Bästa bärsjalen 2022 – Köp den bästa bärsjalen!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyland
När du ska bära ditt barn kan bärsjalen bli ett perfekt alternativ. Välj en bärsjal som är enkel att använda och som erbjuder hög säkerhet. Du kan börja med bärsjal för nyfödd för att få den mysiga ombonade bär-känslan. Den bästa bärsjalen fungerar sedan vidare för barnet som växer och blir nyfiket på vad som händer omkring.

Varför ska du köpa bärsjal?

En av de främsta anledningarna till att välja bärsjal för det nyfödda barnet är den omslutande känslan som sjalen ger. Detta är något som verkar lugnande på det lilla barnet och därmed blir det också lugn och ro för föräldrar.

Andra anledningar till att bära i bärsjal är:

 • Du får fria händer
 • Båda föräldrarna kan hjälpas åt med bärandet
 • Barnet kan hållas hud mot hud
 • Du kommer fram där barnvagnar inte får plats
 • Bärsjalen gör det möjligt med olika positioner

Vilken är den bästa bärsjalen?

Innan du läser vidare om bästa bärsjalen 2022 ska du veta att den bästa bärsjalen är den som passar dig allra bäst. Det betyder att du behöver tänka igenom dina behov och livsstil en aning. Om du är helt ny på bärsjal kan det vara bekvämt med en modell som är enkel. Kanske en som du inte ens behöver knyta.

Bästa bärsjal 2022

Det finns en rad olika modeller av bärsjalar på marknaden och när du ska börja bära i sjal kan du undra om det är bäst med ett stort stycke tyg, elastisk bärsjal eller kanske en ringsjal. Med lite mer erfarenhet är du bättre insatt i vad du behöver.

Men oavsett om du är ny på bärsjalar eller inte är det faktiskt smart att se på recensioner av bärsjalar för att få mer information om de egenskaper som kan vara viktiga för dig då du ska bära ditt barn.

Najell – Bästa bärsjalen när det ska vara enkelt!

Om du vill slippa komplicerat knyt för ditt nyfödda barn kan en Najell bärsjal bli lösningen. Den tar du på dig som en t-shirt. Barnet placeras i korset framtill och du drar åt med banden som finns på ryggsidan. Du får förstås knyta dessa band under barnet men det är inte svårt.

Najell bärsjal bäst i test

Om du har fött med kejsarsnitt ska du uppmärksamma att den här sjalen sitter mycket mjukt vid snittområdet. Därmed kan den bli det allra bästa valet för dig. Det här är en bärsjal som uppskattas av de som köpt den helt enkelt för att den är så lätt att använda.

Är du orolig för att knyta fel är detta ett perfekt val. Det är i stor sett omöjligt att göra fel med en Najell bärsjal!

Plus
Du slipper knyta
Nära känsl
Perfekt för nyfödd

Minus
Bara för första månaderna

Unika egenskaper

 • Som en t-shirt
 • För nyfödd
 • Upp till 9 kg
 • Av Oeko-Tex Standard Jersey
 • Storlekar S/M, M/L och L/XL

Ergobaby – Superskönt på sommaren

Att det tar lite tid att lära sig knyta en Ergobaby sjal kan ses som ett minus men så snart du har fått in tekniken har du en av de bästa bärsjalar som finns! Det här är en trikåsjal som formar sig mjukt omkring dig och barnet.

Bärsjal nyfödd

Sjalens storlek passar bra för olika personer som ska bära. Det följsamma tyget är bekvämt att använda sig av. När du är klar med sjalen kan du lägga den i den inbyggda fickan. Det skapas ett slags etui som du kan stoppa i din skötväska eller under barnvagnen.

Det är enkelt att hålla bärsjalen ren då det går att tvätta den på låg temperatur i tvättmaskinen. Det är ett plus med tanke på att det lätt blir spill på bärsjalar som används flitigt.

Ergobaby bärsjal är ett bra val för det nyfödda barnet och under det första året. När barnet blir tyngre än 13 kg kan det vara dags för bärsjal med stummare tyg. 

Plus
Inte svettig
Prisvärd
Mjuk och följsam

Minus
Mer knytning

Unika egenskaper

 • Av Viskos
 • 0,5 x 4,9 meter
 • För nyfödd
 • Upp till 13 kg
 • Inbyggd förvaringsficka
 • Finns i flera färger
 • Tål maskintvätt

15 frågor och svar om bärsjalar

Här är några mycket vanliga frågor om bärsjalar som kan vara bra att ha svaren på när du ska välja en modell som kommer att passa dig och ditt barn bra.

Hur länge kan man använda bärsjal?

Bärsjalar är till för nyfödda barn och sedan upp till en ålder då barnet fortfarande vill bli buret. Det kan vara omkring 3 års ålder. Men du ska alltid se på vilken vikt bärsjalen är gjord för. Vissa barn väger ju mycket mer än andra i en yngre ålder så viktangivelse kan bli ett bättre mått än ålder.

Är bärsjal bättre än bärsele?

De som sjalar säger ofta att så är fallet. Med bärsjalen kan du sprida vikten över din torso på ett sätt som inte alltid är möjligt med en bärsele. Samtidigt kan bärselar anses vara enklare att använda då det bara är att klicka i spännen.

Det ena behöver inte utesluta det andra. Använd bärsjal ibland och bärsele ibland. Ge bärselen till den förälder som tycker att det är för svårt att knyta själv!

Hur hårt ska bärsjalen sitta?

Den ska sitta så att barnet sitter tajt mot din kropp. Med en elastisk bärsjal är det viktigt att strama till lite hårdare eftersom den ganska snart tänjs. När barnet sitter följsamt mot din kropp utan att dingla omkring har du hittat rätt styrka.

När kan vi börja med bärsjal?

Det går att börja med bärsjal från dag ett. Därför kan den vara bra att köpa tillsammans med barnvagn, barnsäng och annat som ni förbereder med inför bebins ankomst.

Går det att amma i bärsjal?

Ja, det går att sätta barnet i en position som gör det möjligt att amma. Du kan också lossa sjalen en aning om du vill sätta dig ner och amma utan att ta av sjalen helt och hållet.

Vilken bärsjal är bäst?

Det här är en smaksak. Börja med att se på den typ av bärsjal du vill använda. Najell är en rekommendation för dig som är rädd för att knyta. Elastisk bärsjal för dig som kommer att dra igång med sjalandet direkt efter födseln. Se på bärsjal tester och välj den som motsvarar dina behov.

Hur lång ska en bärsjal vara?

En bärsjal på omkring 5 meter bör vara alldeles tillräckligt för alla typer av knytningar.

Var kan jag köpa bärsjal?

Du kan köpa bärsjalar i butiker som säljer babyprodukter. Vi ger rådet att handla bärsjal online där utbudet är stort och du kan få bättre priser.

Vad kostar en bärsjal?

En vanlig bärsjal kostar omkring 500 kronor. Det kan bli billigare eller dyrare beroende på det märke och den modell som du väljer. Ibland kan du spara pengar på att köpa när det blir rea. En begagnad bärsjal kanske du kan få gratis via ett forum som Sjalbarn online.

När passar det bra med bärsjal?

Bärsjalen är ett bra alternativ för tillfällen då du inte kan gå omkring med barnvagn och då du måste få händerna fria. Barn som har ett större behov av närhet och av att bli burna är lättare att hantera med bärsjalen.

Är det svårt att knyta en bärsjal?

Ja och nej. Det kan ta lite tid att lära sig att knyta. Du får öva och känna efter hur hårt du ska knyta. Men till din hjälp har du smarta instruktionsvideos som du kan följa steg för steg.

Är bärsjalen säker?

Ja, om du knyter den på rätt sätt är den säker. Både med tanke på att barnet ska sitta fast och med tanke på ergonomin. Lär dig mer om hur barnet ska sitta som en groda då det är nyfött och använd en spegel för att se att det blir rätt.

Kan man sitta med bärsjal?

Det går bra att sitta med bärsjal när barnet sitter längre upp mot bröstet.

Går det att tvätta bärsjalen?

Ja, det ska gå bra att tvätta en bärsjal. Om du har en ringsjal med ringar av metall bör du förstås kontrollera att de tål tvätt i maskin. Läs alltid tvätt instruktionerna för din bärsjal innan du tvättar den!

Kan jag sy egen bärsjal?

Ja, du kan sy en bärsjal själv om du är så manad. Det kan vara ett kul slöjdprojekt men det är förstås otroligt viktigt att du använder rätt material och syr på rätt sätt. För de allra flesta är det bästa att köpa en färdig sjal som kommer med garanti.

Här kan du se hur du knyter bärsjal på enkelt vis:

15 fakta om bärsjalar och att bära barn

Här är några viktiga fakta om bärsjalar som du kan ta en titt på innan du bestämmer dig för vilken modell du vill börja, eller fortsätta, med.

 1. Bära barn som en livsstil
  Det kallas till och med för att sjala och att bära barn kan ses som en livsstil. Det här är ett val som du gör som kan vara en del av en större filosofi som du har som förälder.

 2. Trikåsjalar för nyfödda
  För nyfödda kan trikåsjalar rekommenderas. De är lätta att hantera. Dessutom är det enklare att få till grodasitsen med en trikåsjal. Sjalen stretchas efter barnets och förälderns kropp och ger den tajta positionen som riktigt små barn tycker om.

  Tänk på att du ska se till att trikåsjalen ger stöd ut till barnets knäveck. Underkroppen på barnet ska se ut som ett M för att knytningen ska vara korrekt och ergonomisk. Tänk också på att en trikåsjal är elastisk och därför bör den sitta tajtare än vad du först tror. Den kommer att tänjas mer då den sitter på.

 3. Ringsjalen
  Ringsjalen har två ringar som är fastsydda i ena änden. Ringarna är till för justera sjalen i enlighet med barnets storlek och position. Sjalen skapar som en påse där du placerar barnet. Ringsjalen kan ta lite tid att lära sig men många som använder den skulle inte vilja vara utan.

 4. Bäst för nyfödda
  En anledning till att bärsjalar ofta pekas ut som bäst för nyfödda är att de ger möjligheten för barnet att sitta riktigt tätt mot din kropp. Det har en väldigt lugnande effekt på det lilla barnet som håller på att vänja sig vid livet utanför magen.

 5. Viktigt att vara försiktig
  Alla tänker inte på att tyngdpunkten för din kropp förändras när du bär ditt barn. Men så är det och det innebär att du måste vara medveten om detta och röra dig vaksamt. Tänk på att du inte alltid ser saker som du skulle kunna snubbla på. Lär dig också hur du går i trappor när du bär barn i bärsjal.

  När du behöver plocka upp något ska du inte böja dig ner för att göra det. Sätt dig ner på huk med böjda knän. Håll om ditt barn med en arm samtidigt som du använder den andra för att plocka upp.

  Var också varsam med att inte gå in med ditt barn i dörrkarmar och väggar. Det gäller att vänja sig vid den nya kroppsstorleken som du faktiskt får då du har ett barn på magen eller höften. Du bör också undvika att dricka heta drycker när du bär ditt barn.

 6. Det går inte att skämma bort barn med bärande
  Det finns fortfarande folk som menar att det är att skämma bort barn att bära dem i sjal eller bärsele. Det här är en gammal skröna som bevisligen inte stämmer. Enligt The American Academy of Pediatrics kan man inte skämma bort ett barn med bärande. Det går inte att bära för mycket!

  Bärandet i sig leder till att barnet gråter mindre och det är något som reducerar den stress föräldrar kan känna enormt. Och oroa dig inte, barn vill inte bli burna i all evinnerlighet. När de väl börjar gå är du och din sjal inte alls lika intressanta!

 7. Du kan bära på ryggen
  Det går faktiskt att använda sjal för att bära på ryggen och det kan vara en häftig känsla. Om du ska göra saker med händerna och tycker att det blir knepigt med barnet framför dig eller på höften är det här något att ta en titt på. Lär dig hur du svingar upp barnet på ryggen på ett säkert sätt med bärsele och njut av en ny position som kan kännas otroligt avlastande när du nästan alltid bär barnet framför dig.

 8. Folk rör barn i sjal mindre
  Om du tycker att det är jobbigt med främlingar och folk som du känner som hela tiden ska pilla på ditt barn ska du stoppa det i en bärsjal eller bärsele. I och med att barnet sitter skyddat som i en liten puppa på dig är det färre händer som tar sig hela vägen till barnet.

  Det är bra mycket enklare att klappa en bebis kind då den ligger i en barnvagn. När barnet sitter mot ditt bröst i bärsjalen får du ett naturlig skydd mot virus och bakterier!

 9. Det passar inte alla
  Det går att säga så många fantastiska saker om att bära barn i sjal men det är viktigt att komma ihåg att det här faktiskt inte är för alla. Det finns bebisar och föräldrar som inte tycker att bärselen eller bärsjalen är något att hänga i julgranen. Det finns också föräldrar som upptäcker att ett barn älskar att bli buret men syskonet som följer vill inte alls bli buret i sele eller sjal.

 10. Det är viktigt med rätt storlek
  Om du har ett barn som fötts för tidigt är det verkligen viktigt med rätt storlek. Du kanske behöver rådgöra med barnmorska eller sköterska innan du börjar använda selen eller sjalen som du har köpt.

  För att en bärsjal ska sitta rätt måste den ha rätt storlek. Det här blir särskilt viktigt med modeller som är som t-shirts och som ska ha rätt passform både för din kropp och för din bebis.

 11. Innan du börjar bära
  Innan du stoppar ditt barn i bärsele eller bärsjal bör du testa den utan barn. Du kan lägga i en docka eller kanske en säck potatis för att se hur den fungerar. Testa några gånger och lär dig knyta på rätt sätt innan du lägger i ditt barn och börjar bära på riktigt.

 12. Bättre amning
  Många ser bärsjalen som en stor hjälp för diskret amning. Inte bara för att du faktiskt kan amma i bärsjalen. Den är ju också ett tyg som du kan skyla dig med när du inte vill att alla som finns i ett rum ska veta att du nu ammar ditt barn.

 13. Efter amning
  Kom ihåg att korrigera barnets position efter amning i bärsjal. Det är viktigt att barnet har ansiktet uppåt efter amningen. Dessutom ska du kontrollera att bärsjalen inte trycker för hårt mot barnets ansikte.

 14. Minska risken för depression
  Att minska risken för depression hos en förälder är viktigt för barnet på flera sätt. Det har till och med visat sig att förebyggande åtgärder mot depression hos förälder kan verka förebyggande för barnet längre fram i livet.

  En förebyggande åtgärd kan vara att använda bärsjal. Det finns nämligen studier som visar att du kan minska risken för depression efter födsel om du bär ditt barn. Det finns flera anledningar till detta. Bland annat att bärandet kan öka ditt självförtroende som ny mamma då barnet blir lugnare av det.

 15. Med tanke på kläder på vintern
  Det är viktigt att komma ihåg att det kan bli varmt i en bärsjal. Klä dig på rätt sätt. Många gånger räcker det bra med en rock som du stänger om dig själv och barnet. Om barnet dessutom är klätt i en varm overall kan det blir för varmt. Känn efter med ett finger i barnets nacke för att se om det är svettigt eller om det är för kallt.

Lämna en kommentar