Bästa åkpåsen 2022 – Välj den bästa åkpåsen!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyshop
Med den bästa åkpåsen är barnet varmt och väl ombonat när det blåser snö och is utomhus. Den bästa åkpåsen 2022 är den som ger dig god passform för din barnvagn. Dessutom bör en bra åkpåse vara utformad för att vara enkel att hantera. Nu ska vi se på några av de allra bästa modellerna och deras egenskaper så att du kan välja rätt.

Varför ska du använda åkpåse?

I Sverige är det inte svårt att förstå varför det behövs en åkpåse för vagnen. Oavsett om du är ute och rullar en nyfödd i vagnen eller ett barn som sitter upp kan det bli riktigt kallt när det blåser på under höst, vinter och vår.

Med den bästa åkpåsen får du:

 • Värme och trygghet för barnet i vagnen.
 • Skydd mot vind och regn.
 • Ombonad miljö som gör det lättare att sova.

Vilken är bästa åkpåsen 2022?

Vi kan rekommendera Voksi Urban som ett bra val för dig som vill ha högsta kvalitet. Det här är en åkpåse för vinter och den är mycket enkel och smidig att använda. Det finns fler varianter som har fått höga betyg i åkpåse test.

Tänk på att välja en modell som passar dina behov. En tunn åkpåse fungerar fint på hösten och till våren. Vintern kan kräva lite mer så det gäller att välja rätt med tanke på årstid. 

Voksi Urban – Bästa åkpåsen!

Bästa åkpåsen 2022 inom kategorin premium är Voksi Urban. Det här är en åkpåse som är som klippt och skuren för den svenska vintern. Under flera års tid har det här varit det första valet för värme i vagnen. Åkpåsen är dyrare men prisvärd för att vara den bästa åkpåsen. Du får god flexibilitet för pengarna.

Bästa åkpåsen 2020 från Voksi

Om det är viktigt för dig att enkelt komma åt sele i vagnen och att barnet sitter på ett bra sätt i åkpåsen är det här ett mycket bra val. På baksidan finns ett antiglid skydd. Det är bra med tanke på att det inte går att haka fast påsen på ryggstödet.

Locken ger god täckning. Barnet skyddas mot kylan hela vägen upp till ansiktet. Den mjuka formen är bekväm och påsen ger gott om utrymme så att barnet inte känner sig instängt i den. Det ska också tilläggas att stoppningen är gjord av naturmaterial.

Plus
God värme
Också för sittvagn
Högt andrahandsvärde

Minus
Går inte att hänga över ryggstöd
Dyrare

Unika egenskaper

 • För vinter
 • Stoppning av polyester
 • 7 cm lock, avtagbart
 • 100 cm lång
 • 50 cm bred
 • Öppnas med kardborre

Carena lammskinn åkpåse – En riktigt lyxig åkpåse!

Det sägs att lammskinsprodukter kan reducera astma men den främsta anledningen till att välja Carena lammskinn åkpåse är att den är så varm och gosig. Det här är ett perfekt val då det är dags för en vargavinter och du har en liten bebis att rulla ut i vagnen med.

Bästa åkpåsen Carena Lammskinn

Det här är inte en tunn åkpåse. Den är gjord med tanke på bistra vintermånader och snålblåst. Det finns dragkedja på framsidan såväl som nertill på påsen. Det gör den enkel att hantera.

Hålen gör det möjligt att använda fempunktsbälte genom påsen. Den sitter bra mot ryggstödet med anti-slip detaljer på baksidan av påsen. Designen är till för olika typer av vagnar. Den bör passa din vagn men ett tips är att kontrollera detta innan du köper.

Plus
Varm och gosig
God passform
Hål för fempunktsbälte

Minus
Lite smalare än andra modeller

Unika egenskaper

 • Lammskinn
 • 100 cm lång
 • 45 cm bred
 • Anti-slip på baksidan
 • Oeko Tex
 • Dragkedja framtill
 • Dragkedja nertill
 • Passar de flesta barnvagnar
 • Tål maskintvätt

Kuling – Billig åkpåse med god kvalitet

Kuling har en prisvärd åkpåse. Kuling är billig men ger ett fantastiskt skydd mot vatten. Vattenpelare på 15 000 mm, tejpade sömmar och andningsförmågan 8 000 g/m2/24h ger en åkpåse som är otroligt bekväm både för förälder och barn.

Best i test åkpåse budget från Kuling

Påsen finns i två färger, leopard och cherry. Det går att plocka av fuskpälsen som sitter runt huvan. Fodret är av fleece och det är mycket mjukt. Skönt mot barnets hud och något som bidrar till att det blir så pass varmt i påsen.

Plus
Klarar vatten bra
Fin design
Lågt pris

Minus
Aningen halkig

Unika egenskaper

 • 100 cm lång
 • 50 cm bred
 • Dubbla dragkedjor
 • Avtagbar fuskpäls runt huva
 • Foder av polyester
 • Utsida av polyamid
 • Tål maskintvätt
 • I två färger

Bugaboo åkpåse – Ett bra val för Bugaboo vagnen

Har du en Bugaboo vagn och tänker dig att det blir bra med en tunn åkpåse som passar höst och vår bra kan det här fungera. Bugaboo åkpåse är en populär modell men det här är inte den bästa åkpåsen för vinter. Om du vill ha mer värme för din Bugaboo vagn ska du välja Bugaboo High Performance som klarar minusgrader.

Bugaboo High Performance Åkpåse

Bakstycket av åkpåsen är också en sittdyna. Den kan du lämna kvar i vagnen och fortsätta att använda även då vädret är så pass milt att det inte krävs någon påse omkring barnet. Åkpåsen passar bra för liggvagn och för sittvagn. 

När du lägger i den i en sittvagn kan du hänga upp på ryggstödet så att åkpåsen inte glider. För Bugaboo Bee finns det två öglor som du kan använda för att hänga upp påsen mot ryggstödet. Även om det här kan beskrivas som en tunnare åkpåse ska det sägas att den absolut fungerar bra omkring nollgradigt. För en mildare vinter behövs inte mer än vad Bugaboo åkpåse erbjuder!

Plus
Enkel användning
Bra för höst och vår
Lätt upphängning

Minus
Inte för minusgrader
Bara för Bugaboo vagnar

Unika egenskaper

 • Polyesterstoppning
 • 100 cm lång
 • 43 cm bred
 • 69 cm lock, avtagbart
 • Kardborreöppning för sele
 • Ficka för ryggstödsupphängning
 • Lock för vår och höst

Elodie Details – Åkpåse med fin design!

Elodie Details 2022 är inte samma sak som Elodie Details 2021 för denna åkpåse uppdateras inför varje säsong. På grund av detta kommer det nya färger och mönster varje år. Det är riktigt kul. Elodie passar också på att uppdatera designen då det behövs vilket är ett stort plus.

Åkpåse bäst i test 2020 från Elodie Details

Elodie erbjuder flera olika modeller. Du kan använda deras reguljära åkpåse för vagnen. Det finns också en modell för nyfödda som kan fungera som overall. Att Elodie fortsätter att ses som den bästa åkpåsen du kan få beror på att de har varit med så länge.

När så många har använt sig av Elodies åkpåsar har du många uttalanden att luta dig mot. Designen är minst sagt användarvänlig. Du får långa skåror i ryggdelen vilket gör det enkelt att få igenom selen. Dessutom har Elodie en ficka för upphängning på vagnens rygg-del.

Locket är utformat för att ge maximalt skydd när det blåser och är kallt. Det går också att vika ner eller helt ta bort under varmare dagar. Det går att ta bort överdelen och låta barnet sitta bekvämt på underdelen. Det kan passa bra under varmare dagar eller då du går in i en butik med vagnen.

Plus
Fina färger och mönster
Lätt upphängning
Smart design

Minus
Längden kan inte ändras
Åkpåse för vinter enbart

Unika egenskaper

 • 7 cm lock, avtagbart
 • Stoppning av polyester
 • 100 cm långt
 • 50 cm bred
 • Träs över ryggstöd
 • Kardborreöppning

15 frågor och svar om åkpåsar

Vi tar en titt på några vanliga frågor om åkpåsar och svaren som kan hjälpa dig då du försöker klura ut vilken som är den bästa åkpåsen.

Hur klär jag barnet i åkpåsen?

Det här är en viktig fråga. Det finns ingen regel för vad barnet ska ha på sig i en åkpåse. Du måste ta en titt på väder och vind och givetvis också på själva påsen. Under höst och vår går det bra med tunnare lager av kläder i påsen. På vintern kan det vara bra att ha en tunn overall på i åkpåsen. Känn i barnets nacke om det är för kallt eller för varmt.

För vilken ålder är åkpåsen?

Det går bra att börja med åkpåse för nyfödd i liggvagn. Sedan används den normalt sett upp till 3 års ålder i sittvagn. Så länge som du använder sittvagn kan du också använda åkpåsen. Men barn som inte gillar att sitta stilla längre stunder i vagnen har mindre användning av den.

Vilka typer av åkpåsar finns?

Du kan välja tunn åkpåse eller åkpåse för vinter med minusgrader. Det finns modeller som går att göra längre. Standardlängden på åkpåsar är en meter. Miniåkpåsar är för nyfödda. För de minsta finns det också det som kallas för overallpåse som är som ett klädesplagg du klär barnet i.

Ska man ha åkpåse på sommaren?

Under sommaren är det knappast nödvändigt att använda en åkpåse. Det blir alldeles för varmt. Du kan möjligen använda dig av ett vind och regnskydd som är utformat som en åkpåse och som kan göra det mysigare att ta en tupplur i vagnen.

Varför halkar åkpåsen?

Den kommer att halka om den inte går att fästa på ryggstödet i sittande position. Dessutom kan det vara bra om det finns anti-slip funktion på baksidan av åkpåsen. Det ska dock sägas att enbart anti-slip inte alltid är tillräckligt. Det beror lite på materialet i barnvagnen.

Kan jag använda vilken åkpåse som helst?

Nej, du behöver en åkpåse som är till för din barnvagn eller för alla barnvagnar. Det finns modeller som passar de flesta barnvagnar men inte alla. Det här är något som du absolut ska kolla upp när du vill köpa åkpåse.

Kan jag tvätta åkpåsen?

För det mesta går det bra att tvätta åkpåse på 40 grader. Ibland måste du tvätta med lägre temperatur och ibland krävs det kemtvätt. Läs tvätt instruktionerna noga innan du kastar i maskinen. Torktumla inte om detta inte anges. Om du torktumlar när detta inte rekommenderas kan påsen krympa.

Fungerar åkpåse i liggvagn?

Absolut, de flesta åkpåsarna är gjorda för att kunna användas både i liggvagn och i sittvagn. När du köper åkpåse för den barnvagn som du har vet du med säkerhet att måtten kommer att stämma.

För vilken temperatur behövs åkpåse?

När temperaturen börjat ligga omkring 10 grader kan en tunn åkpåse vara på sin plats. En vinteråkpåse är bra att ha när temperaturen ligger omkring noll. För minusgrader ska du välja en åkpåse som är gjord för nordiskt klimat.

Vilken åkpåse är bäst?

Det finns flera märken och modeller som har utsetts som åkpåse bäst i test. För att hitta bästa åkpåsen ska du därför fundera lite på vad du är ute efter och sedan välja den modell som har rätt egenskaper. Det är också ett tips att se på recensioner för den modell som rekommenderas i åkpåse test.

Vad kostar en åkpåse?

Det finns varianter som inte kostar mer än 500-800 kronor. Men om du vill ha hög kvalitet kan det bli det dubbla. Dessutom kan du välja en åkpåse med tanke på andrahandsvärdet. Du kan sälja den som begagnad och få igen en del av pengarna som du lade på den som ny.

Kan en billig åkpåse ge gott om värme?

En billig åkpåse kan ge gott om värme. Däremot kan det vara så att den han en struktur som gör att den inte känns så smidig att använda. Billiga åkpåsar av lägre kvalitet kan också slitas ut snabbare.

Kan det bli för varmt i åkpåse?

Det kan bli för varmt om du klär barnet för varmt i påsen. Dessutom ska du tänka på att plocka av överdelen när ni går in i en butik. Om du stannar mer än en kvart i butiken kan det bli otroligt obehagligt för barnet som sitter inpackat i påsen.

Var kan jag köpa åkpåse?

Du kan köpa åkpåse direkt från de som tillverkar. Det bör finnas en påse som hör ihop med din vagn. Det går också bra att köpa åkpåse från babybutiker som har barnvagnar, bärselar och andra viktiga tillbehör för baby och barn.

Hur många åkpåsar behöver man?

De flesta klarar sig med en. Men om du är ute mycket med barnet och tycker att det är bekvämt med åkpåsen kanske du vill ha en åkpåse för vinter och en tunn åkpåse för höst och vår.

6 fakta om åkpåsar

Vi ska också ta en titt på några intressanta fakta om åkpåsar.

 1. Åkpåsar kan återkallas
  Det händer att åkpåsar återkallas för att de på något vis är farliga för barnet. Det kan bero på att de har kemikalier som till exempel DEHP i alltför höga halter. Ibland kan en usel konstruktion också bli en anledning till att man återkallar åkpåsar.

  Om du vill säkra dig om att köpa en åkpåse som inte är farlig och inte kan tänkas bli det på grund av nya upptäckter är det klokt att köpa kända märken. Åkpåsar som har varit bäst i test många år i rad lär inte återkallas. Det här är också en anledning till att köpa åkpåsar och andra babyprodukter som är godkända i Sverige.

 2. Begagnad åkpåse är en risk
  Du tar en risk om du köper en begagnad åkpåse. Det kan kännas lockande att köpa en begagnad åkpåse för några hundralappar. Särskilt om den är i gott skick och kommer från ett av de bästa märkena. Men tänk på att begagnat betyder att påsen har varit använd. Kanske är den tvättad på fel sätt och då sliten så att du inte får den kvalitet du förväntar dig av märket.

 3. Filtar glider lätt av
  Ibland kan man undra varför du ska använda åkpåse när det går lika bra att vira en filt omkring barnvagnen. Har du en stor fleecefilt är det ju bara att använda den för att skydda barnet. Det här kan i praktiken fungera. Kanske får du filten på plats med klämmor men när du ska ta loss den blir det meckigt.

  Dessutom kommer filten med största sannolikhet att glida av hela tiden. Då landar den på marken där den blir smutsig. När filten glider av vagnen fastnar den också i hjulen och det är minst sagt irriterande. Summan av kardemumman är att det är mycket bättre att satsa på en äkta åkpåse.

 4. Alla är inte vattentäta till 100%
  Räkna inte med 100% vattentätt när du köper en åkpåse. Även om den är gjord av ett material som avvisar vatten kan det komma in vatten i påsen då det regnar kraftigt utomhus. Sömmar och dragkedjor måste också vara gjorda för att inte fungera som vägar in i påsen för vatten och smuts.

 5. Barn sover bäst utomhus
  Ett intressant fakta som kan bli relevant när du köper åkpåse är att barn bevisligen sover bättre om de får sova utomhus på dagtid. Forskning har visat att barn som får dagsömn utomhus i kallt väder sover längre och bättre än de som får sina tupplurar på dagen inomhus. Tydligen är det så att barnen som får vila utomhus sover tre gånger längre än de som vilar inomhus!

  Nu förstår du hur viktigt det kan bli att ta med barnet ut i vagnen i åkpåsen när det blir dags för tupplur. Du får promenad och saker gjorda medan barnet laddar med helt rätt vitaminer för att sedan ge dig ostörd nattsömn natten lång!

 6. Åkpåsar av miljövänliga material
  Åkpåsar hänger med i utvecklingen och är i större utsträckning tillverkade av material som är bra för barn och för vår natur. Det är inte sällan så att du ser att påsen är gjord av återvunnet material. Företagen som tillverkar åkpåsar jobbar aktivt med att dra sina strån till stacken med miljövänliga lösningar.

Lämna en kommentar