Bästa babyvakt 2022 – Köp inte babymonitor utan att läsa detta!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Baby V, Kjell.com och Amazon.se
Bebisen har somnat och nu funderar pappa på allt som skulle kunna göras. Det finns bara ett litet krux. Det som ska göras är på platser där det blir svårt att höra bebis… Lösningen stavas babymonitor! Med en babyvakt ser och hör du din bebis trots att ni inte är i samma rum. Se bara till att du väljer en modell som har de funktioner du har störst behov av.

 1. Babyvakt med kamera bäst i test
  Netgear Arlo Baby
 2. Babyvakt Philips Avent
  Philips Avent SCD506
 3. babyvakt med kamera
  Motorola MBP855
 4. CAPidi babylarm
  CAPidi Babylarm

Varför ska du använda en babyvakt?

Moderna babyvakter har en massa intressanta funktioner men den främsta är alltid att du kan ha koll på vad som händer med ditt barn. Det sover när du smyger ut ur rummet men ganska snart kan detta förändras. Med en babyvakt med kamera kan du se om barnet håller på att vakna och om du behöver komma till det.

Den bästa babyvakten har:

 • Kamera som är rörlig och zoom-in så att du ser ordentligt.
 • Ljud så att du hör bebisen och så att du kan säga något via monitorn.
 • Musik så att du kan lugna barnet med babymusik innan du kommer.
 • Batterier som räcker länge!
 • Räckvidd som klarar hela ditt hem.
 • Enkel användning så att morfar klarar monitorn på egen hand.

Det kan vara klokt att välja en av de bästa babyvakterna 2022 men tänk på att det viktigaste är att du får funktioner som du verkligen behöver. Om du klarar dig bra med en enklare variant som enbart har ljud kanske det räcker. Då kan det också bli en billigare babyvakt. Sedan kan det ju vara så att babymonitor från tidigare år fortsatt är minst lika bra.

Se dock till att lära dig mer om den bästa babyvakten och vilka egenskaper den har. Med mer kunskap kanske du inser att du ändå vill ha en babyvakt med kamera såväl som möjlighet att koppla till en tv-skärm för bättre insyn till ditt barn.

Vad kan babyvakter göra?

Innan vi ser lite närmre på några av de bästa babyvakterna kan det vara intressant att se vad som är möjligt med den här typen av teknik. Du bör veta vad du kan förvänta dig av en modern babymonitor.

Möjliga egenskaper:

 • Bild både på dagtid och i mörker.
 • Läsa av barnets andning utan elektroder på barnets kropp.
 • Ljud så att du hör om barnet gråter.
 • Wifi så att du kan se och höra barnet via din mobil.
 • Möjlighet att rikta kameran för att se bättre.
 • Möjlighet att kontrollera temperatur och luftfuktighet.
 • Varningar när batterier är på väg att ta slut.

Philips Avent SCD506 – För bästa ljudet!

Philips är ett märke som är känt för riktigt bra babyprodukter och deras babymonitor Philips Avent leder ligan av babyvakter år 2022! Här har du en ganska enkel modell som ändå har finesser som tar dig långt när du inte kan befinna dig i samma rum som bebisen.

Bäst i test babyvakt, Philips Avent SCD506

Ett stort plus med den här modellen som är en förbättrad variant av en tidigare variant av Philips babyvakt är att den är så enkel att använda. När mormor kommer för att passa behöver du inte sitta och förklara alla knapparna. Det kan hon klura ut själv!

Det finns både nattlampa och vaggvisor. Även om många inte tycker att det här behövs kan det visa sig att dessa effekter faktiskt gör skillnad. Om du tycker att det räcker med ljud för att hålla kontakten med bebisen i det andra rummet är det här ett mycket bra val!

Plus

God räckvidd

Enkel användning

Prisvärd

Minus

Föräldrarenhetens batterier bränns snabbt

Ingen kamera

Unika egenskaper

 • Ljud
 • Nattlampa
 • Vaggvisor
 • Digital
 • Kan laddas
 • Ljus-larm
 • Tvåvägskommunikation

Netgear Arlo Baby – Bästa babyvakt med kamera!

Arlo Baby är en babyvakt med kamera. Kameran gör det möjligt att se vad bebisen pysslar med i sängen. Om den sover sött eller leker med leksaker kan du fortsätta med det du gör i ett annat rum i lugn och ro.

Bästa babyvaken från Arlo Baby.

Det finns flera plus med denna modell och du kanske kommer att få mer eller mindre användning av funktionerna beroende på barnets ålder och årstid. Du kan till exempel hålla koll på luftfuktighet. Det är mycket bra under hostiga perioder då du använder luftfuktare för att hjälpa barnets andning. 

Det finns en rörelsesensor som varnar dig och dessutom kan du höra vad som händer i rummet där barnet är. Det går att prata via föräldrarenheten för att lugna barnet när du är på väg. Dessutom kan du använda dig av vaggvisor och ljus i olika färger för att skapa en mysig stämning i rummet där barnet sover.

Plus

Smarta funktioner

Med bild och ljud

Fungerar med smartphone

Minus

Lite plastig design

Unika egenskaper

 • Med kamera
 • Ser i mörker
 • Wifi
 • Tvåvägsljud
 • Vaggvisor
 • Luftsensor
 • Nattlampa med färger
 • Rörelselarm

Motorola MBP855 Connect – Bästa babyvakt tekniken vad gäller bild!

Babyvakt med kamera från Motorola

Motorola MBP866 är en babymonitor som är ett bra val för dig som är ute efter riktigt hög bildkvalitet. Den är känd för att ge dig en bild där du kan se barnets bröstkorg höjas och sänkas med varje andning. Det kan kännas riktigt tryggt.

Ljuddelen av monitorn är också mycket bra. Med ljudet kommer det ljussignaler som visar hur högt barnet gråter. Systemet är väl utvecklat och fungerar med batteri eller sladd. I och med att barnets enhet bara håller i tre timmar efter laddning kan det vara klokt att välja sladd för strömtillförsel.

Du kan inte byta batterierna själv. Detta ska göras via Motorola. För dig som använder babymonitor någon timme här och där och inte behöver den hela kvällen lång är det här ett val som kan fungera alldeles utmärkt.

Plus

Mycket bra bild

Bra ljudsystem

Lätt användning

Minus

5 timmar batteritid för föräldrarenhet

Unika egenskaper

 • Babyvakt med kamera
 • Tvåvägskommunikation
 • Ljus-larm
 • Vaggvisor
 • Räckviddsvarning

CAPidi Babylarm – Mycket bra ljudbabyvakt

Ett riktigt bra babyalarm är CAPidi som fungerar med ljud. Du får två enheter. En för barnets rum och en som du tar med dig. Båda har clip som gör det enkelt att fästa larmet till exempel på barnets säng eller i din byxa.

CAPiDi babyvakt med ljud

Du kan ladda varje enhet med en USB-kabel och det här fungerar på ett smidigt sätt. Det allra bästa med denna babyvakt är att den har en så god räckvidd. Den fungerar till och med bra i hus med tjocka stenväggar.

Konstruktionen är pålitligt och du ser med grönt och rött ljus om föräldrarenheten är kopplad till barnets enhet. Det här är ett bra val om du tycker att det viktigaste är att höra barnet och inte känner att du behöver fler funktioner än så.

Plus

Enkel användning

God räckvidd

God funktion

Minus

Ingen tvåvägskommunikation

Ingen musik

Kostar lite mer

Unika egenskaper

 • Ljudbabyvakt
 • Vibratorlarm
 • Ljus-larm
 • Räckviddsvarning
 • USB-kabel

15 frågor och svar om babyvakter

Låt oss ta en titt på några vanliga frågor om babyvakter samt svaren som kan göra det lättare för dig att hitta rätt modell för ert hem.

När kan man börja använda babyvakt?

Från första dagen. Rekommendationen är för barn under 6 månader då det kan vara extra viktigt att hålla ett vaksamt öga och öra på det sovande barnet. Äldre barn kan behöva lite mer än en monitor för att förbli säkra ensamma i ett rum!

Vad kostar en babymonitor?

Du får räkna med att betala åtminstone en tusenlapp för en bra modell. Det går att hitta billiga babyvakter som är bra men de är ofta avskalade. Det viktigaste är att få värde för pengarna. Betala för det som du vill ha och välj en babyvakt som har fått riktigt goda recensioner.

Behövs det mer än babyvakt med ljud?

Det beror på dig. Ljud är ofta alldeles tillräckligt för att du ska få reda på att ditt barn har vaknat eller behöver dig. Under de första 6 månaderna rekommenderas det att ha en sovande bebis i sin närhet. Då detta inte är möjligt kan en babyvakt med kamera vara bra. Den gör det möjligt att se om barnet andas.

Var ska en babyvakt stå?

Den ska stå på en säker plats där barn inte kommer åt. Samtidigt måste du hålla koll på hur långt från barnet babymonitorn kan stå och ändå fungera. I vissa fall kan det vara bäst att fästa babyvakten vid barnets säng.

Kan jag se bilden på barnet på TV?

Ja, det finns modeller som gör det möjligt att visa monitorns bild på en tv-skärm. Kanske den du har i vardagsrummet, kanske den du har i köket, eller varför inte båda samtidigt?

Hur ofta måste jag ladda en babyvakt?

Det beror på modell. Vissa kräver laddning varannan timme. Andra kan klara en hel natt utan att du måste ladda.

Kan jag gå till grannarna med babymonitor?

Om ni bor vägg i vägg kan det fungera. Tipset är dock att inte lämna ett barn som behöver babyvakt ensamt i hemmet. Tanken med babyvakter är snarare att du ska ha kontakt med barnet då du befinner dig i andra rum eller på annan våning. Inte när du är hos grannar.

Fungerar babymonitor på hotell?

Babyvakter fungerar överallt. Men du bör inte lämna en bebis ensam på ett hotellrum med en babymonitor!

Vilken babyvakt är bäst?

Ta en titt på senare babyvakt test för att komma fram till detta. Läs också noga om hur babymonitorn fungerar och vilka egenskaper den har. Om den ger dig det stöd som du behöver är det den bästa babyvakt du kan köpa!

Går det att lita på en babymonitor?

Det går att lita på den då den fungerar som den ska. Men lyssna på din instinkt. Den är ofta skarpare än världens alla babymonitors. Om du känner att du behöver gå och se till ditt barn trots att det inte kommer några varnande ljud från babyvakten ska du givetvis göra det!

Fungerar vaggvisor på babyvakter?

Ja, det är vanligt att babyvakter har flera vaggvisor att spela upp för barnet som börjar gråta. Dessa kan också användas när barnet ska somna. Vaggvisor via monitorn och ljuseffekter kan fungera mycket lugnande och vara en hjälp då det blir dags för en tupplur mitt på dagen.

Hur sopsorteras babyvakt?

Den ska sorteras som återbruksföremål. Du kan lämna på återvinningscentral eller på grovsopshämtning.

Är babymonitorn farlig för mitt barn?

Det finns lite olika åsikter om den strålning som babymonitorn ger upphov till. Men hittills finns det inga bevis för att den skulle vara farlig för ditt barn. Särskilt då du inte använder babyvakten dygnet runt. Om du kan prata på din smartphone med barnet i famnen har du ingen anledning till att oroa dig för några timmar med babyvakt-monitor.

Kan en babymonitor hackas?

Om den fungerar med wifi är detta möjligt. Nu är detta inte särskilt vanligt och dessutom kan du förhindra att någon bryter sig in i din babymonitor genom att säkra ditt hems wifi.

Hur vet jag om min babyvakt har hackats?

Om du ser att den roterar av sig självt, blinkar konstigt och du dessutom hör konstiga ljud från monitorn är det dags att kontrollera om den eventuellt har blivit hackad.

13 fakta om hur babymonitorer fungerar och kan användas

Här är några intressanta fakta om babyvakter som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Digital eller analog babyvakt
  Idag kan du välja mellan analog och digital babyvakt. Den digitala tekniken blir dock allt vanligare. Analoga babyvakter är billigare och enklare än digitala. Om det finns annan trådlös utrustning omkring i huset är dock digitala babyvakter det bästa valet. De klarar sig genom all radiotrafik utan att det blir hack i sändningen!

 2. Ljudbabyvakter har bättre räckvidd
  Det här är ett fakta om babyvakter som stämmer för det mesta. En babyvakt med kamera kan också vara skarp vad gäller räckvidd men många gånger är det ljudbabyvakten som vinner. Det kan vara bra att tänka på när du väljer din modell för ett större hem.

 3. Olika typer av larm
  En babymonitor larmar föräldern om att barnet har vaknat eller att det rör på sig. Det vanligaste är ljud-alarmet men det finns fler typer. Du kan få vibrationer såväl som ljus som signalerar om att något händer med ditt barn. 

 4. Inte bara barnet i bild
  Ett roligt fakta om babyvakter är att det inte bara är barnet som syns med en babyvakt med kamera. Du kommer ju att se mer av rummet och kanske fönstret. Det finns roliga berättelser med föräldrar som till exempel sett att en fågel varje dag satt och såg in på barnet genom fönstret.

 5. Ungen klättrar ur sängen!
  När lär sig barnet att klättra ur en spjälsäng? Det är en fråga du får svar på tids nog när barnet utvecklas motoriskt. Men föräldrar med babyvakt har många gånger blivit förvånade då de såg hur det lilla barnet som ännu inte går faktiskt är en baddare på att klättra i en spjälsäng. Ytterligare en anledning till att investera i en modell med kamera!

 6. Äldre barn ska inte leka med monitor
  Något som kan vara bra att veta är att syskon som inte är äldre än 3-4 år kan lära sig hur man stänger av en babymonitor. Det kan bli farligt. Det är viktigt att placera babyvakten på en plats där syskon inte kommer åt. Annars finns risken för att de stänger av utan att du vet om det.

 7. När du har barnvakt för din bebis
  Det finns faktiskt ett område där alltfler inser att det inte är så dumt med babymonitor och det är barnvaktssäkerhet. Förhoppningsvis har du en jättebra nanny som det går att lita på. Men när ni först lär känna varandra är det inte så dumt att ha en babymonitor med kamera som du kan nå via din smartphone för att ta en titt på vad som händer i därhemma eller i barnets rum när barnvakten är där.

 8. Koll på husdjur
  Då det finns hundar och katter i huset är du noga med att de inte tar hand om din baby åt dig. Men det här kan vara svårt att kontrollera. Om du glömmer dörren till barnets rum öppen är det skönt att genast se när Misse hoppar upp och börjar gosa med bebis.

 9. En app kan också vara en babyvakt
  Det är faktiskt möjligt att använda sig av en övervakningskamera och en app för mobilen som babymonitor. Du måste inte köpa ett färdigt system då du kan bygga ditt eget med sådant som du redan har hemma. Här får du förstås inte saker som mätning av temperatur men det kan du ju få via din termometer som också skickar information till en app.

 10. Strålningen
  I Sverige har det utförts stråltester av babyvakter av Strålsäkerhetsmyndigheten. Det är bra att komma ihåg att radiovågorna bara sänds ut från ljudvakter när vakten aktiveras av barnets röst. På grund av detta har svenska Strålsäkerhetsmyndigheten gjort den bedömningen att babyvakter inte är någon hälsorisk för barnet.

 11. Babyvakten kan engagera barnet
  Anledningen till att babymonitors också har vaggvisor och ljus i olika färg är att de kan stimulera små barn. Det här kan bli räddningen då det kanske tar en liten stund för dig att nå rummet där ett barn just har vaknat och gråter. När babyvakten börjar spela lugn musik kan det verka lugnande och det känns skönt både för barn och förälder.

 12. Möjligt med fler kameror
  När du väljer en babymonitor för fler barn, till exempel till tvillingar, kan det vara smart att välja en modell som fungerar med fler kameror. Då kan du se fler delar av rummet samtidigt.

 13. Batterierna får stor betydelse
  Det ser jättebra ut att det går att ladda batterierna men missa inte att se på batteritid. Om den bara räcker två timmar betyder ju det att du måste ladda igen direkt efter tuppluren eller kanske innan den är över. Batterikraft är verkligen viktigt och något som du alltid ska lära dig mer om när du ska köpa babyvakt.

Lämna en kommentar