du ju duscha av och skrubba utan oroa för att detta skulle kunna skada materialet i stolen.

Men samtidigt är plast lättviktigt. Om det kombineras med metall är det heller inte säkert att du kan rengöra med vatten så fritt. Barnstolar av trä är klassiska och mycket stadiga. Det är något som gör att de ändå ofta ses som bästa valet i barnstol tester.

Hur vänjer jag barnet vid matstol?

I början kan barnet protestera för att det känns ovant att sitta i en babystol. Om barnet inte riktigt inser glädjen i att sitta själv och leka och äta kan du ta det hela steg för steg. Avled barnets uppmärksamhet med mat som gillas och kanske med en kul leksak. Då tänker ungen mindre på det där med att han egentligen inte alls vill sitta i den nya stolen.

Hur länge kan barnet sitta i matstolen?

Ett barn sitter normalt sett i sin matstol så länge som en måltid varar. Om du väljer att sätta barnet i stolen för att till exempel visa en film på en dator på bordet framför kanske det blir lite längre stunder.

Barn kan somna i matstolen och då är det viktigt att du flyttar barnet till en bättre plats. Matstolar är inte gjorda för att ge barn bästa stödet då de vilar och sover. Sedan är det förstås så att barn kan tröttna på att sitta i barnstolen och be om att få komma ner långt innan måltiden är över.

Är det säkert utan bälte i matstol?

Det beror på modell. Babybjörns barnstol är utan bälte men den har ändå en form som gör att barnet sitter låst i stolen. Om du köper en begagnad barnstol som inte längre har ett fungerande bälte kan det vara farligt.

Barnstolar utan fungerande bälte är ju inte helt ovanligt på restauranger men om du bara håller barnet under uppsikt och det sitter nära dig kan det ändå gå bra.

Vilken är den bästa barnstol som finns just nu?

Den bästa barnstolen 2022 är Stokke Tripp Trapp Baby. Det är helt enkelt en fenomenal stol som fortsätter vara föräldrars och barns favorit årtionde efter årtionde. Det finns kopior från andra företag men originalet är fortsatt det bästa.

Kan jag lita på barnstol test?

Det beror på vem som har testat och hur. När du läser barnstol test ska du fokusera på fakta. Personliga kommentarer är inte lika viktiga. Du bör betänka hur du vill använda stolen och hur länge för att läsa testet på rätt sätt.

Tester som kommer från andra användare är bra att se på. När du läser användarrecensioner får du ganska snabbt reda på plus såväl som svagheter med en viss babystol.

När ska vi köpa barnmatstolen?

Det är inte bråttom med barnstolen för maten då det antagligen dröjer några månader innan den verkligen behövs. Men om du vill ha en barnstol som dessutom kan fungera för nyfödd med tillägg kanske det är klokt att köpa den redan innan barnet är fött. Det viktigaste är att du hittar en babystol som både du och bebisen blir riktigt nöjda med!

Lämna en kommentar