Bästa babygym 2022 – Läs detta innan du letar vidare

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyshop
Det finns många skäl till varför man behöver skaffa ett babygym till det lilla underverket. Men vad är då ett babygym och vad är syftet och funktionen med ett gym till en bebis? Även ett litet spädbarn behöver uppmärksamhet och stimulans under hela sin vakna tid. Per definition är ett babygym en leksak som ska stimulera en baby till aktivitet. Ett riktigt bra babygym kan även vara ett kul sätt att hjälpa utvecklingen av en bebis sinnen och motorik. Jag kommer här att beskriva vad ett babygym är, vad det är bra för och vad som utmärker ett bästa babygym 2022.

 1. DONE BY DEER Activity Babygym powder
  DONE BY DEER Activity
 2. SKIP HOP Treetop Friends
  SKIP HOP Treetop Friends
 3. RÄTT START Babygym Mumin
  RÄTT START Babygym Mumin
 4. KIDS CONCEPT Babygym Set
  KIDS CONCEPT Babygym Set

Vad är ett babygym?

Ett babygym ska som sagt locka och stimulera din bebis till att aktivera sig. Det finns flera variationer och olika modeller av babygym för spädbarnets olika åldrar, från två till runt sex månaders ålder. Vanligaste modellen låter barnet ligga på rygg för att försöka nå de olika leksakerna som hänger ovanför. För att få barnet intresserat är leksakerna gjorda i olika material, har olika fina färger och kan ibland ge ifrån sig ljud. Leksakerna fångar ditt barns uppmärksamhet och motiverar barnet att nå dem med både armar och ben. En del babygym har roliga saker som speglar, ljus och ljud men de allra bästa babygym har även avancerade alternativ såsom vibrationer eller musik för att lugna ditt barn.

Bästa babygym

Vilken funktion har ett babygym?

De allra bästa babygym som finns att köpa idag är särskilt utformade för att både stimulera och underhålla din bebis. Barnets koncentrationsförmåga blir stimulerat men också nyfikenhet till att utforska. Ett babygym hjälper till att utveckla ditt spädbarns motoriska funktioner genom roliga och för barnet intressanta leksaker i fina färger, ibland även med ljud eller musik. Det finns ingen definitiv åldersgräns för ett babygym men man brukar rekommendera dessa aktivitetsmattor för barn mellan två till sex månader. I stort sett är syftet med ett babygym att stimulera  och inspirera ditt barn att gå vidare i sin utveckling. Framsteg kommer att visa sig på det förändrade sätt som barnet interagerar med minigymmet. Babygym för bebisar i ålder två till sex månader har framförallt som funktion att stimulera barnet till att greppa, motivera till kroppsrörelser samt bidra till den visuella utvecklingen

Fördelar med babygym

Det finns inga direkt negativa aspekter i egentlig mening när det kommer till babygym. Men de allra bästa babygym ger mer aktiviteter och fördelar än en aktivitetsmatta av lägre kvalitet. Din bebis kommer genom lek att utveckla och stimulera hörsel och syn genom ljud, ljus och färg. Babygym främjar ditt spädbarns psykomotoriska utveckling och genom rolig attraktion och lek kommer barnet att förstå vad dessa föremål eller leksaker är som svävar i luften. Givetvis får barnet också motivation till att utforska sin omvärld.

En annan fördel är att de bästa babygymmen kommer att utveckla ditt barns minne. Som förälder har du ett utmärkt tillfälle att hjälpa ditt barn i sin kognitiva utveckling. Här kan du gärna lära ditt barn namnet på de leksaker som svävar ovanför genom att locka barnet att titta på föremålet, kanske genom att peka på det, och namnge det. Ett babygym ger dig en unik möjlighet som förälder att kunna både leka med och interagera med din bebis, men dessutom har ditt barn timmar av nyttig och rolig underhållning på egen hand.

Att välja rätt babygym

Det finns en del viktiga saker som man bör tänka på innan man köper ett babygym. Först och viktigast är kvaliteten på produkten. Ett babygym måste vara hållbart och tillverkat av material av god kvalitet för att bland annat undvika eventuella allergiska reaktioner. Alla produkter du köper till din bebis bör självfallet vara av god kvalitet. Detta eftersom det vanligen garanterar att man inte använder några farliga eller skadliga kemikalier vid tillverkningen. Eftersom att man normalt sätt använder ett babygym under många timmar är det viktigt att babygymmet har både vadderad filt och vadderad båge. Detta försäkrar att din bebis kommer att ligga bekvämt och inte göra sig illa på bågen. De bästa babygymmen är i regel av rätt storlek eftersom ett gym ska vara tillräckligt stort så att din bebis kan snurra runt. Ett babygym som är för litet kommer alltså inte ge alla de fina fördelarna i ditt barns utveckling som ett större gym gör.

Viktiga egenskaper när man ska hitta bästa babygym

 • Kvalitet
 • Miljövänligt material
 • Storlek

Babygym och säkerhet

En viktig sak att tänka på är en säker och trygg placering av babygymmet i ditt hem. Det är oerhört viktigt att du aldrig placerar en aktivitetsmatta högt, exempelvis på ett bord. Se till att alltid placera ditt babygym på golvet, gärna på en vanlig mjuk golvmatta, så att ditt barn tryggt kan rulla och kravla runt utan att skada sig. Ett barn utvecklas väldigt fort och även om din bebis inte flyttar runt så mycket i början kommer han eller hon att göra det snart, var så säker.

Leksaker i ett babygym ska inte heller kunna utgöra en fara för ditt barn utan de ska vara väl fästa. Se till att det inte finns några små lösa delar som din bebis kan stoppa i munnen. Bebisar är väldigt nyfikna och utforskar nästan allt med sin mun så det gäller att ha större leksaker för att undvika kvävning.  Lämna aldrig din bebis ensam när han eller hon leker i babygymmet. Faktum är att man aldrig ska lämna sitt barn obevakat oavsett om någon ringer på dörren eller mobilen. Givetvis kan man övervaka sitt barn via en videokamera eller babymonitor men kom ihåg att olyckor händer väldigt snabbt och många gånger kan det röra som om bara några obevakade minuter.

Det kan vara lockande och kanske enkelt att låta din bebis spendera många timmar i babygymmet. Bättre är att begränsa antal timmar som din bebis befinner sig i gymmet för att dels undvika överstimulans men också för att det kan vara dags att göra något annat, som att exempelvis ta en promenad i friska luften.

Vilka är de bästa babygymmen 2022?

Det finns ingen åldersbegränsning för ett babygym så normalt kan man använda ett gym från det att barnet är en till två månader gammalt. Förutom att ett babygym ska vara roligt, intressant och stimulerande för bebisen ska barnet kunna ligga både bekvämt och säkert på aktivitetsmattan. Några av de viktigaste funktionerna med ett babygym är för barnet att kunna träna upp sin rörelseförmåga och koordination.

Här följer en recension av några babygym som hamnat högt bland recensionerna 2022. De har något olika egenskaper men alla håller mycket hög kvalitet och är säkra att använda.

SKIP HOP Treetop Friends Baby Gym

SKIP HOP Treetop Friends är ett babygym i topp som är designat av den svenska formgivaren Sandra Isaksson och är av oerhört hög kvalitet. Detta babygym har fått sin form och inspiration från naturen. Gymmet har en mjuk matta och över bebisen finns två bågar med många lekdjur. Leksakerna är tilltalande för spädbarn genom sina fina och färgglada färger.

Ett lekfullt babygym

Det finns tretton öglor på bågarna som man kan hänga leksaker i samt gör att man dessutom kan justera lekdjurens höjd på bågarna. Detta kommer du behöva när barnets förmågor blir bättre och du behöver anpassa babygymmet för dessa nya förmågor. Babygymmet är inte bara snyggt utan även ganska smart och uttänkt. På själva mattan finns blommor och ett stort träd som ger barnet flera olika saker att undersöka och utforska. När bebisen trycker på blommorna piper de och när man tar på löven prasslar dom, ljud som gör det både roligt och spännande för barnet

Fem leksaksfigurer till babygym

I babygymmet ingår en ergonomisk kudde. Detta gym kan användas från det att barnet är en månad gammalt och justeras i och med att barnet växer och utvecklas.

Fördelar med Treetop Friends Baby Gym
 • Många aktiviteter och olika tyger på mattan.
 • Mattan tål maskintvätt.
 • Flera färger
Unika egenskaper
 • Skip Hop är ett amerikanskt bästsäljande märke men själva designen är från en svensk formgivare.
 • Former och mönster är inspirerade från naturen.
 • Fem hängande multisensoriska leksaker att fästa på bågen.
 • I trädstammen finns en barnsäker spegel, blommor som piper och löv man kan vika.
 • En spegel med inbyggt ljud.
 • Spegeln kan man enkelt ta bort vid tvätt i maskin.
 • Bågarna har mönstrat linnetyg.
 • Lätt att montera på endast två minuter.
 • Ergonomisk kudde som stöd när bebisen ligger på magen.
 • En rund matta om är både stor och mjuk.
 • Rekommenderat från nyfödd bebis och uppåt.
 • Måtten är ungefär 91,25×48 cm.
 • Finns i färgerna rosa, blå, grön och grå.

Skip Hop Treetop Friends babygym har genomgått säkerhetstester och möter de säkerhetsstandarder som krävs av bland annat EN71, CPSIA och ASTM.

KIDS CONCEPT Babygym Set – Ett babygym i trä

Det svenska inredningsmärket Kid’s Concept har skapat ett babygym i trä. Själva babygymmet består av en ganska robust träram som man hänger fina och mjuka polyesterfigurer från. Dessa figurer kan tas av, flyttas runt samt även användas i barnvagnen för barnets underhållning. Lekmattan är quiltad och vadderad.

Babygym trä med tre hängande leksaksfigurer

Babygymmet består av en träram, Edvin babygym-leksaker och en lekmatta. Mattans mått är 80×80 cm och yttertyget är tillverkat av 43 procent bomull samt 57 procent linne. Vadderingen i mattan samt polyesterfigurerna består av 100 procent polyester.

Kids concept babygym av trä har ett mått på B19 cm och är tillverkat av plywood. Det här är ett babygym som kan användas från nyfödda och upp.

Mattan kan tvättas i tvättmaskin i 30 grader och polyesterfigurerna kan kan torkas av med en fuktig trasa.

Fördelar
 • Aktivitetsmatta som kan tvättas i maskin.
 • Snygg inredningsdetalj då det är ett babygym i trä
Minus
 • Ramen är inte vadderad

RÄTT START Babygym Mumin

Rätt Start Babygym Mumin är en spännande och mjuk plats för en bebis att upptäcka världen i.

Bästa babygym med Mumin

Det här är ett babygym som har flera pedagogiska leksaker för att stimulera känsel och hörsel. Gymmet har många funktioner och Muminfigurerna är löstagbara. Detta är ett väldigt mysigt och mjukt babygym för spädbarn.

Babygym Mumin har en mjuk matta med en stor Mumindocka som barnet kan utforska. Dockan är designad att stimulera bebisens fin- och grovmotorik genom ljud som prassel i fötter och händer. Svansen har en skallra och är ett elastiskt band som bebisen kan leka drag och släpp med. Gymmet har många olika material som barnet kan upptäcka och känna på för utveckling av motorik och känsel.

Ett babygym med leksaksfigurer för hela familjen

Leksaksfigurerna som hänger är inte bara roliga utan har även skallror för att leka med föräldern. Leksakerna går att ta bort och maskintvätta, däremot bör inte bågarna tvättas i maskin. Mattan har designats med många funktioner som uppmuntrar till lek i magläge eftersom detta är viktigt för bebisens utveckling. När din bebis tränar på mage stärks rygg, nacke och armar, en viktig motorisk träning för att lära sig krypa. Träna ofta och korta stunder.

Figuren Lilla My har en tuta som föräldrar kan leka tillsammans med sitt barn med. Båten på mattan är en flik som ger prasselljud. Fliken kan vikas upp och under den finns en spegel som barnet kan leka med. På mattan finns även en mjuk bitleksak som är tillverkad av naturgummi. Bitringen av naturgummi är givetvis löstagbar. Babygymmet har testats och godkänts enligt EN-71.

Mattan är tillverkad av mjuk polyester. Förutom en mjuk bitring finns många andra roliga aktiviteter för barnet att greppa och leka med.

Fördelar
 • Mattan kan maskintvättas i 40 grader men figurerna bör handtvättas
 • Bitring i naturgummi.
 • Mumin babygym har många aktiviteter.
Unika egenskaper
 • Mumindockan har prasslande händer och fötter.
 • Mumindockans svans är en skallra.
 • Fem hängande figurer med skallror.
 • Mattan har en båt som är upplyftbar, prasslar och som gömmer en spegel.
 • Mjuk matta som har flera olika texturer och material.
 • De hängande figurerna går att ta bort och tvätta.

DONE BY DEER Activity Babygym Powder

Done by Deer Activity Babygym Powder är tillverkat av det danska märket Done by Deer. Detta gym har en tjock och mysig filt med prickar som är quiltade. Det finns tretton platser på två bågar för att hänga upp leksaker. Djuren i babygymmet gör roliga ljud, elefanten Elphee skallrar och när man rör krokodilen Croco knastrar den. Ballongerna har bjällror. De fem hängande leksakerna går att ta loss och fästa i barnvagnen.

Done by deer. Babygym bäst i test

Babygymmet är 95 cm i diameter och 45 cm högt. Filten är tillverkad av 100 procent polyester och bågarna 50 procent polyester och 50 procent bomull.

Detta babygym passa från nyfödd och uppåt samt är CE-märkt.

Att tänka på vid köp av bästa babygym

Det finns som sagt en del att fundera på innan man köper ett babygym eftersom det är en lekplats som din bebis kommer att spendera mycket tid i. Lika viktig som en babysitter, barnbilstol och barnvagn är ett babygym. Redan från början behöver en bebis mycket stimulans och uppmärksamhet från sina föräldrar. Fördelen med att vara en modern pappa idag är att jag kan tillbringa lika mycket tid med min dotter som mamma kan. Som pappa kan jag nu vara med och skapa det där starka bandet med mitt barn från tidig ålder som tidigare var förbehållen mammor. Ett viktigt tips är att ta till vara på den tid som du har tillsammans med din bebis. Barn växer oerhört fort och det gäller att ta tillvara på barnets vakna tid. Ett babygym ger föräldrar möjligheten att på ett enkelt och roligt sätt att kunna vara med och hjälpa bebisen i sin utveckling samtidigt som barnet har fullt upp med att upptäcka sin närmaste omvärld.

Många föräldrar gör misstaget att köpa produkter till den nyfödda bebisen efter eget tycke och smak utan att titta på deras funktion. Ett spädbarn bryr sig inte om design utan det gäller att köpa ett babygym som du tror kommer att ge ditt barn den underhållning och den stimulans som han eller hon behöver för sin utveckling. Så titta lite extra på ett babygyms aktiviteter och utformning och välj inte ett gym bara för att det matchar mattan i vardagsrummet. En riktigt bara vägledning innan köp är att titta på recensioner för att få en uppfattning om vilket som är det bästa babygymmet 2022 för dig.

Vad tycker bebisar om?

Det bebisar tycker allra bäst om är närhet och uppmärksamhet från sina föräldrar. Men för att ytterligare ge stimulans i barnets utveckling behöver man lite hjälp. Bebisar är attraherade av klara färger och det är därför som de bästa babygym har just klara färger. Ett babygym är alltså specialdesignat för barns tycke och intresse. Det är inte alltid så att det babygym du köpt faller din bebis i smaken. Bara för att babygymmet du köpte faktiskt var perfekt med massor av aktiviteter och leksaker innebär det inte att ditt barn kommer att hålla med dig. Försök då att ta reda på vad som attraherar ditt barn, vilka färger eller leksaker som hon eller han tycker om. Lägg till dessa barnsäkra föremål eller leksaker i babygymmet och byt ut de hängande leksakerna mot nya som ditt barn uppskattar bättre. Prova dig fram och var flexibel. Kom ihåg att din bebis kommunicerar med dig genom att visa nyfikenhet, via känsel, via ljud som skratt och gråt och genom att sträcka sig efter roliga och intressanta saker. Bebisen kan många gånger behöva visas de olika aktiviteterna och lära sig att leka med dem för att uppskatta babygymmet.

Ett hopfällbart babygym?

Det finns många fördelar med ett babygym man kan plocka isär eller som är hopfällbart. Många föräldrar har kanske inte en stor bostad och då är det praktiskt att enkelt och snabbt kunna plocka undan babygymmet när det inte används. En annan stor fördel är att du kan ta babygymmet med dig när du åker på längre besök till exempelvis mor- eller farföräldrarna. Det kommer att göra besöket betydligt roligare och minnesvärt med en lycklig bebis lekande och jollrande i ett babygym. För längre besök räcker det inte alltid med barnvagn och babysitter.

Vad innebär överstimulering?

En bebis älskar uppmärksamhet från sina föräldrar och vi föräldrar vill hjälpa samt stimulera vårt barn att utvecklas och självfallet lära sig nya saker. För att åstadkomma just detta leker vi och talar med vårt barn men när en bebis får för mycket av det goda kan bebisen bli översvämmad av alla upplevelser. Överstimulans sker när barnet fått lite för mycket av aktiviteter, ljud, upplevelser och smaker som han eller hon inte längre kan hantera eller inte kan ta in mer. Enligt 1177 kan överstimulering vara en orsak till att barn skriker.

Överstimulering kan drabba både barn och föräldrar eftersom vi alla stimuleras av sinnen såsom smak, doft, känsel, hörsel och syn. Till skillnad från ett barn kan vi vuxna hantera överstimulering medan barn är betydligt mer känsliga. Det är därför viktigt att vi som föräldrar lär oss hur mycket yttre stimuli vårt barn klarar av åt gången.

Det finns mycket i vår vardagsmiljö som kan orsaka överstimulans hos ditt barn. Det kan handla om höga ljud från olika håll samtidigt, från exempelvis tv:n, tvättmaskinen och stereon, vilket skapar en för barnet oangenäm miljö. En bebis syn kan påverkas av möten med flera nya personer,  exponering av starkt ljus samt vistelse i trånga ytor eller på en plats med mycket rörelse. Starka dofter och starka smaker från mat kan orsaka överstimulering av barnets doft- och smaksinne.

Som förälder är det därför angeläget att du lär dig vad ditt barn reagerar på och vad som får din bebis glad och välmående.

Tecken på överstimulering

Tecken på överstimulering kan visa sig genom ändrad hudfärg som kan bli antingen rödare eller något blekare. Även kroppen kan få ändrat rörelsemönster såsom ryckningar eller små förändringar i andningsrytmen. Ett av de vanligaste beteendeförändringarna som kommer från överstimulering, och som man som förälder inte kan missa, är kraftig gråt eller plötslig humörsvängning. När din bebis börjar undvika ögonkontakt, gnugga ögonen, täcka öronen eller ansiktet behöver man som förälder vara extra uppmärksam. Det är tecken på att barnet börjar bli trött och irriterat samt försöker minska externa stimuli som till exempel ljud och starkt ljus.

För att undvika eller hantera överstimulans hos en bebis är det viktigt att låta barnet regelbundet få stimulansfria och lugna perioder som balans till stunderna med många och täta intryck. För att en bebis ska kunna utveckla en god självkänsla samt kunna hantera vår snabba värld behöver barnet dels lugn men också samspel med sina föräldrar.

En bebis behöver med andra ord stimulans och uppmärksamhet men i lagom mängd. Kom ihåg att världen blir begriplig för din bebis under de lugna och stimulansfria stunderna, det är då som barnet kan sortera sina intryck och förstå lite mer av världen.

Lämna en kommentar