Bästa gåstolen 2022 – Köp gåstol till baby!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyland och Babyshop
Undvik bordskanter och hårda golv med den bästa gåstolen 2022! Barn kan ha stor nytta av lära gå stol eftersom den gör det lite mjukare från start. Dessutom är det här en leksak som fortsatt kan användas långt efter att barnet går utan stöd. Läs vidare och se på de bästa gåstolarna som är säkra att använda.

Varför ska du använda gåstol?

Det är sant att gåstolar inte är ett måste. Barnet kommer att lära sig gå alldeles utmärkt utan detta hjälpmedel. Men en gåstol för baby kan vara en trygghet för dig. Om du tycker att det är obehagligt att barnet går in i kanter och ramlar rakt ner på stengolvet är det värt att se på gåstolar.

Goda anledningar till att använda gångstol är:

 • Stolen skyddar barnet från vassa kanter och hårda golv.
 • Stolen kan ha flera spännande funktioner och leksaker som stimulerar till mer lek.
 • Stolen kan fungera perfekt inomhus där det finns många låga bord och mattkanter att snubbla över.

Det är viktigt att förstå att det numera finns gott om studier som visar att gåstolar för barn inte tillför något viktigt i deras utveckling. Det är alltså inte på grund av motorisk utveckling eller snabbare förmåga att gå som du vill använda denna leksak.

Däremot är det uppenbart att gåstolen är något som ger barnet rolig lek. Det kan vi se från så många föräldrars rekommendationer. Du bör dock vara mycket noga med att köpa en säker stol som inte riskerar hämma eller skada ditt barns naturliga utveckling.

Det ska också sägas att det mycket väl kan vara så att du lärde dig gå med gåstol och att dina föräldrar gjorde det. Vissa traditioner känns viktiga att fortsätta med och det är också en anledning till att ge barnet gåstolen.

Bästa gåstolen 2022

För att komma fram till vilken som är den bästa gåstolen 2022 måste vi se på flera faktorer. Det handlar inte bara om att se på vad experter säger i gåstol test. Mycket viktigare är att ta reda på vad vanliga föräldrar som du själv har att säga om de bästa gåstolarna.

Dessutom vill vi inte rekommendera produkter som inte godkänns som 100% säkra i Sverige. Även om de har fått lysande betyg i andra länder. Med detta sagt ska vi nu se på säkra och bra alternativ för dig som vill ha en gåstol för din baby.

Ska du satsa på en lära gå stol bör den hålla hög kvalitet och vi råder dig att kika lite extra på stolen specifika egenskaper för att se att den verkligen passar dig och ditt barn.

Carena Nacka – Lära gå stol omtyckt av användare!

Vill du ha en säker och trygg gåstol är Carena Nacka ett bra val. Den här modellen kan ses som en av de bästa gåstolarna av vanliga användare som ger den höga betyg. Carenas lära gå stol är gjord för det lilla barnet som med tårna kan ta sig fram med den.

Gåstol bäst i test från Carena

Stolen är inte bara till för att barnet ska kunna skjuta sig framåt på ett säkert sätt. Den har ett aktivitetscentrum som är en panel med både ljus och ljud. Därmed kan stolen ses som ett form av lekcentrum för små barn som engageras fint av den.

Den här gåstolen är gjord för att inte kunna rulla utför trappor och den lever upp till de säkerhetskrav som ställs på gåstolar i Sverige. Användare av gåstolen bekräftar att barn inte ens kommer över vanliga trösklar med den!

Det här är en gåstol med hjul framtill som rör sig 360 grader och ger en smidig användning. Den rekommenderas av föräldrar!

Plus
Prisvärd
Säker
God underhållning

Minus
Går inte att stänga av ljud

Unika egenskaper

 • Från 6 månader
 • 3 olika lägen
 • Framhjul 360 grader
 • Bakhjul framåtställda
 • Lekpanel
 • Trappsäker
 • Max 12 kg belastning
 • 26 cm sitthöjd
 • 59 x 62 cm
 • Väger 5 kg

Bozz – En populär gåstol för baby!

Bozz gåstol är populär och det är också en anledning till ett minus med den här modellen. Den tar ofta slut i butikerna! Bozz gåstol har utrustats med en särskilt bekväm sits för det lilla barnet. Den har också ett roligt aktivitetscentrum där barnet kan leka med ljud och olika leksaker.

Lära gå stol från Bozz


Trappskyddet är väl utformat. Det har anti-glid effekt vilket ökar säkerheten vid trappor och på hala golv. Du kan justera rätt höjd för ditt barn på ett enkelt sätt. När du tycker att sitsen har blivit smutsig är det bara att plocka av den och tvätta på 40 grader i maskinen.

Lekstolen kan användas från 6 månader. Notera dock att den är gjord för 6-12 kg. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt barn inte är för lätt eller för tungt för denna gåstol. Den är godkänd enligt EN och CE och kan därmed ses vara ett tryggt val så länge som du följer användarinstruktionerna för den.

Plus
Säker och trygg
Mjuk sits
Bra pris

Minus
Ofta slutsåld

Unika egenskaper

 • Justerbar höjd
 • Från 6 månader
 • För upp till 12 kg
 • Trappskydd
 • Anti-glid
 • Aktivitetspanel
 • Godkänd enligt EN-standard
 • CE-godkänd
 • Ombonad sits

15 frågor och svar om gåstolar

Här är vanliga frågor om barnstolar som du bör titta på innan du köper en lära gå stol till ditt barn!

Hur länge ska vi använda gåstol?

Det är väldigt individuellt. Men barn tröttnar på gåstolar vid en viss ålder. Det är inte så vanligt att barn som springer omkring utan stöd fortsatt vill sitta i gåstolen. Däremot kan de tycka att det är kul med leksakerna på den och då kanske den får bli kvar ett tag till.

Är det viktigt med leksakspanel?

Det kan vara viktigt när du ska använda stolen för att låta barnet leka för sig självt i din närhet lite längre. Även om barn tycker att det är roligt att rulla sig fram blir det extra kul med stolen då den har mer än så att pyssla med.

Hur tidigt kan vi använda gåstolen?

Rekommendationen för godkända gåstolar är 6 månader. Det ska dock sägas att vissa barn kan vara redo för gåstolen senare och tvärtom. Var uppmärksam och se till att ditt barn sitter ordentligt och att det får gott om träning på att krypa och stå utan stödet från lära gå stolen.

Går det att sänka sätet?

Det ska vara möjligt. Det du bör ta en titt på är hur mycket du kan ändra säterhöjden. Flera steg kan vara en fördel för barn som växer snabbt.

Vilken gåstol är bäst?

Det är den säkra gåstolen som är lätt att använda. Den bör ha ett bekvämt säte och en lekpanel med sådant som barnet tycker om. Sedan kan det också vara roligt med en design som tilltalar både förälder och barn lite extra.

Är gåstolar farliga?

Om de inte är godkända och dessutom används på ett felaktigt sätt kan de absolut vara farliga för barnet. Lär dig mer om hur en gåstol ska användas och håll dig till de märken och modeller som är godkända i Sverige och som rekommenderas av experter och föräldrar.

Kan stolen lära barnet att gå?

Nej, lära gå stol kommer inte att lära ditt barn att gå, det är viktigt att förstå. Det här är en leksak som kan ge barnet en massa glädje och skydda det från vassa kanter och trappor. Men det är när det rör sig fritt utan gåstolen som den huvudsakliga gånginlärningen sker.

Tycker barn om gåstolar?

Barn älskar gåstolar och det är en god anledning till att köpa gåstol. Det här är helt enkelt en leksak som har så många effekter. 

Vad kostar en gåstol?

Det beror på modell och det kvalitet du väljer. Räkna med omkring tusenlappen och upp för god kvalitet.

Var kan jag köpa gåstol?

Gåstolar finns i butiker med babyprodukter. Du kan köpa online och det är att rekommendera. I butiker online får du ett större utbud och många gånger också attraktiva priser.

Kan vi använda gåstol utomhus?’

Det bör du inte göra då en gåstol ska ha ett slätt underlag för att fungera som tänkt. Den är inte gjord för gräs eller en altan med träplankor.

Kan barnet äta i gåstolen?

Det är klart att barnet kan äta något om det sitter i sin gåstol. Men det här är inte en mat-stol och det bör du komma ihåg. När det är dags för mat är det bättre att ta detta i den vanliga stolen som barnet äter i.

Vad säger forskning om gåstolar?

En stor del av forskningen talar mot gåstolar helt enkelt för att man menar att de inte främjar gångutvecklingen. Samtidigt fortsätter föräldrar att använda gåstolarna eftersom det är känt att de ändå fyller sitt syfte. Forskningen visar tydligt att gåstolar kan vara farliga och därför är det viktigt att du väljer en säker modell.

Går det med barnstol från 4 månader?

Det finns de som använder gåstol så tidigt som vid 4 månaders ålder. Det här beror på barnets utveckling och storlek.

Går barn med gåstol senare?

Det finns forskning som säger att det är så. Samtidigt är det många svenska föräldrar som berättar att deras barn började gå tidigare än genomsnittet och de använde sig av gåstol.

15 fakta om gåstolar

Låt oss kika lite på några spännande fakta om gåstolar som kan vara bra att känna till.

 1. Tänk på hur länge barnet är i stolen
  När du köper en gåstol kommer du att få riktlinjer för hur länge den ska användas. Det kan vara 30 minuter åt gången. En del menar att du inte ska använda den mer än 10 minuter per dag men det kan bli besvärligt för barn vill gärna vara längre än så i en gåstol. Det viktigaste är att du håller koll på tiden för att inte överdriva.

 2. Inte utan att du ser barnet
  Det är inte meningen att lämna ett barn ensamt i en gåstol. Det här kan vara mycket farligt. Det är viktigt att du finns tätt intill så att du vet vad som händer. Håll ögonkontakt med ditt barn i lära gå stolen!

 3. Stolen ska vara tillräckligt låg
  Det är viktigt att gåstolen är så pass låg att barnet kan placera båda fötterna stadigt på golvet. Om det bara är tårna som når ner till golvet gäller det att justera sätet. Om du inte kan få en lägre sitt-nivå är det bättre att vänta lite med att använda gåstolen.

 4. Barn tycker om upprätt läge
  Från omkring 6 månaders ålder gillar de flesta bebisar att befinna sig i upprätt läge. Dessutom tycker de om att vara i rörelse för att undersöka saker. På grund av detta älskar barn i denna ålder att använda gåstol.

 5. Gåstolen har en lång historia
  Gåstolen är verkligen inget nytt. I svensk bildkonst kan vi se många exempel på gåstolar från flera hundra år tillbaka. Under 1800-talet var det vanligt med gåstolar av trä med fyra fötter. Man hade inte alltid hjul då det gick bra att röra sig fram på en stol med medar eller runda fötter.

 6. Dockhus med gåstolar
  En annan indikation om gåstolens långa historia är äldre dockhus. När vi ser på antika dockhus med tillbehör är det inte ovanligt att det finns gåstolar till bebisdockorna. Det talar om att den här stolen har varit ett så pass vanligt förekommande föremål historiskt att det kommer med när vi avbildar vår verklighet med leksaker.

 7. Förbjudet i Kanada
  Även om gåstolen har en lång historia och många minns att de lärde sig gå med denna stol har den fått en hel del kritik under senare år. I Kanada har man till och med valt att förbjuda gåstol för baby då man menar att den är för farlig. 

  Brasilien förbjuder också gåstolarna av samma skäl som kanadensiska myndigheter. I Sverige är det fortsatt tillåtet att köpa godkända modeller. Det finns dock reservationer för hur gåstolarna ska användas och de kan vara viktiga att ta del av.

 8. Idag är gåstolarna av plast
  Nuförtiden görs gåstolar av olika plastmaterial med vissa inslag av metaller. Man använder också syntetiska tyger för sätet som är mjukt och lätt att göra rent.

 9. Olyckstalen gick ner under 1990-talet
  Det ska sägas att gåstolar har blivit mycket säkrare under senare år. År 1994 introducerades stationära gåstolar för bebisar. Det gjorde att antalet olyckor per år gick ner. År 1997 sjönk den siffran ännu mer då man tog fram säkerhetsriktlinjer för den här typen ab leksaker. Det finns en studie som visar att olyckor med gåstolar minskade med hela 76 procent mellan 1990 och 2001.

 10. Trapporna är en fälla
  Det är viktigt att poängtera att trappor är platser där det ofta sker olyckor med gåstolar. Det här kan du lösa genom att välja en modell som är trappsäker. Dessutom kan du ju se till att det finns en grind eller att barnet inte kommer att använda gåstolen nära trappen.

 11. EU-standard från 2005
  Den EU-standard som gäller sedan 2005 för gåstolar kräver att en gåstol måste stanna på det översta trappsteget om barnet försöker köra ner för en trappa med den. Intressant att notera är att uppföljningar har visat att många gåstolar inte lever upp till detta krav. Välj noga!

 12. Barnläkare rekommenderar inte
  Om du undrar om du ska använda en gåstol för att lära barnet att gå ska du veta att barnläkare inte rekommenderar detta. Däremot kan du ju se gåstolen som en leksak som ger en massa andra fördelar och som faktiskt är säker då den används på rätt sätt.

 13. Gåstol eller hoppgunga
  Det finns de som menar att det är mycket bättre att använda en hoppgunga än en gåstol vad gäller barnets säkerhet och motoriska utveckling. Men då bör du förstås se på hoppgungor som är portabla och som inte kräver att du befinner dig vid en viss dörrkarm för att kunna hålla uppsyn över barnets lek.

 14. Krypande rörelser är mycket viktiga
  Barnet behöver lära sig att krypa ordentligt. Det här är nämligen en viktig byggkloss för barnets fortsatta motoriska utveckling. Det får betydelse för en massa olika saker att barnet har haft många kryptimmar. Inte minst för överkroppens fysik. Med tanke på detta är det verkligen viktigt att du inte använder gåstolen istället för fri lek på golvet. Den bör fungera som ett komplement och inte istället för krypning!

 15. Vetenskap eller generationers användning?
  När vi ser på vetenskap och vad vanligt folk säger om gåstolar är det vitt skilda rekommendationer och uppfattningar. Personer som kommer från familjer som i flera generationer har lärt sina barn att gå på detta vis förstår inte varför vetenskapen talar emot gåstolens användande i detta syfte. 

  Detsamma kan sägas om alla de föräldrar som i svenska forum för familjer berättar att deras barn började krypa och gå tidigt då de använda gåstol. Om du funderar på vad som är rätt för dig och din familj kanske du bör börja med att låna en lära gå stol och testa.

  Det kan ju faktiskt vara så att ditt barn inte tycker att det är lika roligt som många andra barn gör och då finns det ingen anledning att fundera mer på denna sak. Oavsett vilket du väljer ska du veta att vetenskapen bygger på siffror som förvisso kan vara intressanta att ta del av. Dina föräldrar och deras föräldrar bygger sina uttal på erfarenhet och den kan många gånger få mycket större betydelse för vad du väljer att göra med dina barn.

Lämna en kommentar