Bästa spjälsängen 2022 – Bästa spjälsängen till din bebis!

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar från Babyland och Babyshop
Ditt barn kommer att spendera många timmar i sin säng och då är det verkligen viktigt att du har valt en den bästa spjälsängen med tanke på ergonomi. Spjälsängar är mycket mer än en god natts sömn för barn och föräldrar. Det här är en möbel som kan användas länge och konverteras på ett smart sätt för att fortsatt vara viktig inredning i barnets rum.

 1. Troll Spjälsäng Lux
  Troll Spjälsäng Lux
 2. Stokke Spleepi Bed
  Stokke Spleepi Bed
 3. Sebra Baby Säng
  Sebra Baby
 4. Stokke Spleepi Mini
  Stokke Spleepi Mini

Här följer en genomgång av de bästa modellerna med tanke på design såväl som pris för att hjälpa dig att hitta den bästa spjälsängen för din bebis!

När behöver du en spjälsäng? 

Många föräldrar vill ha spjälsäng från dag ett eftersom den är en säker plats att lägga det lilla barnet på. Det tar inte så lång tid innan ett barn blir så pass stort att det kan rulla runt själv och då är det skönt att veta att det ligger säkert i spjälsängen.

Även om du planerar sova tillsammans med barnet i din säng kan det finnas god anledning att ha en spjälsäng. Du kan se på bästa bedside crib men också beakta att ha spjälsängen redo för tiden då du vill flytta barnet till ett eget rum.

Spjälsängen ger viktiga fördelar som:

 • En säker plats att sova på.
 • Möjlighet till god ergonomi med en bra madrass.
 • Möjlighet att skapa skydd mot ljus och drag.
 • En vacker möbel som är en viktig inredningsdetalj.

När det är troligt att det kommer att bli syskon är det ju också bra att ha spjälsängen redo för nästa bebis. Det är inte alls ovanligt att de bästa spjälsängarna används både för syskon och barnbarn!

Du kan också fundera lite på att köpa till tillbehör som Vyssan Lull tassar som gör det möjligt att vagga spjälsängen. Det kan vara mysigt under den första tiden då du försöker hitta en bra rytm för sömn och vill att barnet ska vänja sig vid sin egen säng hellre än att hela tiden vaggas i din famn.

Troll spjälsäng

En spjälsäng som verkligen kan ses som en av de bästa inom sin kategori är Troll som har en vacker design och enkel användning. Den tillhör helt klart toppen bland de bästa spjälsängarna 2022 med viktiga finesser som dropside och snygg fräsch färg.

Troll Lux Spjälsäng bäst i test

Om du vill ha en spjälsäng som kan tänkas hålla länge är det här ett bra val. Gjord av massiv björk är Troll spjälsäng en bebissäng som går att skicka vidare till syskon såväl som barnbarn. Det är viktigt att du tar hand om sängen på rätt sätt vad gäller rengöring men den är helt klart byggd för att klara lite mer.

Den höj- och sänkbara långsidan kallas för dropside och är en fördel av flera skäl. Dels kan det vara praktiskt när du vill ligga bredvid din bebis under den första tiden. Då kan du ställa spjälsängen alldeles vid din säng med långsidan neddragen.

Ställ in botten i önskat läge och njut av den vita fina färgen. Den är för övrigt tillverkad i Sverige med vattenbaserad färg som är bra för miljön! Det här är också ett bra val för dig som vill ha en billig spjälsäng men som inte vill tumma på kvalitet. Den är lite enklare men mycket stabil.

Plus
Miljövänlig färg
Vacker design
Dropside

Minus
Enklare modell

Unika egenskaper

 • Dropside
 • Tre lägen för sängbotten
 • Av massiv björk
 • Vitlackerad

Sebra baby- och juniorsäng är en klassiker

Danskarna är duktiga på möbeldesign och det är inte svårt att förstå varför en Sebra spjälsäng utses till en av de bästa spjälsängarna 2022! Här får vi stilren design och hög säkerhet. Den här sängen kan du använda från dag ett och sedan ett bra tag.

Bästa spjälsängen Sebra Baby

Hörnen som är rundade ger en mjuk och fin design som är skön att ta på och härlig att se på. Det känns modernt men ändå klassiskt på det där sättet som danskarna är så bra på. Viktigare än så är att bebisen ligger tryggt och bekvämt i den här spjälsängen. Den är målad med miljövänlig giftfri färg och kan lätt justeras efter barnets storlek och fysiska utveckling.

När barnet växer kan du dra ut storleken och få en säng som kan passa upp till 7 års ålder. Det är mycket praktiskt och något att tänka på när du ser på priset för denna säng. Den kan upplevas som lite dyr men när du inser hur länge den kan användas är priset inte alls särskilt högt.

Stabiliteten är god trots att sängen inte är väldigt tung. Det är en stor fördel och det särskilt när du kanske vill ha möjlighet att flytta omkring sängen i ditt hem.

Plus
Oval fin form
Giftfri och miljövänlig
Lätt att justera

Minus
Ofta slutsåld
Du måste montera själv

Unika egenskaper

 • Från 0 till 7 år
 • 88 x 115 x 75,8 cm
 • Kan förlängas till 155 cm
 • Björkträ

Stokke Sleepi™ Bed Natural – Stokke är ett säkert val!

Det är något särskilt med Stokke. Deras barnmöbler har vunnit åtskilliga priser och här har vi en spjälsäng som har varit bland de bästa flera år i rad. Den har faktiskt vunnit Junior Design Awards år 2015 och förblir en storfavorit tack vare vacker funktionell design.

Stock Sleepi Bed Spjälsäng

Om vi jämför med andra spjälsängar inom samma segment är Stokke Sleepi helt klart en av de bästa spjälsängar du kan köpa. Den kommer med en mycket bra madrass så du slipper tänka på detta. Den fina ovala formen sägs vara bra för barnet men är också något som gör att sängen är fin att se på.

Sängen står på fyra hjul som du kan låsa. Den är enkel att flytta på vilket också är ett plus när du kanske vill variera sovplats lite. Sängbotten kan du flytta på i höjdled. Det gör det lätt att plocka ur spädbarnet och att se till att höjden är säker för det äldre barnet som kan stå och klättra.

Sängen är av massivt björkträ och det går att köpa till förlängnings-set om du vill få ut mer än 3 år av den. Om du köper förlängnings-set kan sängen fungera bra upp till 10 års ålder. Det kan vara något att beakta i och med att 3 år kan tyckas vara alldeles för lite för den här typen av säng.

Plus
Hög kvalitet
Vacker
Enkel användning

Minus
Dyrare
Till tre år

Unika egenskaper

 • 0-36 månader
 • 127 x 86 x 74 cm
 • Väger 25,5 kg
 • Madrass är inkluderad

Stokke Sleepi™ Mini Vit – Bästa lilla spjälsängen!

Det finns en mindre variant av Stokke spjälsängen som heter Stokke Sleepi Mini och som liksom den större versionen är otroligt vacker att se på. Det här är en mysig säng för de allra minsta. Den går att förlänga om du köper till kit för detta.

Stokke Sleepi Mini

Med förlängnings-kit går det faktiskt att använda Stokke Sleepi Mini till 10 års ålder! Om du köper sängen som den är kan den användas upp till 6 månader vilket kan tyckas vara lite väl lite för en spjälsäng.

Här har vi samma design som vunnit Junior Design Award priset 2015. Det beror med största sannolikhet på hur enkelt det är att använda Stokke mini-spjälsäng. Den är minst sagt kompakt och med hjul som du kan låsa är det bara att rulla omkring i hemmet. Perfekt när du vill att barnet ska sova middag i sin säng fast precis där du är.

Sängbotten är perforerad och det ger mer luft in till madrassen. Med sängen kommer det en madrass som är gjord av PU-skum som är tryckresistent och hypoallergenisk. Du kan reglera höjden på sängbottnen och det är smart då du till exempel under de första månaderna vill slippa böja dig djupt ner i sängen för att lägga bebisen till rätta. Det här är hög kvalitet och en av de bästa spjälsängar som finns på marknaden år 2022.

Plus
Prisbelönt
Vacker
Praktisk

Minus
Bara till 6 månader

Unika egenskaper

 • 0-6 månader
 • Väger 16 kg
 • 82 x 87 x 67 cm
 • Kommer med madrass

15 frågor och svar om spjälsängar

Här är några mycket vanliga frågor om spjälsängar som kan vara bra att ha svaren på innan du väljer modell för din bebis.

Hur länge använder man spjälsäng?

Det går att använda en spjälsäng många år. Dagens moderna design säkrar att du kan plocka av en sida och förlänga spjälsängen för att göra om den till juniorsäng. Du får köpa till ny madrass för den nya större storleken men själva stommen förblir densamma. Vissa spjälsängar som Stokkes kan du till och med använda upp till 10 års ålder!

Hur ska jag bädda i spjälsäng?

Bädda med tanke på årstid och med tanke på säkerhet. Det är bäst att använda lakan som är till för madrassens storlek så att det inte ligger ett löst lakan i sängen som barnet kan sno in sig i. Tänk på att inte bädda för varmt och undvik att stoppa sängen full med nallar och kuddar som kan innebära en kvävningsrisk för det lilla barnet.

Små barn behöver sällan kuddar. Om det finns ett behov av att låta barnet sova med huvudet lite högre placerat kan detta göras genom att madrassen höjs med en kudde eller något under själva madrassen. Det kan också vara av intresse att använda en kudde som Mimos som är till för att förebygga platt huvud på bebis.

Vad heter spjälsäng på engelska?

Spjälsäng på engelska är crib. Den kan också kallas för cot eller baby bed.

Vad är spjälsängsskydd?

Ett spjälsängsskydd skyddar bebisen mot den hårda spjälsängens spjälor samt mot drag. Det här är en konstruktion som du sätter upp omkring huvudändan av spjälsängen eller hela vägen runt. Det knyts vanligtvis fast i spjälorna.
Spjälsängsskyddet sitter på insidan av sängen och kan vara vadderat. På så vis kommer barnet inte att göra sig illa om det rullar i sömnen med huvudet mot träspjälorna. Dessutom minskar klämrisken med den här typen av skydd.

Vad kostar en spjälsäng?

En spjälsäng kan kosta allt från omkring 2000 kronor och mer. Hur mycket du får betala för sängen för bebisen beror på hur massiv den är och vilka funktioner du får. Var alltid noga med att det är en godkänd design vad gäller säkerhet. 

Det är inte värt att spara pengar på en säng som kan bli farlig för barnet. Det kan vara något att tänka på om du tänker köpa begagnad spjälsäng utan att veta i vilket skick sängen är. Dessutom ska du se på priset i relation till hur länge du kan använda sängen. Om den kan vara den enda barnsängen under flera års tid kan det vara värt att betala lite mer för högre kvalitet.

Var ska jag placera spjälsängen?

Placera spjälsängen där du vill att barnet ska sova eller där den får plats. Det är ganska vanligt att börja med spjälsängen i föräldrarnas rum för att senare flytta den till barnets rum. Men det finns inget som säger att du inte kan ha den i andra rum som vardagsrummet om det fungerar bra för er familj.

Var kan jag köpa spjälsäng?

Spjälsängar köper du i butiker som säljer bebisprodukter. Det finns lokala butiker där du bor och en massa bra alternativ online. Ett tips är att köpa spjälsäng på nätet. Då är det lättare att hitta spjälsäng bäst i test av experter såväl som av folk som har köpt och ger sina betyg.

Dessutom kan du få bättre spjälsäng pris om du köper från en butik online som erbjuder rabatt. Sängen skickas direkt hem till dig och då behöver du inte fundera på hur du ska få plats med den i en mindre bil eller på bussen.

När ska vi köpa spjälsäng?

Det kan vara klokt att köpa spjälsäng mot slutet av graviditeten. Omkring vecka 30 bör det fortfarande vara tillräckligt lång tid kvar för att ni ska hinna beställa sängen och montera den i lugn och ro.

En del väljer att vänta tills barnet har kommit men det är inte alltid så praktiskt. Om du inser att det inte alls var så bra som du tänkt att sova tillsammans kan det kännas jobbigt att det inte finns en ordentlig säng till bebisen redan när den kommer hem från BB. Tänk på att spjälsängen är en säker plats att lägga ett litet barn på då du behöver få fria händer och inte kan vara alldeles intill.

När ska vi sänka spjälsängen?

Det här beror helt på barnets fysiska utveckling. En del menar att det är dags att sänka spjälsängen då barnet kan sitta upp men det kan faktiskt vara för sent med tanke på säkerhet. Det är viktigt att du är lyhörd och håller uppsikt.

Om du märker att barnet kan dra sig själv upp med hjälp av händerna och träspjälorna är det dags att sänka madrassens höjd. Det finns nämligen en liten risk för att barnet kan dra sig över spjälsängens sida trots att det inte kan sitta och stå på egen hand!

När ska vi flytta spjälsängen till eget rum?

När ni tycker att det är dags. Det här är en individuell sak. En del föräldrar tycker att det går bra med spjälsängen i ett annat rum från dag ett. Andra vill kunna höra barnet andas under natten. Känn efter och testa. Det går ju alltid att rulla tillbaka en bra spjälsäng igen om flytten var för tidig.

När barn vaknar ofta kan det kännas skönt att sova i samma rum men samtidigt kan det ju också vara så att det faktum att ni finns i samma rum gör att barnet inte somnar om som det hade gjort om ingen var där och började buffa på en gång.

Vilken säng efter spjälsäng?

Det går bra att fortsätta med samma spjälsäng då den kan öppnas upp eller förlängas. Därefter kan det vara klokt med en juniorsäng som är lite lägre. Det finns också de som väljer att flytta direkt till en större säng med skydd på sidan så att barnet inte rullar ur sängen.

Kan man ha två barn i spjälsäng?

Tvillingar kan må gott av att sova i samma spjälsäng. Det gäller att det finns plats för detta och att madrassen är gjord för att ge stöd åt två bebisar. Vad gäller syskon i olika åldrar är det inte att rekommendera att de sover i samma spjälsäng. Det kan bli trångt och dessutom vara farligt för en bebis som fortfarande inte kan ta sig i och ur sängen på egen hand.

Är spjälsängar säkra?

Det ska de vara men allting beror på vilken spjälsäng du köper och hur du använder den. Det är mycket viktigt att följa instruktioner för montering och användning. Se till att alla skruvar sitter som de ska och att sängen är väl anpassad för barnets vikt och ålder.

Om du tycker att det känns lite otryggt när barnet sover i sin egen säng längre bort från dig kan du testa att använda baby monitor. Den kan larma dig om barnet vaknar eller om något inte står rätt till.

Vilken spjälsäng är bäst?

Det finns flera mycket bra spjälsängar men om vi ser på de bästa spjälsängarna är det märken som Stokke som syns. Det beror på att de bygger spjälsängar som är säkra, stabila och mycket vackra att se på.

Vilken spjälsäng som kommer att passa dig och ditt barn bäst beror givetvis på era specifika behov. Var alltid medveten om vad du är ute efter och se noggrant på sängens egenskaper för att välja rätt. En sådan enkel sak som hjul som går att låsa kan faktiskt vara något som gör stor skillnad för dig som ofta ska flytta på sängen.

Hur gör jag om en spjälsäng till säng?

För det första ska det vara en säng som är gjord för att bygga ut för att det här ska vara möjligt. Sedan kan det vara så att du måste köpa till delar för att bygga vidare på sängen. Det innebär att du inte bara kan dra ut sängen och byta madrass.

När du tänker dig att en spjälsäng ska användas vidare för barnet som växer är det viktigt att du väljer en modell som stöder detta. Gissa inte på att det kommer att fungera bara för att det går att dra ner en sida på sängen. Sängen måste ju vara byggd för att klara barnets ökade vikt och för att få plats med en madrass som är väl lämpad för ett större barn.

Lämna en kommentar