Bästa hoppgungan 2022 – Köp den bästa hoppgungan!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyland och Babyshop
Små barn kan ha otroligt roligt i hoppgungor samtidigt som leken är mycket bra för deras utveckling. Här ska vi titta närmare på några hoppgungor för att hjälpa dig att hitta rätt modell till ditt barn. Köp den bästa hoppgungan med alla egenskaper som du tycker är viktiga och bra.

 1. Hoppgunga Carena Blidö
  Carena Blidö
 2. Hoppgunga Bozz
  Bozz Hoppgunga
 3. Hoppgunga Skip Hop
  Skip Hop Hoppgunga

Varför ska du använda en hoppgunga?

Om du vill ge ditt barn rolig och stimulerande lek är en hoppgunga ett bra val. Den kan användas inomhus precis där du är i en dörröppning eller mitt i rummet.

De främsta anledningarna till att använda hoppgunga är:

 • Hoppgungan kan träna barnets koordinationsförmåga
 • Hoppgungan ger motion även till ett litet barn
 • Barnets motorik stimuleras
 • Muskler stimuleras
 • Balanssinnet utvecklas

Om du väljer den bästa hoppgungan för ditt barn kan du se fram emot en leksak som också stärker ditt barn både fysiskt och psykiskt. Dessutom är det ju roligt att som förälder uppleva att barnet har det kul på ett nyttigt sätt.

Tänk alltid på säkerheten

Innan du ens börjar se på möjliga hoppgungor ska du vara medveten om att det här är en leksak som kan vara farlig om den inte används på rätt sätt. Du ska alltid vara noga med att välja en modell som du förstår dig på. Chansa inte på att det blir rätt.

Undersök också noga hur barnet ska sitta rätt i gungan. Det kan till exempel vara klokt att testa lite med händer och kanske en docka innan du sätter barnet i gungan. Se om det går att rycka ner gungan för hand och kolla att den är monterad i enlighet med anvisningarna.

Bästa hoppgungan 2022

För att hitta bästa hoppgungan för baby har vi valt att se på flera saker. Säkerheten kommer givetvis först men sedan är det också viktigt med detaljer som gör gungan extra rolig att använda. Hur många funktioner du får med din hoppgunga beror en hel del på den modell som du väljer. Enkelt är ibland bäst men visst kan det vara spännande med saker som ljus och ljud.

Här är de bästa hoppgungorna just nu. Ta en titt på egenskaper och plus och minus för att välja rätt gunga för ert hem.

Carena Blidö – En klassiker bland hoppgungor

Carena hoppgunga är ett säkert val. Det här är en klassiker som har varit med länge. Barnet kan börja använda denna hoppgunga från 4 månaders ålder. Gungan kan fungera bra till omkring ett år. Det här beror lite på barnets utveckling.

Bästa hoppgungan från Carena


Ett barn som står och går stadigt har vuxit ur den här typen av hoppgunga. Carena är ett perfekt val av hoppgunga för baby med sin mjuka och följsamma design. Delen som barnet sitter i är gjord av polyester. Det går att plocka av den här delen och tvätta i maskin.

Det här är en hoppgunga som får mycket höga betyg av dess användare. Framförallt är det många föräldrar som intygar att barnen älskar att sitta i hoppgungan. I början kan det vara lite krångligt att sätta i och ta ur barnet och det kan ses som ett minus. 

Annars finns det inte många minus att nämna och därmed kan vi säga att det rör sig om den bästa hoppgunga du kan hitta!

Plus
Prisvärd
Barnet älskar gungan
Går att tvätta

Minus
Lite knepigt att sätta i barnet

Unika egenskaper

 • Från 4-12 månader
 • Max 12 kg belastning
 • Baksida 37 cm hög
 • Framsida 29 cm hög
 • 30 cm bred
 • 3 cm djup
 • Väger 1,4 kg

Bozz – Bästa hoppgungan för enkel användning

Om du vill ha en hoppgunga för baby som är enkel att använda är Bozz ett märke du ska se närmre på. Här fungerar det utmärkt med isättning och uttagning av barnet eftersom det finns en dragkedja på baksidan.

Något som också gör det väldigt enkelt att använda hoppgungan är den karmsax den kommer med. Du kan lätt fästa i valfri dörröppning så länge karmen inte har plastlister. Det ger en fin flexibilitet och barnet kan sitta och hoppa i gungan alldeles bredvid dig då du pysslar med annat.

Svart hoppgunga baby Bozz


En sak att vara medveten om med den här gungan är att den är ganska begränsad vad gäller ålder på barnet. När bebis kan sitta är det i stort sett över med tiden i hoppgungan. Men samtidigt är den gjord för ung ålder. Om barnet håller huvudet stadigt går det att sätta i gungan vid 4 månaders ålder.

Plus
Lätt att använda
Lågt pris
Passar alla dörrkarmar

Minus
Bara för upp till 6 månader

Unika egenskaper

 • Från 4 till 6 månader
 • Klarar 12 kg
 • För alla dörrkarmar
 • Ej för dörröppning med plastlist
 • Dragkedja på baksidan
 • Med karmsax

Skip Hop – Bästa premium modellen

Om du vill investera lite mer i babygungan ska du kika närmre på Skip Hop. Gungan har lite mer än en mysig sits. Den kommer med ljus och musik som kan ge barnet ännu mer lek!

Hoppgunga bäst i test från Skip Hop


Här har vi en form av fitbit för din baby. Gungan räknar nämligen hopp. När babyn når 100 hopp blir det applåder. Det här är en rolig effekt. Barnet kan snurra runt 360 grader och bjuds på en massa fina aktiviteter.

Ljus och ljud stimulerar och det finns leksaker att bita och pillra på. Det går att använda Skip Hop hoppgunga från 4 månader. Den behöver inte hängas upp vilket är ett stort plus. Det är bara att placera den där du vill vara!

Det enda egentliga minus vi kan se med den här gungan är priset. Den kostar några gånger mer än en enklare Carena. Men det kan det förstås vara värt och det särskilt om du vill ha något som du kan använda dagligen i olika rum utan att behöva tänka på saker som dörrkarmar som passar.

Plus
Måste inte hängas upp
Säker design
Massa aktiviteter

Minus
Dyr

Unika egenskaper

 • Från 4 månader
 • 20 aktiviteter
 • Justerbar höjd
 • 88 x 85 x 73 cm
 • Sitt-del roterar 360 grader
 • Räknar hopp

15 frågor och svar om blöjor

Låt oss ta en titt på några vanliga frågor om hoppgungor. Svaren kan hjälpa dig att hitta bästa hoppgungan till ditt barn.

Hur högt ska en hoppgunga sitta?

En riktlinje är att barnets fötter ska ta i golvet med lätt böjda ben. Testa dig fram för att se vad som fungerar. Om barnet står på tå bör det fungera bra men många tycker att det blir bättre om barnet kommer lite närmre golvet.

Hur länge kan man använda hoppgunga?

Det går bra att använda en hoppgunga tills barnet går och står stadigt. Vanligaste perioden för denna leksak är mellan 4 och 8 månader. En del använder dock hoppgungan hela vägen upp till ett år om barnet fortfarande har kul i den.

När kan vi börja med hoppgungan?

Det beror på modell. En del är gjorda för att fungera fint för barn som kan hålla upp huvudet på ett stadigt sätt. Andra passar bättre för barn som redan kan sitta. Läs instruktionerna för den hoppgunga som du köper för att inte börja för tidigt!

Hur fäster man en hoppgunga?

Det beror på modell. Det är ganska vanligt med klämsax som du fäster i en dörrkarm utan att skada den. Dessutom finns det hoppgungor med egna stativ som du ställer på golvet.

Hur många kilo klarar en hoppgunga?

Det vanligaste är att den är gjord för upp till 12 kg. Men läs hoppgunga test av de som köpt den. Ibland kan det vara så att barnet faktiskt inte har så stor behållning av gungan om det väger närmre 10 trots att den ska vara gjord för två kilo till.

Vilken hoppgunga är bäst?

Det är en smaksak. Carena är ett säkert och klassiskt märke med lång erfarenhet av att tillverka hoppgungor. Skip Hop är en lyxig hoppgunga som ger så mycket mer än gung och balans.

För vilken ålder är hoppgungan?

Hoppgungor gör för åldrar från 4 månader och upp. En del är bara till för upp till 6 månader. Det betyder i praktiken att det finns hoppgungor som bara är gjorda för 2 månaders användning. Viktigt att tänka på då du ser på pris!

Var finns det en billig hoppgunga?

Du kan välja en enklare modell för att få ett billigare hoppgunga pris. Dessutom kan du se på begagnade hoppgungor. Det kanske till och med är möjligt att få en hoppgunga gratis via annonser eller någon du känner.

Kan en hoppgunga vara farlig?

Ja, om du inte använder den på rätt sätt kan det bli farligt för barnet. Du ska också vara noga med att vara alldeles intill ditt barn när det sitter i gungan. Du måste vara vaksam så att du inte missar att barnet kanske behöver din hjälp.

Tycker små barn om hoppgungor?

För det mesta gör de det. Hoppgungan ger en underbar frihetskänsla och rörelser som får barnet att skratta och bubbla.

Går det att ta med en hoppgunga?

Det ska gå alldeles utmärkt. Använd den när du är och hälsar på vänner och familj. Fråga först förstås så att alla är med på att du fäster babygunga i dörrkarmen! Hoppgungor som inte hängs upp kan vara lite svårare att ta med för att de tar större plats.

Vad kostar en hoppgunga?

Priserna kan gå från några hundralappar upp till omkring 2000 kronor. Hur mycket du bör lägga på en hoppgunga beror på hur du kommer att använda den. Det kostar mer med fler effekter men då dessa finns kan barnet får ut mer av denna smarta leksak.

Hoppgunga eller gåstol, vad är bäst?

Det ena utesluter inte det andra. Dessutom är det viktigt att förstå att hoppgunga och gångstol är olika saker. Om vi ska se på forskning tycks den tala för hoppgungan hellre än gåstolen. Detta för att hoppgungan är positiv för det vestibulära systemet.

Kan barnet somna i hoppgungan?

Det är inte särskilt troligt. Den är gjord för lek och ger inte det stöd som barnet behöver för att somna och fortsätta sova lugnt.

Går det att tvätta en hoppgunga?

Det ska gå bra om den är gjord av tyg som kan tvättas i maskin. Det finns modeller där du får plocka av tyg och modeller där det går att lägga hela gungan som den är i en tvättmaskin och tvätta på lågt gradantal.

15 fakta om hoppgungor och babygungor

Här är några intressanta fakta om hoppgungor som kan vara bra att känna till när du vill köpa hoppgunga.

 1. Svenska läkare rekommenderar
  Det pratas ju mycket om att hoppgungan är så pass bra för barnets motorik och det stöds faktiskt av svenska läkare. De rekommenderar hoppgungan hellre än gåstol.

 2. Kom till Sverige på 1960-talet
  Hoppgungan kom till Sverige på 1960-talet och företaget Carena har varit med sedan dess. Men hoppgungan som lanserades då är inte samma som du får idag. Det har hänt mycket med design. Den har blivit säkrare och mycket bekvämare både för barn och förälder.

 3. Över 200 år på nacken
  Hoppgungan är ingen nymodighet. Redan på 1800-talet användes en form av gunga som lät det lilla barnet hoppa upp och ner på golvet. Den första patenterade hoppgungan hette Baby-jumper and swing. Den skapades av en M.M. Raymond år 1883. Några år senare, 1888, kom ett nytt patent på babygunga av M.P. Jones. 

 4. Den elektriska babygungan uppfanns av en uppfinnare
  Vad gör en uppfinnare när han måste passa sitt lilla barn och inte får fria händer till sina projekt? Han uppfinner en elektrisk babygunga förstås! Harold Kosoff var mannen som skapade en ny modell av hoppgunga som fungerade med batterier och gungade barnet vidare. Han tog fram gungan för att hans son skulle ha något att göra då han var upptagen med att uppfinna.

 5. Ett barn introducerade sido-gung-effekten
  Det var en femåring som uppfann gungan som kunde gunga åt sidan. Barnets far blev väldigt inspirerad och tog patent. Idag kan du hitta babygungor som kan gunga i sidled vilket många små barn tycker om.

 6. Standard är sittplats av tyg
  Standardhoppgungan är gjord av tyg. Den har ett mjukt säte som hänger från en ställning, i krokar eller med klämsax i dörrkarmen. 

 7. Gungor för resan
  Det finns hoppgungor som är särskilt bra när du ska ut och resa med det lilla barnet. De är enkla att packa och har en mekanism som gör det lätt att hitta en plats att hänga gungan på. Perfekt när du vill hålla barnet lugnt och vid gott humör när du hälsar på föräldrar eller vill ha en lugn semester.

 8. Se upp för skarpa kanter
  Det borde vara självklart att en hoppgunga ska vara mjuk. Men det finns faktiskt modeller med remmar och kanter som är alltför skarpa för det lilla barnets händer och fingrar. Ta alltid en titt på vad barnet kommer i kontakt med och om det är mjuka delar som det inte kan göra sig illa på.

 9. Missa inte vikten!
  Att säga att en hoppgunga är från 4 månader och upp till 12 månader är enkelt nog. Men som du känner till är barn absolut inte enhetliga i sina storlekar. Ett långt barn behöver en gunga som går att justera på rätt sätt. Ett barn som väger mer kanske inte kommer att passa i en gunga som bara klarar några kilos vikt.

 10. Köp inte förbjuden hoppgunga
  Hoppgungor kan återkallas och det finns modeller som får KO att vilja förbjuda den här leksaken. När du ska köpa hoppgunga ska du vara mycket noga med att välja en godkänd modell som inte har återkallats av tillverkaren.

 11. Roligt framför en spegel
  Missa inte att ett litet barn kan ha väldigt kul i sin hoppgunga framför en spegel. När bebisen ser sig själv hoppa upp och ner kan det bidra till en massa skratt. Det blir en perfekt stund för att filma och ta bilder av barnet i denna ålder.

 12. Barn börjar prata
  När du tar en titt på videos online på barn som sitter i hoppgunga är det ganska vanligt att de börjar prata i den. Det är något med upplevelsen och rörelsen som får det lilla barnet att börja göra ljud. Det kan börja som skratt och blir sedan ljud som låter som ord. Det kan alltså vara så att leken i hoppgungan även stimulerar barnets tal på ett positivt sätt.

 13. Låt barnet hoppa utomhus
  Välj en hoppgunga som går att använda utomhus för att kombinera leken med frisk luft och sol. Det finns gott om modeller som är gjorda för att fästa utomhus på olika sätt. 

 14. När barnet går behövs inte hoppgungan
  Vanlig gång är bättre för barnet som behöver öva balans. Det är på grund av detta som hoppgungan inte rekommenderas till barn som redan kan stå och som börjar ta sina första steg. I det här skedet är det mycket bättre att de får jobba med motorisk och balans utan gungan som håller upp kroppen.

 15. Barn ska inte träna för mycket
  Vi vuxna känner när det är färdig tränat och om någon försöker tvinga på oss ett varv till på slingan säger vi ifrån. Små barn kan inte säga till på samma sätt. Ett barn som får hoppa för länge i gungan kan bli väldigt trött av detta och det kan verka påfrestande på ryggen.

Lämna en kommentar