Bästa andningslarmet 2022 – Trygg sömn med andningslarm!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyland
Du tassar försiktigt in för att se om den lilla guldklimpen andas. Du måste kika lite närmre och så har hon vaknat igen! Med ett andningslarm slipper du oroa dig. Du kan låta bebisen sova vidare samtidigt som du känner dig trygg. Välj bästa andningslarmet som har egenskaperna du är ute efter.

  1. Bästa andningslarm från Snuza Hero
    Snuza Hero MD
  2. Andningslarm baby
    Snuza Pico

Varför ska du använda ett andningslarm? 

Den främsta anledningen till att använda ett andningslarm för baby är att du kan uppleva trygghet med detta. När det första barnet kommer finns oron där för att det ska sluta andas i sömnen och dö av plötslig spädbarnsdöd. Då är det skönt att ha ett larm som talar om att något inte är som det ska.

När andra barnet kommer kanske ni också vill ha ett andningslarm men de flesta känner inte samma stress med det andra och tredje barnet. Andningsuppehåll hos barn är vanligt och inget att känna skräck för. Men det är klart att du ändå kan vilja veta vad som händer. Välj det bästa andningslarmet för att själv kunna slappna av och få sova lite mer på natten!

Fördelar med andningslarm:

  • Du får lugn och ro
  • Bebisen kan sova i ett eget rum
  • Du blir uppmärksam om avvikelser i andningen

Tänk också på att du kan väcka barnet som sover så lätt när du kommer för att se om det andas. Det här kan faktiskt vara mycket störande både för dig och för bebisen. Mycket bättre att hålla det hela lugn och rofyllt och låta alarmet larma om det finns anledning till det.

Bästa andningslarmet 2022 är Snuza Hero Md

Det finns flera bra andningslarm att köpa till det nyfödda barnet. Men om vi bara får välja ett blir det Snuza Hero Md. Det här är ett andningslarm som uppskattas av experter såväl som vanliga användare.

Andningslarm bäst i test från Snuza

Snuza Hero fungerar med modern teknik som du kan lita på. Larmet är gjort för att vara enkelt att använda. Du fäster det i bebins blöja och när det är påslaget kommer det att övervaka barnets rörelser. Det märker om barnet inte rör på sig eller om rörelserna är oregelbundna på ett sätt som skulle kunna indikera att det har slutat andas.

Förutom att larmet övervakar andningsrörelser larmar det om barnet ändrar kroppsposition på ett onaturligt sätt. Till exempel med ett fall. Det är ju inte så troligt när det ligger i sin säng men är ändå ytterligare ett lager av säkerhet att notera.

Efter 15 sekunder utan rörelse vibrerar larmet. Efter 20 sekunder kommer det att larma med ljud. Det hela fungerar med batteri och du behöver inga sladdar eller eluttag. Larmet kommer inte att skicka ljud och det betyder att det inte sänder ut någon radiofrekvens så det är utan strålning.

Plus
Enkel användning
Prisvärt

Minus
Måste sitta rätt

Unika egenskaper

  • Fäst på bebins blöja
  • Vibration efter 15 sekunder
  • Larm efter 20 sekunder utan rörelse
  • Med batterier
  • Går att använda med elektronisk babyvakt

Snuza Pico för trådlös övervakning

Snuza är ett företag som ligger bakom flera andningslarm. Pico är en modell som också är mycket populär och är nämnd ofta i olika inlägg om andningslarm. Här kommer övervakningen att ske via en smartphone eller surfplatta. Larmet har vibration och det håller koll på flera saker.

Andningslarm Snuza Pico

Det här larmet är populärt för att det mäter andning, sömn och temperatur. När barnet blir äldre kan du fortsätta använda larmet för att hålla koll på hur sömnen fungerar. Larmet har det som kallas för Sleep Analytics som ger dig mer information om barnets sömnmönster och det är spännande.

Du fäster Snuza Pico på blöjan och sedan kommer barnets rörelser att registreras. Det betyder att du kan känna dig lugn och trygg även om du låter barnet sova ensamt i ett rum du inte befinner dig i.

Det ska sägas att fördelen med Bluetooth och möjligheten att använda smartphone och app också kan ses som ett minus. Det här betyder ju att larmet avger en frekvens vilket du kanske inte vill ha nära ditt nyfödda barn.

Plus
Fungerar med telefon
Mäter mer än andning
Kan användas för sömnanalys

Minus
Skickar ut frekvens med Bluetooth

Unika egenskaper

  • Koppla till smartphone
  • Trådlös övervakning
  • Läser av andning
  • Kan läsa av sömn
  • Läser av temperatur
  • Vibration efter 15 sekunder
  • Ljudlarm efter 20 sekunder

Snuza Go – Andningslarm uppskattat av användare

Ibland måste vi blicka lite utanför Sveriges gränser för att ta reda på mer om en produkt. Det har vi gjort för att se vad Snuza Go går för. Snuza Go är ett andningslarm som har fått höga betyg av användare internationellt sett. Så pass att larmet har utsetts till Amazon Choice.

Andningslarm Snuza Go!

Larmet har en lätt vikt och du fäster det enkelt på barnets blöja. Du väljer om larmet ska gå igång efter 15, 18 eller 20 sekunder utan rörelse. Flexibilitet till ett lågt pris är verkligen uppskattat.

Det går att säga att det här i stort sett är samma sak som Snuza Hero men utan vibrationerna. Du får alltså hög kvalitet och mycket enkel användning fast till ett mycket lägre pris. Bra för dig som vill ha ett billigt andningslarm som det går att lita på.

Plus
Flexibelt
Billigt andningslarm
Höga betyg

Minus
Inte med video
Ingen vibration

Unika egenskaper

  • Fästs i barnets blöja
  • Med batteri
  • BPA-, latex- och blyfritt
  • 15, 18 eller 20 sekunder till larm
  • Lätt vikt

15 frågor och svar om andningslarm

Låt oss ta en titt på några mycket vanliga frågor om andningslarm som kan vara bra att ha svaren på innan du väljer den modell som du kommer att använda under kommande månader för din bebis.

Hur länge behövs andningslarm?

Rekommendationen är att använda andningslarm från födsel till omkring 6 månader. Det är då som andningsuppehåll hos barn är som vanligast. Men det finns också föräldrar som fortsätter att använda larmet upp till ett år och sedan vidare för att hålla koll på barnets sömn.

Hur fungerar andningslarm?

Andningslarm mäter rörelser. Om barnet inte rör sig ses det som risk för att det heller inte andas och då går larmet. Det kan också mäta saker som kroppstemperatur och typer av rörelser som inte kan ses som normala för små barn.

Vilket andningslarm är bäst?

Ett Snuza andningslarm är ett säkert val. Det finns flera andningslarm test som visat att just det här märket är mycket bra. Vi råder dig att se på användarrecensioner för att få en komplett bild av vilket som är det bästa andningslarmet.

Vad kostar andningslarm?

Det beror på märke och modell. Räkna med tusen kronor och upp. Mer avancerade larm kostar mer.

Kan andningslarmet vara farligt för bebis?

Nej, ett andningslarm som fästs på rätt sätt ska inte vara farligt för bebisen. Det du eventuellt vill fundera lite på är om du vill ha ett larm som kommunicerar med en annan enhet eller inte. Larmen som bara fungerar med ljud och vibration sänder inte ut några radiovågor.

Störs bebisen av andningslarmet?

Om det börjar tjuta är det klart att bebisen kan vakna. Det kanske du tycker är okej om larmet faktiskt innebär att du blir bättre uppmärksam om avvikelser i barnets andning.

Behövs andningslarm i samma rum?

Om du vill sova lite djupare kan det kännas skönt med larmet trots att barnet finns alldeles intill dig. Om du behöver ett andningslarm i samma rum eller inte är upp till dig och vad du känner att du vill ha för att känna dig trygg.

Går det att lita på andningslarm?

Om du förstår vad larmet är till för kan du lita på det. Men det är klart att du som förälder måste göra det som krävs för att se till att ditt barn sover på ett säkert sätt. Du kan inte lägga över ditt ansvar på ett larm!

Varför ska jag köpa andningslarm?

För att känna dig lugnare när ditt barn sover.

Finns det forskning som stöder andningslarm?

Enligt Göran Wennergren som är professor i barnmedicin på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus finns det inte det. Ingen forskning är enligt honom övertygande. Men Wennergren säger att larmet kan ge trygghet till föräldrar och skapa mer lugn i hemmet.

Behöver vi ett andningslarm?

Om ni känner att det vore skönt att få en signal om barnet plötsligt inte rör på sig under många sekunders tid kanske ni behöver ett andningslarm. Om det här inte upplevs som ett behov går det antagligen alldeles utmärkt utan.

Kan vi använda andningslarmet borta?

Det går att ta med sig och använda andningslarm precis överallt eftersom det fästs i blöjan. Det finns några modeller som använder sig av annan teknik som kanske inte är lika portabel. Det beror också lite på var och hur barnet sover.

Vad ska jag göra om andningslarmet går?

Kontrollera genast om barnet andas. Se om du hör andetagen. Många gånger är det falskt alarm. Barn kan ha andningsuppehåll och fortsätta andas utan att något farligt har hänt. Om du är blivande förälder kan det vara klokt att ta en första hjälpen kurs. Det ger dig verktyg för livet med dina barn och andra som finns omkring dig.

Blir det ofta falskt alarm?

Ja, det kan ganska ofta bli falskt alarm och det beror en hel del på att barn och andningsuppehåll inte är samma sak som katastrof. Du blir larmad när barnet inte rör på sig under 15 sekunders tid. Det betyder inte att det har slutat andas men kan förstås göra det och då är det väl värt att kolla. Larmen med plattor som bebin ligger på kan också larma för att barnet inte ligger på plattan på rätt sätt.

Hur ska andningslarmet sitta?

Det är viktigt att andningslarmet sitter på bra. Det ska vara väl spänt och så är det viktigt att vika ner blöjan så att larmet sitter mot huden. Om larmet sitter på rätt sätt minskar risken för fellarm.

13 fakta om andningslarm och sovande bebisar

När du ser på andningslarm för baby kan det vara klokt att se på några fakta om larm och hur din bebis sover…

  1. Viktigt för föräldrar som vill sova
    Ett andningslarm för baby kan handla mer om föräldrarna än om barnet. Det kan nämligen vara så att larmet först och främst gör det möjligt för er att sova. Det är guld värt under de första månaderna då det lilla barnet fortfarande inte riktigt har en tydlig dygnsrytm. Du kan i varje fall slippa vara vaken för att du är orolig!

  2. Larmen upptäcker inte allt
    Det kan vara bra att veta att barn kan utföra rörelser som tyder på att de andas trots att de har stopp i övre luftvägar. Det här är ovanligt men det upptäcks inte av ett vanligt andningslarm. Du kan alltså inte lita blint på att andningslarmet kommer att förhindra plötslig spädbarnsdöd.

  3. Vad säger Anna Wahlgren om andningslarm?
    Hon har fått bebisar över hela världen att sova natten lång och föräldrar som använt hennes metod välsignar Anna Wahlgren för att de också har fått sova lugnt. Wahlgrens rekommendation är ju att låta bebisen sova på mage vilket vissa anser öka risken för SIDS. Men vad säger den svenska sov-gurun om andningslarm?

    Anna Wahlgren säger att alla föräldrar bör skaffa andningslarm och låta barnet sova på magen för att få bättre sömn. Hon menar också att prat om att magposition skulle öka risken för plötslig spädbarnsdöd är skrämselpropaganda.

  4. Sova på rygg eller mage
    När vi ändå är inne på det där med att sova på rygg eller på mage bör vi förstås kika på varför just ryggläget idag rekommenderas. Det här bygger på en studie från 1991 från Nya Zeeland. Den kom fram till att magläget ökar risken för SIDS och att ryggläget har en skyddande effekt.

    Den här studien visade också att saker som rökning under graviditet och efter födsel också ökade risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är denna studie som ligger till grund för de svenska rekommendationerna om att inte röka under graviditet och att lägga barnet på rygg för att sova.

    Faktum är att då dessa råd följdes så minskade SIDS i Sverige från 1,1 per 1000 födda till 0,28 per 1000 födda på tre år. Men det är inte helt klart om det är rådet om att inte röka eller att lägga barnet på rygg som gör den största skillnaden.

  5. Nappen är också viktig
    Det finns tidigare studier som visar att nappen också kan skydda mot plötslig spädbarnsdöd. Det kan alltså vara klokt att utöver att köpa andningslarm även satsa på napp. 

  6. Larmen med sensorplattor
    Det finns andningslarm som fungerar med sensorplattor. Dessa fästs inte på babyn utan läggs istället under det sovande barnet i sängen. Om du skaffar den här typen av larm kommer du antagligen att få rekommendationen att använda en platta upp till 6 månader. Men du ska veta att det är mycket vanligt att faktiskt behöva två plattor redan under de försa månaderna.

  7. Inga bevis på att larm räddar liv
    Även om du kan uppleva att andningslarmet är en funktion som räddar liv ska du veta att det inte finns några bevis för detta. Idag kan vi mycket mer om SIDS och det finns god anledning att tro att barnen slutar andas av andra skäl än hur de ligger och sover.

  8. Föräldrar blir dock uppmärksamma
    Något som dock är viktigt att ta upp här är att larmen har visat sig uppmärksamma föräldrar om att något inte står rätt till. Ett barn som inte andas på ett regelbundet och naturligt sätt kan ha underliggande hälsoproblem. Med hjälp av andningslarmet blir föräldrarna uppmärksamma om detta och de kan ta steg som till sist kan vara det som räddar barnets liv.

  9. Föräldrar har ruskat igång bebisar
    Det ska också sägas att det finns berättelser som föräldrar som har använt andningslarm och ruskat igång bebisar som inte andas. Det är förstås svårt att använda dessa berättelser som vetenskapliga bevis för att andningslarm räddar liv. Men de föräldrar som har varit med om att få en bebis att andas igen tack vare ett larm ångrar inte för en sekund att de installerade det!

  10. När barnet vänder på sig
    Ett tecken på att barnet inte längre behöver ett andningslarm är att det kan vända på sig själv. Forskning visar nämligen att den värsta riskperioden för SIDS är över då barnet kan vända sig själv i sängen. Om detta sker tidigare än 6 månader kan du alltså känna dig lite lugnare. Du kan fortsätta använda larmet om du vill det men det är också skönt att veta att risken för plötslig spädbarnsdöd är mycket mindre än tidigare.

  11. SIDS sker alltid under sömn
    Bra att veta är att SIDS är något som alltid sker när ett barn sover. Du behöver alltså inte använda andningslarm när barnet är vaket bara för att fortsätta se att det andas. Om det är vaket är det inte troligt att det kommer att drabbas av andningsuppehåll.

  12. Plötslig spädbarnsdöd är ovanligt
    Det är också bra att veta att plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt i Sverige. Statistiken visar att cirka 1 av 6000 barn drabbas. Med andra ord är andningslarmet antagligen inte alls nödvändigt då risken är mycket liten. Det handlar mycket mer om att du kan känna dig lugn och trygg när barnet sover.

  13. Vibrationer kan få igång barnet
    En anledning att satsa på andningslarm för baby som har vibration är att vibrationen inte bara är ett larm till förälder. Om ni sover nära varandra är det förstås skönt att du slipper oljud och vaknar redan av vibrationen för att sedan kika på din baby.

    Men vibrationen är också en mekanism som kan få barnet att andas igen. Detta helt enkelt för att det påminns om att göra det när det vibrerar i blöjan. Det här är inte vetenskapligt bevisat men något som ändå kan kännas som ett extra lager av trygghet. Tänk på det när du väljer bäst andningslarm för din bebis.

Lämna en kommentar