Bästa bärselen 2022 – Läs innan du köper bärsele!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babybjörn och Babyshop
Om du har bärselen med på listan av saker du och bebis kommer behöva är du inte ensam. Det finns en god tradition av bärselar i Sverige. Ett av världens bästa märken för bärselar är ju svenskt! Ta en titt på olika bärselar och välj en modell som har den design du har behov av. Tänk på att hög kvalitet är otroligt viktigt när världens viktigaste person ska sitta i selen.

Varför ska du använda en bärsele?

Det finns många skäl till att använda bärsele. Det är inte bara de som anammar anknytningsfilosofin som vill ha sina barn nära kroppen. En bärsele är praktiskt då du av olika skäl inte kan ta dig fram med en barnvagn och då du bara måste få fria händer utan skrik i dina öron.

Viktiga fördelar med bärsele är:

 • Den ger dig fria händer.
 • Den kan vara en hjälp för barn som lider av kolik.
 • Den skapar en mysig känsla av närhet.
 • Den kan användas av dig och andra vuxna så att du får avlastning.
 • Den kan stimulera barnets motorisk och mentala utveckling på ett positivt sätt.
 • Den kommer fram överallt!

Bästa bärsele 2022 är en Babybjörn One

Som svensk är det svårt att inte vara partisk när det gäller bästa bärselen. Babybjörn är ett märke du kommer ihåg sedan barnsben. Det här företaget har varit med under flera årtionden men det har hänt en hel del med deras design på bärselar.

Enligt vår mening är den bästa bärselen 2022 en Babybjörn One. Det här är en flexibel bärsele som gör det så enkelt att bära barnet. Det här är en ergonomisk bärsele som du kan använda från att barnet är nyfött upp till 3 år (beroende på barnets vikt).

Bärsele bäst i test

En stor fördel med den här modellen och något som flera recensioner av denna bärsele tar upp är att den har ett väl tilltaget midjebälte. Dessutom får du vadderade axelband. Det här avlastar din rygg och dina axlar på ett effektivt sätt.

Materialet är en blandning av bomull som känns mjukt mot huden. Det fungerar mycket bra på våra breddgrader där det inte är så viktigt med en bärsele som klarar hetta. Babybjörn har bärselar gjorda av mesh-tyg som är ett bättre val för dig som bor på sydligare breddgrader eller då du ska resa söderut på semester med bebisen.

Det här är en babysele som uppskattas av dess användare. Den hyllas för att den sitter bra på höften och att barnet hamnar i groda-positionen som anses vara den bästa. Många säger att det här är bärselen som minskar på ont i ryggen markant.

Plus
Prisvärd
Bra för rygg och axlar
Enkel att använda

Minus
Kan bli lite varm under sommardagar
Kan inte torktumlas

Unika egenskaper

 • För nyfödd till 3 år
 • Uppfyller europeisk och amerikansk säkerhetsstandard
 • Bomull och polyester
 • PU-skum i stoppning
 • Tål maskintvätt
 • Inåtvänd
 • Framåtvänd
 • Ryggbärande

Ergobaby 360 – Bärselen med många bärpositioner

Ergobaby 360 är en bärsele med gott renommé vad gäller bärpositioner. Du får fyra olika bärpositioner. Med ett spädbarnsinlägg går det att använda från nyfödd. Sedan kan du bära tills barnet väger 20 kg. Det är mycket!

Bästa bärselen från Ergobaby 360


Selen är gjord för att ge en jämn fördelning av vikt. Det gör att både höfter och axlar avlastas på ett smart sätt. Det att du kan bära i fyra olika lägen är också något som bidrar till den smarta avlastningen som du får med selen.

Sätet ser till att barnet sitter på rätt sätt med lätt rundad rygg i C-form. Designen är gjord för att göra det lätt för dig att sätta på selen och placeras barnet i den. Det är bara spännet bakom nacken som kan kännas lite stelt att använda. Ryggpositionen är inte lika enkel att få till. Här kan du behöva lite hjälp i början.

Kardborre i höftbälte är smart och ger enkel användning. Men var försiktig. Kardborren kan fastna i dina kläder och förstöra dem. Dessutom låter den högt när du öppnar och då kan ett sovande barn vakna.

Selen kommer med sol- och amningsskydd och det är bra. Vill du ha fler skydd som till exempel skydd mot regn får du köpa till dessa.

Plus
Klarar tungt barn
Många bärpositioner
Superlätt användning

Minus
Spännet i nacken är lite stelt
Kommer inte med spädbarnsinlägg
Kardborre avger högt ljud

Unika egenskaper

 • Bär mot bröst
 • Kan bäras på rygg
 • Bär på höften
 • Amningsskydd
 • Bär framåtvänt
 • Tål maskintvätt
 • 100% bomull

Ergobaby Adapt – Perfekt bärsele för nyfödd

Om du vill ha en Ergobaby men inte vill hålla på med inlägg för nyfött barn kan det här vara ett bra val. Ergobaby Adapt klarar också tyngre vikt på barn vilket är bra om du vill använda den när barnet blir lite äldre.

Bärsele Ergobaby Adapt

Den ergonomiska sitsen är gjord för att barnet ska sitta på rätt sätt. Den är utvecklad för att ge rätt stöd även för barnet som blir större. För den som bär känns det skönt med den jämna viktfördelningen mellan axlar och höfter. Axelremmarna har vadderats och det gör det också bekvämare att bära barnet.

Namnet Adapt skvallrar om de smarta axelremmarna som du kan korsa eller ha parallellt. Korsade axelremmar ger ett tajtare grepp som kan kännas skönt. Kardborrens som sitter på bältet är bra och enkel att fästa men den är ganska hård. Var försiktig med dina kläder då du använder selen!

Plus
Bra bärsele
Bra för växande barn
Behövs inget spädbarnsinlägg

Minus
Lite meckigt i början
Hård kardborre
Inte framåtvänd bärposition

Unika egenskaper

 • Går att tvätta klädseln
 • Bär mot bröst
 • Kan bäras mot rygg
 • 100% bomull
 • Klarar maskintvätt
 • Bär mot höft
 • Från 3,2 till 20 kg

Babybjörn mini – Babybjörns bärsele för nyfödda

För dig som vill ha en bärsele som är specifikt framtagen för det nyfödda barnet kan Babybjörn mini bli ett bra val. Det här är en bra bärsele för nyfödda. Den är enkel att använda och har en mjuk design perfekt för det lilla barnet.

Bärsele nyfödd

I recensioner av helt vanliga användare får den här modellen av bärsele höga betyg. Användare intygar att det går bra att använda från dag ett och att selen är en hjälp för att lugna barnet. Dessutom har den en design som är mycket lätt att använda.

Selen ger den närhet som nyfödda har ett stort behov av. Samtidigt får du fria händer och du kan komma tillbaka till vardagen på ett mjukt och skönt sätt. När bebisen somnar i selen är det enkelt att plocka av framstycket och försiktigt flytta barnet till liggande position i en säng.

Det här kan vara en perfekt sak att ha med i väskan till BB!

Plus
För nyfödd
Mjuk design
Lätt att använda

Minus
Bara för små barn

Unika egenskaper

 • För nyfödd
 • 3D-jersey
 • Bär inåtvänt
 • Kan bäras framåtvänt
 • Upp till 11 kg

Vilken bärsele ska du välja?

För att välja rätt bärsele måste du betänka hur du ska använda den. Om du mest är intresserad av något som är för den första tiden kan en Babybjörn mini bli ett perfekt val. Men för dig som tänker att det kommer att bli en hel del utflykter och bärselebärande även då barnet blir äldre finns det bättre modeller som till exempel Babybjörn One.

Vi väljer Babybjörn One för att den erbjuder hög kvalitet och säkerhet. Den har uppskattas av både experter och av helt vanliga användare. Med en design som är bra både för din rygg och barnets är det här ett säkert val!

15 frågor och svar om bärselar

Låt oss ta en titt på några mycket vanliga frågor om bärselar som kan vara bra att ha svaren på innan du köper en bärsele till din baby.

Hur tidigt kan man börja med bärsele?

Du kan börja med bärsele för nyfödd dag ett efter födsel. Men var noga med att bärselen verkligen är gjord för nyfött barn!

Hur länge kan man använda bärsele?

Det beror på design. När barn börjar gå blir de mindre intresserade av att sitta i bärsele. Det här ger sig på ett naturligt sätt. Men ett tips är att välja en modell som klarar högre vikt så att du får ut mesta möjliga av den.

Hur ska en bärsele sitta?

Den ska sitta så att du inte får ont i rygg och axlar. Olika modeller har olika fästning och du måste vara noga med att följa instruktioner så att bärselen sitter rätt innan du stoppar i din baby.

Kan en nyfödd bäras i bärsele?

Ja, en bärsele för nyfödd gör det möjligt att stega ut från BB med barnet i sele. Fast tänk på att vissa modeller behöver spädbarnsinlägg för att det här ska vara säkert.

Vad är en ergonomisk bärsele?

En ergonomisk bärsele är gjord för att vara bra för din och för barnets ergonomi. Det betyder att den har utformats för att stötta en hållning som är bra för din rygg, dina axlar och andra kroppsdelar som påverkas av att du bär ditt barn.

Fungerar bärsele när det regnar?

Du kan behöva regnskydd om du ska ut och bära barn i regnet. När bärselen är gjord av material som bomull kommer kraftigt regn att blöta ner den och till sist barnet som sitter i den. Då räcker det inte alltid med att paraply över ditt huvud.

När är det aktuellt med framåtvänd bärsele?

När barnet börjat bli intresserat av att kika på det som händer omkring kan det vara dags att vända på det i selen. Det här är mycket individuellt. Du kan börja testa omkring 4-6 månader för att se hur barnet reagerar på den nya sittpositionen och om den gillas.

Är det okej med bärsele när det är varmt?

Ja, men se över hur varmt barnet blir i selen. Om det svettas mycket ska du också se till att det dricker mer.

Vilken bärsele är bäst för ryggen?

Den som är gjord för att ge god avlastning. En Babybjörn One kan rekommenderas för dig som vill ha en bärsele som är bra för ryggen.

Är bärselen farlig för barnets rygg?

Inte om den har rätt form, den så kallade C-formen, och erbjuder flexibilitet. Barnet ska sitta på ett mjukt rundat sätt med benen i M-form. Tänk också på att du inte kan ha en nyfödd lika länge i sittande position som ett lite äldre barn. Lär dig hur selen ska användas så blir det inte farligt för barnets rygg.

Vad är bäst, bärsele eller bärsjal?

Det här är en smaksak. Men kom ihåg att en bärsele som är lätt att använda kan leda till att fler erbjuder sig att bära barnet. Bärsjalen kräver lite mer förståelse för hur du ska knyta. Det finns inget som säger att du måste ha det ena eller det andra. Se till att du har både och för god variation.

Kan man tvätta en bärsele?

Det brukar gå bra men olika material klarar olika värme och det är inte alltid att rekommendera att använda sköljmedel då du tvättar en bärsele. Ta en titt på tvätt rekommendationerna innan du slänger bärselen i maskinen!

När kan jag börja använda bärsele?

Från dag ett eller när du kommer på att du vill testa. Bara för att du inte köpte bärsele innan födseln betyder det inte att du inte kan göra det senare när barnet redan kan sitta själv. Börja med bärsele när du känner dig redo för det så blir det bra både för dig och barnet!

Kan jag cykla med bärsele?

Det är klart att du kan men det bör du verkligen inte göra! En bärsele är inte en barnstol. Om du faller av cykeln med din bebis på kan det få väldigt trista konsekvenser. Bättre att vänta med att cykla med barnet tills det kan sitta säkert i en barnstol.

Kan jag amma med bärsele?

Ja, det ska gå bra att göra. Enklast är det med lite större barn som själva klarar av att få till rätt suggrepp utan din hjälp.

15 fakta om bärselar

Låt oss också se på några viktiga fakta om bärselar som kan vara bra för dig som funderar på vilken modell du bör välja till ditt barn.

 1. Bra med en bärsele som är lätt att använda
  Det är inte sällan så att en förälder känner sig mindre lockad av att bära barnet i sele eller sjal. Om det finns lite rädsla för detta kan det verkligen vara en stor fördel att skaffa en bärsele som är enkel att använda. Den ger trygghet och leder till att barnets bärs mer av fler!

 2. Rörelsemönstret är viktigt
  Tänk på att rörelsemönstret hos den som bär är viktigt för hur barnet påverkas av att sitta i bärsele. Om du rör dig på ett smidigt och lugnt sätt är det bättre för barnets huvud och nacke som rör sig i enlighet med dina rörelser. 

 3. Visuellt intensivt
  Det är härligt att kunna bära barn framåtsittande men tänk på att det visuella intrycket kan bli mycket intensivt för det lilla barnet. Intensiv visuell stimulering kan trötta ut barnet. Var alltså uppmärksam om hur bebin reagerar på att sitta framåt. Ta en paus när du märker att barnet inte längre kan ta in så många intryck.

 4. Bästa positionen i bärselen
  Bästa positionen i bärselen kan vara den som är mot kroppen men som tillåter ögonkontakt mellan förälder och barn. Det här kan antas av att det finns studier som visar att bakåtvänd barnvagn där barn och föräldrar ser varandra kan främja barnets kommunikativa förmåga såväl som den språkliga utvecklingen. När barnet sitter vänt mot dig i bärselen kan det fortfarande se saker som sker runtomkring så det här kan anses vara den allra bästa positionen i bärselen.

 5. Viktigt med stöd för nacke och huvud
  Ett spädbarns huvud utgör en tredjedel av dess totala kroppsvikt. På grund av detta måste du se till att barnet får ett gott stöd för huvud och nacke under det första halvåret. I bärselen får barnet god träning för nacke då det kikar upp mot ditt ansikte. Detta kan jämföras med den mag-tid du ger barnet just för att det ska lyfta huvudet och få starkare nackmuskulatur.

 6. Huk-position rekommenderas
  Huk- eller groda-positionen innebär att barnets knän är högre upp än dess rumpa. Bäckenbotten kommer att vinklas mot den som bär. Detta är den rekommenderade positionen.

 7. Som en ugn
  Bärselen kan fungera lite som en ugn. Särskilt om du omger den med en jacka. Både du och barnet värms upp. Perfekt på vintern!

 8. Andning
  Det är viktigt att barnet kan andas ordentligt i selen. Se till att ansiktet syns ordentligt och att cirkulationen av luft är god. Du kan mäta att det finns minst två fingrars bredd mellan barnets bröstkorg och haka. När du bär i upprätt position kan barnet andas fritt och då ser du också bättre hur det står till med andningen.

 9. Lättare att komma igång igen
  Bärselen är inte bara en trygghet för barnet. Det här är ett redskap som kan hjälpa dig att komma igång igen efter födseln. Du kan ge dig ut och promenera med ditt nyfödda barn. Bärselen gör att barnet sover och håller sig lugn lite längre så att du får till den där rundan som du verkligen behöver för din hälsas skull!

 10. Små barn vill komma åt sina fingrar
  Glöm inte bort att små barn älskar att leka med sina händer. Du kan se till att placera barnets händer upp mot ansiktet så att det kommer åt fingrarna vid behov. 

 11. Barnets rygg bör kunna rundas lätt
  Det är viktigt att selen tillåtet en lätt rundad form på barnets rygg. Kontrollera alltid att den är designad för att ge C-form. Samtidigt måste den sitta tajt så att barnet inte glider omkring på ett farligt sätt.

 12. Bärsele och plötslig spädbarnsdöd
  Det är ganska vanligt att se rekommendationer om att använda bärsele som ett sätt att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. När du bär ditt barn på rätt sätt och håller uppsyn är risken för plötslig spädbarnsdöd i selen minimal. Men kom ihåg att selen inte är samma sak som en säng och att du givetvis måste se över hur ditt barn sover för att minska riskerna. Selen i sig är ingen garanti!

 13. Små barn älskar att bäras
  Små barn lär sig snabbt att sitta i bärsele. Du börjar med kortare perioder på 5-10 minuter. Med tiden kommer barnet att se fram emot att bli stoppad i selen eftersom det innebär att vara nära dig och komma med på äventyr i din värld.

 14. Kan vara bra för balansen
  Bärselen kan vara bra för barnets motorik. När det känner dina rörelser kan det göra det lättare för barnet att klara av sin egen fysiska respons. Det sägs att det vestibulära systemet övas på detta sätt. Det är systemet som reglerar vår balans. Bärselen kan alltså fungera främjande för barnets balanssinne!

 15. Bra för din motion
  Det är inte bara det att du kan komma ut på promenader som gör bärande i bärsele så bra för din hälsa. När du bär barnet kommer det också att kräva lite mer av din kropp. Du rör på dig och bär en vikt. Nästan som att gå på gym!

Lämna en kommentar